SHUTTERSTOCK
Istraživanje tjedna

Ploča se okrenula - mlijeko s višim udjelom masti bolja je opcija za one s predijabetesom

Sadržaj masti može poboljšati osjećaj sitosti i stabilizirati razinu šećera u krvi

Stanje predijabetesa ukazuje na tendenciju da je razina šećera u krvi iznad normalnog raspona, ali nije dovoljno visoka da bi se smatrala dijabetesom. Ipak, stanje predijabetesa izlaže osobu većem riziku od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, stoga je važno pronaći dobre metode koje će pomoći u tome da se razina šećera održava u granicama normale. Ne postoji jedinstveni pristup koji bi pomogao svima s predijabetesom, ali istraživanje je pokazalo da prehrana bogata povrćem, fermentiranom hranom, hranjivim mastima i nemasnim proteinima, kao i redovita tjelovježba, može biti od velike koristi.

Proizvodi s više masnoće su bolji

Dosadašnje prehrambene smjernice su se uglavnom oslanjale na to da bismo trebali birati mliječne proizvode s manje masnoće. Međutim, nova studija objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition sugerira da bi za rizik od predijabetesa, proizvodi s više masnoće mogli biti bolji.

Mliječni proizvodi i predijabetes: postoji li veza?

Kako bi utvrdili je li unos mliječnih proizvoda povezan s rizikom od predijabetesa, istraživači su procijenili unos mliječnih proizvoda na više od 74 000 sudionika. Na početku studije, istraživači su koristili upitnik o učestalosti konzumiranja hrane kako bi utvrdili koliko je svaki sudionik konzumirao mliječnih proizvoda. Nakon otprilike četiri godine praćenja, otkrili su da je 3,7 posto sudionika razvilo predijabetes. Kada su istraživači pogledali unos mliječnih proizvoda, primijetili su da je obično mlijeko s niskim udjelom masnoće povezano s većim rizikom od predijabetesa, dok je jogurt s visokim udjelom masnoće povezan s nižim rizikom od predijabetesa. Mlijeko s niskim postotkom masnoće konzumirano s energetski bogatom hranom, poput kruha, mesa i sira s visokim postotkom masnoće, povezano je s većim rizikom od predijabetesa.

- Razlog zašto je mlijeko s visokim udjelom masti moglo biti povezano sa smanjenim rizikom od predijabetesa mogao bi biti taj što sadržaj masti može poboljšati osjećaj sitosti i stabilizirati razinu šećera u krvi - rekla je nutricionistica Lisa Andrews.

Mliječni proizvodi s visokim udjelom masti sporije se probavljaju.

- Rezultati studije ne znače nužno da jedna vrsta mliječnih proizvoda uzrokuje predijabetes u odnosu na drugu. Također, treba uzeti u obzir druge čimbenike rizika - rekao je nutricionist Toby Amidor.

Što odabrati?

Prema Centru za kontrolu bolesti (CDC), nutritivno bogata prehrana dio je temelja za prevenciju, liječenje i upravljanje dijabetesom tipa 2. Još uvijek se ispituje koju ulogu mliječni proizvodi s bilo kojim sadržajem masti mogu imati u prevenciji predijabetesa i dijabetesa tipa 2, ali nekoliko drugih studija potvrđuje prednosti ovih proizvoda s većom masnoćom:

  • Studija objavljena tijekom ljeta proučavala je veliku skupinu u Australiji i otkrila da se čini da unos mliječnih proizvoda s visokim udjelom masti ima zaštitni učinak na rizik od predijabetesa, dok je unos mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti imao neutralan učinak.
  • Studija o nizozemskim sudionicima primijetila je da, iako je unos mlijeka s niskim udjelom masti povezan s većim rizikom od predijabetesa, možda postoje zbunjujući čimbenici poput ponašanja i cjelokupne prehrane koji bi mogli djelomično objasniti vezu.
  • Talijanski istraživači napravili su meta-analizu koja je otkrila da je umjereni unos mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti povezan sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, međutim, nisu posebno promatrali rizik od predijabetesa.

Potrebno je više istraživanja kako bi se razumjela uloga koju izbor mliječnih proizvoda u prehrani može imati u riziku od predijabetesa, a količina i vrsta mliječnih proizvoda koja je najbolja za vas također će ovisiti o vašim ukupnim zdravstvenim potrebama i preferencijama.

Linker
25. travanj 2024 18:26