Kako odvratiti misli
 Getty Images
dobro je znati

Probudili ste se usred noći i ne možete zaspati? Ovo je najgora stvar koju tad možete napraviti

Donosimo savjete koji bi vam mogli pomoći

Buđenje usred noći i bezuspješno pokušavanje da ponovo zaspete i više je nego frustrirajuća i vjerojatno mnogima dobro poznata situacija, i upravo to je razlog zašto američki liječnik dr. Robert Rountree savjetuje da biste trebali učiniti upravo suprotno - ostati budni. A s njim se slažu i brojni drugi liječnici i stručnjaci za spavanje. Evo zašto ovaj liječnik smatra da nije nimalo produktivno pokušavati se prisiliti na ponovno uspavljivanje te nekoliko njegovih savjeta o tome što biste trebali učiniti umjesto toga.


Zašto ne treba ostati u krevetu predugo

Osobe koje su sklone razmišljati o svim nedovršenim obavezama, obavezama koje su još pred njima i slično imat će najviše problema kod pokušaja da ponovo zaspu i što duže ostanu u krevetu to će im teže biti ponovo zaspati.

Ako se budite razmišljajući o svemu što niste uspjeli učiniti tog dana, to shvatite znakom upozorenja - kaže dr. Rountree dodajući da to ukazuje na činjenicu da ste otišli na spavanje s mnogo neprocesiranih informacija. Ostajanje u krevetu, prisilno sklapanje očiju i opsesivno razmišljanje o tome zašto ne možete spavati te kako da ipak uspijete zaspati sigurno neće umiriti sve one misli i brige koje vas tište. Umjesto toga, trebate nastojati odvratiti svoj um od takvih misli.

Ako je prošlo više od 30 minuta, najbolje je da ustanete iz kreveta i počnete raditi nešto drugo. Bit će bolje da upalite noćnu svjetiljku i nastavite čitati započetu knjigu ili se primite neke druge nestresne aktivnosti.


Što učiniti umjesto uzaludnih pokušaja uspavljivanja

Nitko ne kaže da morate imati neprospavanu noć. No, možda otkrijete da je ustajanje iz kreveta i bavljenje nekom opuštajućom aktivnošću puno učinkovitije u 'prizivanju' sna na oči nego vrćenje po krevetu. Možete isprobati i toplu kupku s nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, slušanje lagane, umirujuće glazbe ili uključiti neku od aplikacija za meditaciju (to je jedini razlog zbog kojeg je opravdano noću koristiti pametni telefon, inače je najbolje da on bude što dalje od vas tijekom noći). S druge strane, jedenje, konzumacija alkohola, intenzivna tjelovježba,obavljanje poslovnih zadataka i slično samo će uspavljivanje učiniti još težim, ako ne i nemogućim.


Kako do kvalitetnijeg sna

Kako biste izbjegli buđenja usred noći, možete poduzeti neke preventivne mjere. Kao prvo, nastojte se buditi i odlaziti na spavanje u približno isto vrijeme kako biste pomogli svom cirkadijalnom ritmu. Osobe koje se pridržavaju tog pravila lakše zaspu i rjeđe se bude u usporedbi s osobama koje se svaki dan bude i liježu u drugo vrijeme, upozorava dr. Rebecca Robbins koja se bavi istraživanjem problema sna te je autorica knjige Sleep for Success!

Osim toga, dr. Rountree kaže da niske doze melatonina (oko 1,5 mg) nekim osobama mogu pomoći u uspavljivanju, no da to nije učinkovita metoda za osobe koje inače imaju problema sa spavanjem. Većina ljudi koja je isprobala tu metodu tvrdi da, čak i ako djeluje u početku, nakon nekog vremena prestaje djelovati. Stoga je bolje posegnuti za suplementima koji sadrže magnezij. On će pomoći u održavanju normalne razine kortizola i smiriti prekomjerno aktivan um.

Linker
19. travanj 2024 00:49