SHUTTERSTOCK
dobro je znati

Šest lijekova koji povećavaju šećer u krvi

Dijabetes izazvan lijekovima potencijalno je reverzibilan. Slično tome, pogoršanje glikemije zbog lijekova također se može ublažiti nakon završetka terapije

Među najčešćim nuspojavama mnogih lijekova je ometanje kontrole glikemije. Evo savjeta kako to izbjeći.


GLUKOKORTIKOIDI

Visoka doza glukokortikoidne terapije može dovesti do dijabetesa izazvanog steroidima. Slično tome, osobe s već postojećim dijabetesom mogu primijetiti značajno pogoršanje kontrole glikemije kada započnu s glukokortikoidnom terapijom.

Savjet: Za one s prethodno dobro kontroliranim dijabetesom ili graničnim dijabetesom, hiperglikemijom izazvanom glukokortikoidima može se upravljati metforminom sa ili bez terapije sulfonilurejom, posebno ako je liječenje kortikosteroidima kraće i u niskoj dozi. Međutim, za one sa slabo kontroliranim dijabetesom ili one koji su na visokim dozama kortikosteroida izbor je inzulinska terapija kratkog djelovanja.

ANTIPSIHOTICI

Između 15 i 72 posto ljudi koji uzimaju neke antipsihotike udeblja se. Povećanje težine nije jedini čimbenik koji pridonosi povišenom riziku od razvoja dijabetesa tipa 2. Smatra se da antipsihotici dovode do rezistencije na inzulin, a čini se i da postoji izravni učinak na beta-stanice gušterače.

Savjet: Početi s terapijom koja manje izaziva debljanje, odnosno razmotriti davanje antipsihotika treće generacije koji trenutno imaju najbolje ukupne podatke.

BETA-BLOKATORI

Beta-blokatori još su jedna često korištena skupina lijekova za liječenje hipertenzije, zatajenja srca, bolesti koronarnih arterija i aritmije. Neki su povezani s povećanjem glikoziliranog hemoglobina, tjelesne težine i triglicerida te s povećanim rizikom za hipoglikemiju zbog mogućeg maskiranja simptoma hipoglikemije kao što su tremor, razdražljivost i lupanje srca.

Savjet: Edukacija o prepoznavanju i upravljanju hipoglikemijom važna je za sve koji uzimaju betablokatore ako su već na terapiji inzulinom/sulfonilurejom. Uređaji za kontinuirano praćenje glukoze korisni su ako postoji visoki rizik za hipoglikemiju. Lijekovi izbora kod dijabetičara iz skupine betablokatora su nebivolol i karvedilol, a tek onda bisoprolol, atenolol i metoprolol.


DIURETICI

Tiazidni diuretici koji se obično koriste za liječenje hipertenzije povezani su s metaboličkim komplikacijama, uključujući viši kolesterol, trigliceride i povišenu glukozu. Smatra se da smanjena razina kalija do koje dovode ovi lijekovi može pridonijeti razvoju dijabetesa.

Savjet: Važno je pratiti razinu kalija kod onih kojima su propisani tiazidni diuretici. Ako se pojavi hipokalijemija, uvesti dodatak kalija kako bi se ublažio rizik od razvoja dijabetesa.


STATINI

Smatra se da je statinska terapija povezana sa smanjenom osjetljivošću na inzulin i oštećenjem lučenja inzulina. Procjenjuje se da će jedan od svakih 255 pacijenata na terapiji statinima tijekom četiri godine razviti dijabetes.

Savjet: Potencijalne prednosti korištenja statinske terapije za primarnu i sekundarnu prevenciju kardiovaskularnih bolesti značajno nadmašuju bilo koji od potencijalnih rizika povezanih s hiperglikemijom. Ovo je važan argument u raspravi s pacijentima koji nerado koriste statine zbog potencijalnog rizika za razvoj dijabetesa.


HORMONSKA TERAPIJA ZA KARCINOM PROSTATE

Terapija uskraćivanja androgena obično se koristi za liječenje raka prostate. Ovisno o pacijentu, terapija može biti i dugotrajnija. Snižava razinu testosterona, što dovodi do pogoršanja inzulinske rezistencije. Povećanje masne mase i istodobni gubitak mišićne mase povezan s uzimanjem ovih lijekova dovodi do periferne inzulinske rezistencije. Gotovo jedan od pet muškaraca liječenih ovakvom dugotrajnom terapijom sklon je pogoršanju glikoziliranog hemoglobina.

Savjet: Muškarce na terapiji uskraćivanja androgena treba poticati na redovitu tjelesnu aktivnost kako bi se smanjio teret inzulinske rezistencije i očuvalo kardiovaskularno zdravlje.

Linker
12. ožujak 2024 08:03