SHUTTERSTOCK
Za i protiv

Spavanje s maskom - dobra ili loša navika?

Korisne su kada dijelite krevet s partnerom koji ima drugačiji raspored spavanja ili voli čitati u krevetu, a maske mogu blokirati i plavo svjetlo s mobitela i računala

Moderne naprave ugrožavaju naš san, ali ipak ima načina za opuštanje i noćno regeneriranje. Dok su s jedne strane naše spavaće sobe preplavili pametni telefoni i drugi elektronički uređaji, maske za spavanje su, s druge strane, postale sve popularnije. Istražili smo jesu li korisne ili ipak nose neke rizike.

ZA

Nekim ljudima san može prekinuti svaka zraka svjetla pa koriste maske za spavanje kako bi tome doskočili. Prema Američkoj zakladi za spavanje, potpuno zamračivanje sobe može pomoći da noću nemamo isprekidani san i da nam se bolje uskladi cirkadijani ritam, koji je važan za smanjivanje rizika od nesanice i razvoja raznih bolesti. Stoga se savjetuje isključiti sve izvore svjetla i spavati u zamračenoj sobi kako bi se potaknulo lučenje prirodnog hormona spavanja - melatonina.

- Nekima za spavanje smeta i najmanji tračak svjetla, a maska za spavanje jednostavan je i jeftin način da se poboljša kvaliteta sna. Uz to, blagi pritisak maske može čak pomoći da spavate mirnije i bez buđenja. Ne samo da signalizira tijelu da je vrijeme za "isključivanje" već nam omogućuje da se u tami osjećamo sigurno i opušteno - kaže dermatologinja dr. Rachel Nazarian za Today.com. - Tama potiče dublji, kvalitetni san. Kako nebo pred jutro postaje sve svjetlije, to signalizira tijelu da je vrijeme za buđenje - kaže dr. Janet Kennedy, klinička psihologinja i autorica knjige "Good Sleeper". Ističe još jedan dobar razlog za korištenje maski za spavanje.

- Korisne su kada dijelite krevet s partnerom koji ima drugačiji raspored spavanja ili voli čitati u krevetu, a maske mogu blokirati i plavo svjetlo s mobitela i računala - kaže dr. Kennedy.

Pranje maske jednom tjedno ili češće može smanjiti rizik od infekcije.Trebala bi biti izrađena od posebno nježnih vlakana koja neće nadražiti kožu nego će je čak na neki način njegovati. Naime, maske za spavanje mogu smanjiti jutarnju otečenost ili vrećice ispod očiju jer nam pomažu da se dobro naspavamo i odmorimo. Neki proizvođači, piše Bustle.com, koriste inovativne tehnologije kako bi njihove maske smanjile otečenost i suhoću kože oko očiju. Nove maske su mekane i prozračne, mogu biti izrađene od svile, pamuka, baršuna, pa čak i od nekih pjenastih materijala. Neke sadrže umirujuću lavandu, cedar ili bergamot, a mirisne vrećice mogu se odvojiti i mijenjati po želji. Neke pak sadrže aktivni ugljen, koji pomaže kod suhih očiju i otečenosti, a neki modeli hipoalergenih maski imaju umirujuću maglicu za oči koja ih štiti od djelovanja suhog zraka. Savjetuje se čak masku staviti u hladnjak ili zamrzivač, a zatim pustiti da tako hladna, poput obloga, tijekom noći odradi svoje. Ima i onih protkanih ionima bakra koji pomažu koži oko očiju da bude blistavija, mekša i bez vrećica (što se postiže za manje od četiri tjedna, prema proizvođaču i nekoliko recenzenata). Neke imaju krilca za nos pa dodatno blokiraju svjetlost, a neke pak imaju traku za podešavanje tako da ne žuljaju i ne zapetljavaju kosu.

Možda najveću prednost maske za spavanje imaju tijekom putovanja jer avioni, vlakovi i automobili nisu nimalo pogodna mjesta za spavanje. Također mi mogle biti spasonosne za ljude koji pate od migrena, kojima čak i najmanja izloženost svjetlu može izazvati mučninu. Osjetljivost na svjetlost uobičajena je značajka kroničnih migrena, a dogodi li se napadaj tijekom dana, maske za spavanje pružit će potpunu tamu. Osim kod migrene, takva će pomoć dobro doći i u slučaju drugih tipova glavobolja te nakon vesele noći s previše alkohola.

PROTIV

Neudobnost većina ističe kao prvi razlog zašto ne žele spavati s maskom. To mišljenje dijele i neki stručnjaci.

- Ovisno o obliku maska može uzrokovati nelagodu ili čak bol ako pritišće oči ili vršak ušiju - slaže se neurolog i stručnjak za spavanje Chris Winter. Zatvorite oči i pritisnite kapke deset sekundi - vid će vam se od toga zamutiti, a upravo je to mana gotovo svih maski. Zamislite da takav pritisak trpite sedam ili osam sati. Mnogi su korisnici društvenih mreža opisali upravo takvo neugodno iskustvo nakon nošenja maski za spavanje. Nekima je ujutro trebalo i dvadeset ili trideset minuta da im se vid razbistri. Istraživanje koje je proveo prof. Charles McMonnies s School of Optometry and Vision Science University of New South Wales pokazuje da bi trljanje ili pritisak na oči čak mogli ubrzati napredovanje očnih bolesti, odnosno dovesti do izobličenja rožnice (pritisak zapravo mijenja oblik rožnice) i otežati cirkulaciju jer pritisak na oko ograničava protok krvi u očnim jabučicama.

- Oba ta stanja dovode do zamućenja vida, a događaju li se redovito, mogu dovesti i do ozbiljnijih bolesti kao što su glaukom i keratokonus - kaže prof. McMonnies i preporučuje izbjegavanje maski za spavanje koje pritišću oči. Postoje i slučajevi kada je maska za oči uzrokovala ječmenac. Iako se ne može generalizirano reći da su one izravni uzrok, svakako su rizični čimbenik jer materijal može nadražiti kožu, a ako se ne peru redovito, na njima se nakuplja prljavština i postaju izvor infekcije. Tako je povećani rizik od infekcije još jedna potencijalna opasnost od nošenja maski za spavanje.

- Kada spavamo, na maski se nakupljaju bakterije, slina i znoj, što pak povećava rizik za infekcije oka - kaže dermatologinja dr. Rachel Nazarian. Ističe i da maske, pogotovo ako su nekvalitetne i sintetičke, mogu dovesti do jačeg trenja kože i stvaranja više bora, što također može biti jedan od razloga za izbjegavanje njihova korištenja.

- Dok spavamo, koža na licu nam se pomalo nabire i gužva, a s vremenom to može dovesti do dubokih bora, pogotovo oko očiju - kaže dr. Nazarian. Osim toga, izabrati pravu masku nije lako jer uz to što mora biti izrađena od kvalitetnog materijala, treba paziti na još neke pojedinosti. Primjerice, ako nije dobro oblikovana, ne blokira svu svjetlost, pogotovo na mjestu gdje naliježe na nos. Također, tijekom noći maska u snu nerijetko klizne s lica, a ako se pak prejako stegne traka oko glave, pritisak na oči može biti prejak. Ako se pričvršćuje pomoću čičak trake, najčešće zapetlja kosu, a i uz najbolji materijal mnogi se bude - znojnih očiju.

Linker
24. travanj 2024 06:37