Kad netko diše na usta dok spava, to obično znači da nešto začepljuje nos.

 SHUTTERSTOCK
Opasan trend

Suludo, ali istinito! Zašto toliko ljudi na TikToku lijepi usta trakom prije odlaska na spavanje?

Korisnici su pronašli rješenje za osobe koje dišu na usta, i to bez odlaska liječniku. No, liječnici ne smatraju da je to baš dobra opcija

Osobe koje dišu na usta često se žale na to da se bude umorni. Uz to, obično se ustanu iz kreveta s problemima poput suhih usta, grebanja u grlu i ispucanih usana. To je zato što njihova usta ne mogu filtrirati i ovlažiti zrak kako to čini nos pa spavanje s otvorenom čeljusti može dehidrirati i iritirati usta i grlo. Također može začepiti gornje dišne putove, što može uzrokovati hrkanje, buđenje tijekom noći i općenito smanjiti kvalitetu odmora. Nažalost, može dovesti i do karijesa ili bolesti desni.

@laurynbosstick @Andrew Huberman & @clairegrieve27 raved about this on @tscpod so i had to try it & OMIGOD YES (but do ur own research obv) #mouthtape #mouthtapingforsleep #mouthtape #mouthtapesleeping #sleephacking ♬ Paradise - TELL YOUR STORY music by Ikson™

Naravno, korisnici TikToka su pronašli rješenje za osobe koje dišu na usta, i to bez odlaska liječniku. Sve što trebate učiniti je staviti ljepljivu traku (po mogućnosti kiruršku, koja je nježnija za kožu) preko usta dok spavate i disat ćete kroz nos. To znači da više nam suhih usta i slinjenja po jastuku. Ideja je da ako su vam usta prisiljena biti zatvorena, automatski ćete disati kroz nos.

- Nos je ovlaživač zraka u tijelu. Stoga potičemo disanje na nos umjesto na usta, jer kada zrak prolazi kroz nos, on se ovlažuje i grije te se filtrira od prašine i alergena - kaže dr. med. Megan Acho, klinička docentica na odjelu za plućnu skrb na Sveučilištu Michigan, za Self.

Uglavnom, disanje kroz nos općenito je idealno, a ako to ne možete učiniti ili vam nije ugodno, to je znak da vam nešto blokira nosne dišne putove. Lijepljenje usta zvuči jednostavno, no je li to metoda koju trebate isprobati?


Lijepljenje usta neće riješiti vaše probleme sa spavanjem

Kad netko diše na usta dok spava, to obično znači da nešto začepljuje nos, navodi dr. Acho.

Ta blokada može biti uzrokovana nizom čimbenika, uključujući začepljenost od infekcije sinusa, devijaciju septuma, kost u nosnoj šupljini je pomaknuta, ili opstruktivnu apneju za vrijeme spavanja, poremećaj kod kojeg se disanje stalno zaustavlja tijekom noći.

Bez obzira na to što potiče vaš tijelo da dišete na usta, komad trake neće riješiti problem, rekao je dr. med. Erich Voight, direktor opće otorinolaringologije i spavanja na NYU Langone Health.

- Ako netko ima poteškoća s disanjem na nos iz bilo kojeg razloga, mora se izravno pozabaviti tim problemom, a blokiranje dišnih puteva u ustima dugoročno neće učiniti ništa dobro - dodao je.

Drugim riječima, trebate otkriti uzrok. Ako imate apneju za vrijeme spavanja ili lijepite usta kako biste prestali hrkati, može privremeno riješiti taj simptom, ali zapravo neće izliječiti vaš poremećaj spavanja. Ili ako vam infekcija sinusa otežava disanje kroz nos, trebat će vam lijek da biste uklonili tu blokadu, kaže dr. Voigt.


Još važnije, lijepljenje usta može biti opasno

Ne samo da vas kratkoročna rješenja poput lijepljenja usta sprječavaju u uklanjanju uzroka, nego i dr. Voigt i dr. Acho također upozoravaju da rizici te metode nadmašuju sve moguće koristi. Jedan od razloga za zabrinutost je da postoji vrlo malo dugoročnih istraživanja o lijepljenju usta. Umjesto toga, o većini benefita smo saznali preko društvenih mreža što se ne smatra vjerodostojnim.

- Zaista trebamo više podataka o sigurnosti i kliničkoj korisnosti lijepljenja usta, bez obzira na to koliko se lako ili zgodno činilo za nešto tako uobičajeno kao što je disanje na usta - kaže dr. Acho.

Dodaje da moguće nuspojave uključuju iritaciju kože na i oko usana (zbog ljepila) kao i poremećaj količine kisika koja ulazi u vaše tijelo, što vas može izložiti riziku od srčanih problema poput aritmije.

Još jedna potencijalna opasnost? Gušenje koje se može dogoditi ako se traka olabavi i slučajno je udahnete ili progutate u snu.

- Ne smije biti nikakvih stranih predmeta u ili oko vaših usta dok spavate - upozorava dr. Voigt.


Kada je vrijeme za odlazak liječniku?

Velike su šanse da ste u nekom trenutku imali problema s disanjem kroz nos, možda zbog gadnog napada proljetnih alergija ili neugodne prehlade. Često se ti simptomi s vremenom povuku, dva tjedna je norma za privremene ili sezonske probleme, prema dr. Voigtu.

Sve što je dulje ili ozbiljnije, poput dahtanja ili gušenja u snu, znači da biste trebali posjetiti liječnika, kako biste bili sigurni da vaši simptomi nisu znak nečeg ozbiljnijeg, poput nedijagnosticiranog poremećaj sna ili kroničnog sinusitisa.

- Ne trebate stručnjaka za spavanje ako dišete na usta, to je svakako nešto o čemu prvo možete razgovarati sa svojim liječnikom obiteljske medicine - navodi dr. Acho.

Uz njegovu pomoć možete doći do uzorka problema s disanjem te razgovarati o mogućnostima liječenja, koje mogu uključivati neka rješenja kod kuće koja su mnogo sigurnija od trake.

Linker
25. travanj 2024 14:44