Povučenost može postati problem ako onemogućava u postizanju želja
 Getty Images
Najranija dob je bitna

Tjeskobni ste i povučeni? Takvi ste vjerojatno bili i kao beba

Temperament koji ste imali u ranom djetinjstvu može utjecati na vašu osobnost i socijalna iskustva u odrasloj dobi, pokazalo je nedavno istraživanje

Ako ste rezervirana osoba te ste često tjeskobni ili depresivni, pitajte mamu kakvi ste bili kao beba. Naime, temperament koji ste imali u ranom djetinjstvu može utjecati na vašu osobnost i socijalna iskustva u odrasloj dobi, pokazalo je nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Proceedings of the Natural Academy of Sciences. Znanstvenici s odjela za razvojnu i afektivnu neuroznanost američkog Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje pratili su 165 djece tri desetljeća te su otkrili da su bebe koje su bile plašljivije i povučenije postale rezervirane i povučene odrasle osobe, odnosno da je njihova sputanost i povučenost u djetinjstvu utjecala na oblikovanje osobnosti, uspostavljanje veza, karijeru, kao i na mentalno zdravlje u odrasloj dobi.

Introvertirani s manje veza

Djeca s višim stupnjem inhibiranosti u ponašanju postala su odrasle osobe koje ne funkcioniraju dobro s prijateljima i obitelji, teže komuniciraju sa strancima i s osobama koje imaju autoritet te se ne osjećaju dovoljno usklađeno s onima koje vole. Zanimljivo je da takav temperament nije utjecao na njihov uspjeh u obrazovanju. Naprotiv, među ispitanicama koji su povučeni bio je viši postotak onih koji su stekli fakultetsko obrazovanje (86 posto) u odnosu na nacionalni prosjek (35 posto), no introvertirane odrasle osobe imale su manje intimnih veza u odnosu na prosjek.

Negativan utjecaj

U svakom slučaju, stručnjaci savjetuju da obratite pažnju na ponašanje svoje djece u najranijoj dobi te da im, primijetite li znakove rezerviranosti ili tjeskobnosti, pomognete da ih prebrode i nadvladaju tako što ćete im pokazati pozitivne strane svake situacije. Nema ništa loše u tome da netko bude rezerviran i povučen, no to može postati problem ako počne negativno utjecati na život osobe jer je onemogućava u tome da postigne ono što bi mogla i željela.

Linker
26. travanj 2024 00:08