Sepsa, ili trovanje krvi, gotovo je uvijek posljedica neke infekcije.
 Getty Images
USPJEH

Uređaj koji otkriva sepsu u samo 25 minuta

Senzor može otkriti razine proteina koji je biomarker za sepsu, i to u vrlo malim količinama krvi. Mogla bi to biti jeftina alternativa postojećoj detekciji.

Znanstvenici s MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) razvili su mikrofluidički senzor koji može otkriti razine interleukina 6 (IL-6), proteina koji je biomarker za sepsu, i to u vrlo malim količinama krvi unutar 25 minuta. Mogla bi to biti jeftina alternativa postojećem sistemu detekcije sepse. Sepsa ubija oko 250.000 pacijenata u bolnicama u SAD-u svake godine.


Rapidno napreduje i ugrožava život

Posljednjih su godina identificirani brojni proteinski biomarkeri iz krvi, jedan od njih je i IL-6 čije razine u krvi počinju rasti satima prije nego što se počnu pokazivati drugi simptomi sepse.

- Za akutnu bolest, kao što je sepsa, koja rapidno napreduje i ugrožava život, vrlo je vrijedno imati sustav koji u kratko vrijeme može zmjeriti malu količinu biomarkera - rekao je Dan Wu, jedan od znanstvenika u timu.


ČITAJTE I: Sepsa - što je uzrokuje, tko je najugroženiji i koji su prvi simptomi


Tradicionalni pristup detektiranja biomarkera za sepsu često zahtijeva skupe i glomazne strojeve, što onemogućava otkrivanje sepse izvan bolnica

Novi senzor razvijen na MIT-u maleni je aparat koji ima mikrofluidički kanalić koji se napuni uzorkom krvi te mikrogranule koje nose antitijela koja “hvataju” interleukin 6. Ugrađena pumpica stezanjem pomiče tekućinu po uređaju kako bi se antitijela s granulica povezala s IL-6. Kada dođu do elektrode, uređaj može izmjeriti količinu interleukina 6 koji se vezao na granulice, iz čega se može izračunati njegova količina u krvi.

Za analizu je potrebno samo pet mikrolitara krvi, uzorak se u uređaj može ukapati pipetom. Aparat se pokreće pritiskom na gumb, a rezultati se dobiju za 25 minuta, rekao je Wu i dodao da se aparat može i dograditi dizajniranjem dodatnih kanala za detektiranje većeg broja različitih biomarkera.

Linker
13. travanj 2024 15:35