Nije rigorozna pa je prihvatljiva osobama koje ne mogu na dulji rok provoditi određeni režim prehrane
 Getty Images/iStockphoto
brzo i bezbolno

Vikend dijeta traje samo dva dana, a idealna je za one koji nikako da izgube te zadnje tri kile

Kada se provodi bilo kakva dijeta, treba razmišljati i o nekim važnim komponentama kako se ne bi ugrozio organizam i narušilo zdravlje

Ova dijeta ne provodi se samo jedan vikend, već tijekom duljeg perioda subotom i nedjeljom, čime se u prosjeku gube dva do tri kilograma u mjesec dana, što je jedna od najzdravijih opcija mršavljenja. Nije rigorozna pa je prihvatljiva osobama koje ne mogu na dulji rok provoditi određeni režim prehrane.


JELOVNIK

U subotu ujutro natašte popijte sok jedne naranče ili grejpa ili limunadu bez šećera. Za doručak dvije šnite dvopeka ili kašu od integralnih žitarica. Za ručak se jede zelena salata u neograničenim količinama začinjena limunovim sokom i s malo maslinova ulja. U salatu možete dodati rajčicu i šnitu integralnog kruha narezanog na kockice. Međuobrok se sastoji od tanjura naribanog sirovog povrća poput celera, mrkve, cikle, svježih krastavaca začinjenih limunovim sokom i s malo maslinova ulja. Za večeru pojedite šnitu integralnog dvopeka s malo posne šunke. Tijekom dana pijte najmanje dvije litre vode ili nezaslađenog biljnog čaja.

U nedjelju natašte popijte čašu tople vode s limunom jer će potaknuti izmjenu štetnih tvari i ubrzati probavu. Za doručak pojedite dvije tanke šnite integralnog kruha ili dvije šnite integralnog dvopeka i nemasni jogurt. Prije ručka voćku, najbolje jabuku. Za ručak skuhajte oko 300 grama cvjetače, brokule ili kupusa, a može i kombinacija ovog povrća s jednim do dva krumpira. Začinite s malo maslinova ulja, soli i papra. Za međuobrok pojedite voćku ili popijte svježe iscijeđen sok naranče ili grejpa. Večera je bistra juha sa što više povrća. Tijekom dana ne zaboravite piti puno tekućine.


NE MOŽE BEZ DODATAKA

Kada se provodi bilo kakva dijeta, treba razmišljati i o nekim važnim komponentama kako se ne bi ugrozio organizam i narušilo zdravlje. Treba kao dodatak uzimati kvalitetne multivitaminske pripravke. Kako se gubitkom masnoća gube i tzv. masni vitamini, dobro je dodatno nahraniti organizam A, D, E, F vitaminima i esencijalnim omega-3 masnoćama.

Budući da je dijeta stres za organizam koji je naučio dobivati više hrane, trebalo bi uzimati antioksidanse u obliku beta-glukana, astaksantina, cinka i sl. Na tržištu se mogu naći i kvalitetni kompleksi, tzv. koncentrati voća i povrća koji su također dobrodošla potpora osobama na dijetalnom režimu. Zbog blagotvornih učinaka na organizam nužan je i dodatni unos vitamina C, a da bi se očuvala ravnoteža bakterijskog miljea crijeva koja je uzdrmana ograničenim unosom hrane, nužni su probiotici i prebiotici.

Treba uvijek voditi računa da se tijekom dana pije dovoljna količina vode, u malim gutljajima. Organizam treba stalno hidratizirati jer će se tako potaknuti na češće mokrenje, pa time i na brže detoksiciranje.

Linker
11. travanj 2024 20:03