Utrka je prava prilika za boravak u prirodi. Vidimo se!
 Getty Images
Najljepša utrka grada Zagreba

Dođi na peto izdanje utrke Maksimirski Minus Zwei cener

 


Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, čija je tema ove godine univerzalna zdravstvena pokrivenost, održat će se utrka Maksimirski Minus Zwei cener, među građanima poznatija pod nazivom Najljepša utrka grada Zagreba.

Utrka ove godine slavi jubilarno peto izdanje, a održat će se u subotu, 6. travnja, s početkom u 11.00 sati, tradicionalno u parku Maksimir. Svi zainteresirani za sudjelovanje u ovoj jedinstvenoj utrci koja prolazi najljepšim zagrebačkom parkom mogu se prijaviti do petka, 5. travnja na internetskoj stranici Utrka.com.


Čak sedam dječjih utrka

Organizatori ovogodišnjeg Maksimirskog Minus Zwei cenera predstavili su program utrke te upozorili na važnost podizanja svijesti u javnosti o prednostima fizičke aktivnosti za sveukupno ljudsko zdravlje.

Svim zaljubljenicima u zdrav život i trčanje najavljeno je da će i ove godine imati priliku sudjelovati u glavnoj utrci na osam kilometara, ali i u utrci građana na dva kilometra. Utrka je prava prilika za boravak u prirodi za cijelu obitelj, a u ovogodišnjem izdanju utrke organizatori su pripremili čak sedam dječjih utrka u različitim kategorijama - za djecu vrtićke dobi, cicibane te limače i mlađe kadete. Prijave za dječje utrke bit će na licu mjesta na sam dan utrke počevši od 9.30 sati.

Dječje utrke počinu od 10.00 sati na livadi kod Mogile, gdje će se održavati cjelokupni program.

"Posebnost ovogodišnje utrke jest u tome što smo dječji program proširili većim brojem utrka, upravo kako bismo usadili svijest o važnosti fizičke aktivnosti od najranije dobi. Sva djeca koja požele sudjelovati u utrci moći će se prijaviti na licu mjesta u subotu i ne plaćaju kotizaciju. U suradnji s profesionalnim trenerima iz AK Maksimir i GNK Dinamo osigurali smo im i zagrijavanje prije same utrke. Osim toga, dječjoj utrci pridružit će se i Dinamova službena maskota Plavko kako bi ih animirala i podržala prije same utrke", najavio je Andrija Damjanović iz Atletskog kluba Maksimir.


Jačanje prevencije

Utrka se organizira povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja čija je ovogodišnja tema Zdravlje za sve - Univerzalna zdravstvena pokrivenost: svatko, svugdje. Stoga je i ravnatelj NZZJZ "Dr. Andrija Štampar" upozorio na važnost prevencije pretilosti i kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj upravo redovitom fizičkom aktivnošću.

"Cilj ove utrke je na zabavan način osvijestiti građane o dobrobitima trčanja. Trčanje je jedna od aktivnosti koja je dostupna svim građanima, posebice u proljetno vrijeme kada cijela obitelj može izaći, uživati i napraviti nešto dobro za sebe i svoje najmilije. Upravo s tim ciljem udružili smo se s ostalim zdravstvenim djelatnicima kako bismo građanima ponudili niz zdravstvenih savjeta na sam dan utrke." rekao je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ "Dr. Andrija Štampar".

"Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja univerzalna je zdravstvena zaštita. Pritom, valja naglasiti da je u svakom društvu dostupna zdravstvena zaštita za sve moguća prvenstveno uz jačanje preventivnih aktivnosti među kojima se svakako ističe trčanje. Trčanjem možemo ostvariti razne beneficije za zdravlje neovisno o spolu i dobi, što ga čini izvrsnim alatom za unaprjeđenje tjelesnog i psihičkog zdravlja. Stoga nije važno koliko brzo ili koliko daleko trčite - važno je sudjelovati na sebi najprimjereniji način." rekao je Milan Pavelić, pročelnik Gradskog ureda za sport i mlade.


Nakon utrke besplatno u ZOO

Sudionici utrke svoje startne pakete mogu preuzeti u Domu zdravlja Zagreb - Centar (Runjaninova 4, 1. kat) dan prije utrke od 10 do 19 sati i na dan utrke od 9:30 do 10:30 sati na livadi kod Mogile. Nadalje, na dan utrke svi će posjetitelji moći izmjeriti razinu šećera u krvi, provjeriti svoj krvni tlak i vid te indeks tjelesne mase, savjetovati se sa stručnjacima o uravnoteženoj prehrani i pravilnoj tjelesnoj aktivnosti. Nakon utrke svi mogu uživati u posjetu ZOO vrtu jer svaki natjecatelj dobiva bon za besplatan ulaz.

Veleučilište Velika Gorica, osim savjetovanja i mjerenja kontrole vida, imat će organiziranu mini eko akciju pod nazivom Zelena optika (zbrinjavanje starih naočala i leća).

"Boravak u prirodi i fizička aktivnost poželjni su kod svih uzrasta. Stoga nam je iznimno drago što smo četvrtu godinu zaredom suorganizatori ovog hvalevrijednog sportsko-zdravstvenog događanja te ispred svih zaposlenika Doma zdravlja Zagreb - Centar mogu reći da se jako radujemo suboti. Naši će liječnici i patronažne sestre i ove godine, osim što će pretrčati utrku, biti na raspolaganju sugrađanima koji požele izmjeriti krvni tlak ili razinu šećera u krvi i tako uz ugodno druženje i boravak u prirodi razvijati brigu o svom zdravlju.“, rekla je Draženka Tenšek, univ. mag. sanit., dipl. med. tech., pomoćnica ravnateljice Doma zdravlja Zagreb - Centar za sestrinstvo.


Ima toga još

Osim utrke povodom Svjetskog dana zdravlja, Zavod organizira i javnozdravstvenu tribinu "Zdravlje za sve" na kojoj će predstaviti "Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba" za 2018. godinu te druge hvalevrijedne javnozdravstvene akcije poput "Igrajmo se zdravo" i "Hodanjem do zdravlja".


Utrku organiziraju Atletski klub Maksimir u suradnji s Domom zdravlja Zagreb - Centar, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i Veleučilištem Velika Gorica, uz pokroviteljstvo Gradske skupštine Grada Zagreba i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Gradske četvrti Maksimir, Zagrebačkog holdinga, Parka prirode Maksimir, ZOO Zagreb, BioGnosta, Kraša, Studene i Hidre.



Linker
26. travanj 2024 16:15