moderan suv

Svjetska premijera: Nikad otmjenija nova Dacia Duster stiže na proljeće bez dizela, ali i dalje na plin

Treća generacija obiteljskog terenca više ne izgleda jeftino, a korak dalje otišao je i po pitanju tehnologije i materijala

Dacia Duster 2024.

 Dacia

Nakon prve generacije iz 2010., a zatim i druge 2017., u svibnju iduće godine stiže i najavljena treća generacija Dacie Duster, robusnog rumunjskog terenca koji je u 13 godina od sporedne dogurao do glavne uloge na europskom tržištu. Sa 195.000 prodanih primjeraka lani je postao najprodavaniji SUV među privatnim kupcima u Europi i pomogao Dacii da tržišni udio među privatnim kupcima u EU podigne na čak 8 posto.

image

Dacia Duster 2024.

Dacia

Današnji kupci, međutim, više ne traže jeftine, ogoljene primjerke - kad je riječ o Dusteru najčešće biraju najskuplji od tri ponuđena paketa opreme (Extreme), od osnovnog skuplji 2250 eura - pa je rumunjski proizvođač s upravo predstavljenom trećom generacijom odlučio otići korak dalje ne samo kad je riječ o dizajnu, nego i tehnologiji (proizvodi se u Mioveniju). Stoga će, kad se dogodine pojavi na tržištu, teško stajati 19.149 eura kao sadašnji 1.0 Eco-G 100, već bliže 25.000 eura.

image

Dacia Duster 2024.

Dacia

Gotovo sve je novo. Za razliku od prethodnih dviju generacija, više se neće kotrljati na zastarjeloj platformi B0, već na modernoj CMF-B kao i Logan, Sandero i novi sedmerosjed Jogger. Platforma koju koristi niz automobila alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi, među ostalim, omogućuje i hibridni pogon – 1,6-litreni benzinac sa 94 i elektromotor sa 49 KS (plus elektropokretač-generator), sve zajedno 140 KS, isto kao u slučaju hibridnih Renault Clija E-Tech ili Dacie Jogger.

image

Dacia Duster 2024.

Dacia

Ulogu osnovnog motora, međutim, i dalje će igrati poznati 1,0-litreni benzinac na plin Eco-G sa 100 KS, isključivo s prednjim pogonom i ručnim mjenjačem, ali i dva 50-litarska spremnika za benzin i ukapljeni naftni plin, što mu prema tvorničkim podacima omogućuje doseg od čak 1300 kilometara.

image

Dacia Duster 2024.

Dacia

Automatski mjenjač i pogon na sva četiri kotača, osim za hibrid, rezervirani su uz blagohibridni 1,2-litreni turbobenzinac s Millerovim ciklusom i 130 KS, ali i potrošnjom nižom priličnih 10 posto od sadašnjeg 1.3 TCe sa 130 KS. U ponudi neće biti omiljenog dizelaša 1.5 dCi sa 115 KS, kao ni kod novog Joggera, ali i novih Renaulta Austral i Espace.

image

Dacia Duster 2024.

Dacia

Kad je opremljen pogonom na sva četiri kotača, vozač može birati između pet načina rada (Auto, Snijeg, Blato/Pijesak, Off-Road i Eco), a od tla je i dalje udaljen za klasu rekordnih 21,7 centimetara, uz prilazni kut od 31, a odlazni čak 36 stupnjeva – gotovo kao Land Rover Defender!

image

Dacia Duster 2024.

Dacia

S pogonom na sva četiri kotača isporučuje se i pomoć pri silasku na nizbrdicama, a škrtarilo se nije ni s opremom za sigurnost, pa novi Duster stiže s automatskim kočenjem u nuždi, prepoznavanjem prometnih znakova, pomoći pri parkiranju straga, automatskim zadržavanjem u voznom traku, upozorenjem na umor...

image

Dacia Duster 2024.

Dacia

Rumunji su još studijom Bigster u siječnju 2021. otkrili novi dizajnerski smjer svih budućih Dacia. Led je prošle godine probio Jogger, a na istom tragu je i novi Duster. I više ne izgleda jeftino. S uskim diodnim svjetlima, zaštitom motora koja seže visoko do maske hladnjaka, stražnjim kvakama skrivenima u okvir prozora, detalji od reciklirane plastike... podjednako je privlačan kao i Renault Captur, Ford Puma ili VW T-Cross.

image

Dacia Duster 2024.

Dacia

S druge strane, ostao je pravi terenac kao i prethodni Dusteri, jer ga i dalje krase kratki prevjesi, četvrtasti otvori za kotače u blatobranima, linija prozora koja se uzdiže prema prtljažniku, prepoznatljivi plastični detalj na prednjem blatobranu i svjetla u obliku slova Y.

image

Dacia Duster 2024.

Dacia

Još ljepše izgleda unutrašnjost. S kraja na kraj proteže se novi, robusni nosač nove, digitalne instrumentne ploče (18 centimetara). Na upravljaču s prekidačima za telefon i tempomat sad se kočoperi novi zaštitni znak umjesto prijašnjeg natpisa Dacia, a na oblogama vrata i ventilacijskim otvorima nastavlja se ponavljanje slova Y.

image

Dacia Duster 2024.

Dacia

Najveća novost je, međutim, središnji zaslon od 26 centimetara, koji je zakrivljen prema vozaču za 10 stupnjeva i podržava ne samo navigaciju s podacima o prometu u realnom vremenu, nego i Apple CarPlay i Android Auto. Po želji se isporučuju i bežično punjenje telefona, grijani upravljač, grijani vjetrobran, električno sklopivi vanjski retrovizori... Na prvim tvorničkim fotografijama i materijali djeluju kvalitetniji nego dosad, ali o tome više nakon prvih vožnji početkom iduće godine u Portugalu.

image

Dacia Duster 2024.

Dacia

I premda Rumunji još nisu objavili duljinu, jasno je da je nijansu veći od sadašnjeg Dustera, koji mjeri za klasu prilična 4,34 metra, ali još uvijek ne pretjerano da bi ugrozio 4,60 metara dug budući Bigster, koji stiže 2025. Prema tvorničkom proipćenju za javnost, više je mjesta u širinu sprijeda, kao i prostora za koljena straga. I pod je niži, pa u prtljažnik u izdanju s prednjim pogonom sad stanu 472 litre (prije 445 litara).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:49