ČETIRI GODINE ISTRAŽIVANJA

Rezultati detaljne analize 448 domaćih proizvoda: Evo u kojoj hrani ima najviše opasnih aditiva

Ilustracija
 Jadran Babic / CROPIX
Visoka je koncentracija aditiva i u zimskoj i čajnoj salami, a najmanja u mortadeli

Najveće količine štetnih kancerogenih aditiva E250 Hrvati mesojedi u organizam će unijeti ako konzumiraju salamu od pilećih prsa, parizer, zimsku ili čajnu, pokazalo je veliko istraživanje o količini nitrita i nitrata u domaćim mesnim proizvodima na kojem je radilo četvero hrvatskih znanstvenika.

Unutar granice

Dragan Kovačević, Krešimir Mastanjević i Katarina Ćosić s osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta te Jelka Pleadin iz Hrvatskog veterinarskog instituta, uz sufinanciranje Hrvatske agencije za hranu, dali su se na veliki pothvat: u periodu između 2011. i 2014. godine prikupili su čak 448 uzoraka gotovih mesnih proizvoda domaćih industrija iz kategorije kobasica, suhomesnatih i polutrajnih suhomesnatih proizvoda, a potom su u njima mjerili količinu aditiva i konzervansa, takozvanih nitrata i znatno štetnijih nitrita, te domaće mesne delicije dodatno uspoređivali s proizvodima sa stranih tržišta.

Zaključak - testirani domaći mesni proizvodi u najvećoj su mjeri sadržavali aditive u granicama propisanim zakonima, a od 448 prikupljenih uzoraka, samo su u njih četiri zabilježene nedozvoljene količine - dva puta kad su u pitanju nitrati i dva puta kad su u pitanju nitriti.

Informacija kupcima

- Nismo tijekom našeg istraživanja došli do zaključaka koji bi upućivali na neki problem kod domaćih mesnih industrija. Rezultati ne pokazuju znatnija odstupanja niti daju razloga za zabrinutost - rekla je kratko za Jutarnji list Jelka Pleadin iz Hrvatskog veterinarskog instituta.

Ipak, istraživanje je zanimljivo jer konzumenti kobasica i suhomesnatih proizvoda sada imaju jasan vodič o količini E-ova koji se nalaze u njihovim omiljenim proizvodima pa s liste mesnih delicija, ako to žele, sada mogu birati one koji imaju manje konzervansa.

Posebno je to važno kad su pitanju nitriti, aditivi za koje je dokazano da imaju štetno, kancerogeno djelovanje i za koje je propisom ograničen njihov dnevni unos u organizam.

Uglavnom se radi o spojevima natrij-nitrita i kalij-nitrita, koji se na omotima proizvoda označavaju kao E250 i E249, za razliku od natrijeva i kalijeva nitrata, koji također pripadaju u skupinu konzervansa, ali nisu toliko štetni sami za sebe, nego mogu biti opasni kada služe kao izvor nitrita.

Štetni nitriti

Ukratko, domaći su istraživači zaključili da su najveće količine štetnih nitrita bile sadržane u uzorcima toplinski obrađenih kobasica, i to najviše u analiziranim komadima salame od pilećih prsa, parizera i posebne, a kad su pak u pitanju trajne kobasice s domaćih tržišta, ovdje se najveća količina štetnih nitrita E250 nalazi u uzorcima zimske i srijemske salame.

S druge strane, najmanje zabilježene količine E250 istraživači su izmjerili u primjercima sudžuka i mortadele, ali i jedne vrste paštete za koju ne navode od čega je napravljena.

Zanimljivo je također da domaće salame od pilećih prsa, parizeri i posebne u sebi sadrže veće količine nitrita nego što su ih istraživači otkrili u nasumično odabranim proizvodima s njemačkog tržišta, ali su te količine i dalje u zakonski dopuštenim limitima, što znači da nema zapreka za njihovu konzumaciju.

Sigurnije od njemačkih

Domaće zimske i srijemske salame dotle će biti sigurnije za konzumiranje od njemačkih proizvoda sličnog sastava, jer su u njima zabilježene manje količine aditiva od onih uvoznih.

Do sličnog zaključka dolazi se i analizom nitrata u domaćim proizvodima, pa se tako u radu zaključuje kako domaće suhe šunke i trajne kobasice redom imaju veće količine ovih aditiva od njemačkih proizvoda.

Najveće zabilježene količine nitrata E251 čovjek će u organizam unijeti ako konzumira čajnu kobasicu i budžolu pa mu je zato znatno sigurnije prigristi domaćeg kulena ili narezati hrvatske pancete.

--------------------------------

NITRITI

Natrijev i kalijev nitrit imaju kancerogeno djelovanje na organizam, zbog čega su njihove količine u proizvodima propisane, a od 1990. dnevni unos nitrita u organizam ograničen je na 0,07 mg po kilogramu. Nitriti su svrstani u najrizičniju, treću sigurnosnu skupinu, zbog čega je potrebno kontinuirano pratiti unos tih spojeva u ljudski organizam.

NITRATI

Za razliku od nitrita, oni nemaju antimikrobno djelovanje, niti su za organizam u tolikoj mjeri štetni.

Sastavni su dio salamure koja se često koristi u mesnoj industriji te utječu na boju, miris, okus i teksturu mesnih proizvoda. Najpoznatiji nitrati označeni su kao E251 i E252, a zajedno s nitritima pripadaju konzervansima.

--------------------------------

EVO ŠTO JEDEMO: TOP-LISTA KOBASICA S KANCEROGENIM E 250 (nitrit)

Toplinski obrađene kobasice

- pileća prsa

- parizer

- posebna salama

- pileća šunka

- šunka u ovitku

- šunkarica

- hrenovke

- tirolska

- mortadela

- pašteta

Trajne kobasice

- zimska

- srijemska

- kulen

- čajna

- sudžuk

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 19:49