ČETIRI GODINE ISTRAŽIVANJA

Rezultati detaljne analize 448 domaćih proizvoda: Evo u kojoj hrani ima najviše opasnih aditiva

Ilustracija
 Jadran Babic / CROPIX
Visoka je koncentracija aditiva i u zimskoj i čajnoj salami, a najmanja u mortadeli
Visoka je koncentracija aditiva i u zimskoj i čajnoj salami, a najmanja u mortadeli

Najveće količine štetnih kancerogenih aditiva E250 Hrvati mesojedi u organizam će unijeti ako konzumiraju salamu od pilećih prsa, parizer, zimsku ili čajnu, pokazalo je veliko istraživanje o količini nitrita i nitrata u domaćim mesnim proizvodima na kojem je radilo četvero hrvatskih znanstvenika.

Unutar granice

Dragan Kovačević, Krešimir Mastanjević i Katarina Ćosić s osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta te Jelka Pleadin iz Hrvatskog veterinarskog instituta, uz sufinanciranje Hrvatske agencije za hranu, dali su se na veliki pothvat: u periodu između 2011. i 2014. godine prikupili su čak 448 uzoraka gotovih mesnih proizvoda domaćih industrija iz kategorije kobasica, suhomesnatih i polutrajnih suhomesnatih proizvoda, a potom su u njima mjerili količinu aditiva i konzervansa,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 05:59