OTKRIĆE NASA-e

Messenger iznenadio znanstvenike: Na užarenom Merkuru uz led otkrivena i organska materija!

 NASA
Zamrznuta voda nalazi se na području Merkurovog sjevernog pola koji je pokriven kraterima i uvijek u sjeni

CAPE CANAVERAL - Rezultati istraživanja NASA-ine letjelice Messenger potvrdili su da se unatoč visokim dnevnim temperaturama, u kraterima na sjevernom polu Merkura u kojima vlada vječna sjena osim velike količine zamrznute vode nalaze i organske tvari.

Pretpostavlja se da su i led i organsku materiju donijeli kometi i asteoridi, prije nekoliko milijuna godina.

Stručnjaci smatraju da su i led i organske tvari nalik na katran ili ugljen.

SENZACIONALNO OTKRIĆE NASA-in orbiter Messenger pronašao vodu na Merkuru!

Za razliku od rovera Curiosityja koji uzima uzorke direktno s Marsovog tla, Messenger baca laserske zrake na Merkurovo tlo koje se odbijaju od površine, te tako broji čestice, mjeri gama zrake i prikuplja druge podatke o kemijskim elementima prisutnim na Merkurovoj površini.

Otkriće leda i organskih tvari temelji se na računalnim modelima, laboratorijskim eksperimentima i iz njih izvedenim zaključcima, a ne na izravnoj analizi.

Znanstvenici vjeruju da je ta organska materija, koja ne je dva puta tamnija od većine Merkurove površine pomiješana s ledom kometa i asteroida prije mnogo milijuna godina. Led je ispario, a potom se ponovno skrutnuo u hladnijim područjima ostavivši tamne naslage na tlu.

- Pretpostavljamo da je taj tamni materijal nekako zarobljen uslijed niskih temperatura zajedno s vodom, a potom je voda isparila, ostavljajući tamne naslage, obajsnio je planetarni znanstvenik David Paige s University of California u Los Angelesu.

Radarske snimke pokazuju da tamne mrlje nestaju u najhladnijim dijelovima kratera u kojima led može opstati.

Ovo otkriće može imati implikacije na potragu za životom van Zemlje. Kemija života zahtjeva organske materijale, tekuću vodu i izvor topline. Iako nema čvrstih dokaza o tekučoj vodi na Merkuru, ona bi mogla postojat u unutrašnjosti planete, ispod leda.

- Zavisi od debljine ledenih naslaga i koliko dugo su neke od njih prisutne. Što se ide dublje u utrobu planete, sve je toplije. Temperatura raste sa dubinom, objašnjava Sean Solomon s Columbia Universityja u New Yorku.

Znanstvenici ni danas ne vjeruju da je Merkur ikada bio pogodan za razvoj života, međutim, otkriće organskih tvari moglo bi rasvijetliti kako je život počeo i evoluirao na Zemlji i eventualno na egzoplanetima drugdje u svemiru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:44