KRIZA ILI POTPUNI KAOS VLASTI?

DRAMA U VLADI: HDZ skupio potpise za pokretanje opoziva Oreškovića, on se sastao s Petrovom

 Dragan Matic / CROPIX

NOVO 15:37 - Kod premijera je nakon Petrova stigao i njegov savjetnik Stjepo Bartulica, piše N1.

---------------------------------

NOVO 15:28 - Božo Petrov raspoložen je napustio stan premijera Oreškovića bez riječi i odvezao se autom, saznaje Jutarnji. Njihov sastanak je trajao oko sat vremena.

Ranije je Petrov izjavio da mu je žao zbog cjelokupne političke situacije. Više o tome pročitajte OVDJE.

Damjan Tadić / EPH
Božo Petrov na izlasku iz stana premijera Oreškovića

---------------------------------

14:52 - Predsjednik saborskog Klub-a HDZ-a Ivan Šuker potvrdio je da će zahtjev za opozivom premijera Tihomira Oreškovića u utorak biti biti poslan u saborsku proceduru, te naveo da su ga potpisali svi koji su bili u Zagrebu, odnosno na Klubu Domoljubne koalicije.

- Skupili smo potpise svih onih koji su u Zagrebu, a neke kolege će još doći. U ovom trenutku imamo 40-ak potpisa - rekao je Šuker novinarima nakon sjednice Kluba Domoljubne koalicije dodajući da će zahtjev još danas biti upućen u proceduru.

Na pitanje o nagađanjima među novinarima kako je HDZ-ov Gordan Jandroković bio suzdržan oko potpisivanja zahtjeva za opozivom Šuker je uzvratio da je Jandrokovićev potpis vidio na listi. Više pročitajte OVDJE.

---------------------------------

14:21 - Božo Petrov snimljen je kako ulazi u haustor zgrade u kojoj živi premijer Orešković, objavio je na Twitteru Sanjin Španović.

---------------------------------

14:16 Miroslav Tuđman, HDZ-ov zastupnik i potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, kako doznajemo, nije stavio svoj potpis za opoziv premijera Tihomira Oreškovića. Da je informacija točna potvrdio nam je kratko u telefonskom razgovoru i sam Tuđman, ali nije želio ulaziti u detalje svoje odluke.

- Nisam potpisao, ali nemam običaj u javnosti obrazlagati svoje odluke prije nego što završi proces unutar stranke – kazao je kratko Tuđman.

Naši izvori kažu kako je Tuđman tako odlučio jer smatra da ta odluku nije dobra. Među onima koji nisu stavili svoj potpis spominjao se i Damir Krstičević, a neki iz stranke kažu da nije ni došao na sastanak Kluba.

-------------------------------

14:04 - O svemu se izjasnio i premijer Orešković koji je rekao da je ovo bitka za Hrvatsku i da se ne boji ponovno tražiti povjerenje koje je već dobio u Saboru. Više o tome pročitajte OVDJE.

---------------------------------

13:59 - Sutra je najavljena normalna sjednica Vlade, svi HDZ-ovi i Mostovi ministri najavili su dolazak.

---------------------------------

13:35 - Varaždinski HDZ traži ostavku Tomislava Karamarka s mjesta prvog potpredsjednika Vlade, rekao je u utorak na konferenciji za novinare predsjednik varaždinske organizacije te stranke Damir Habijan koji tvrdi da je to jedini izlaz iz trenutne loše političke situacije na nacionalnoj razini.

"Događaj koji je obilježio, ne samo današnji dan već i nekoliko proteklih tjedana u Republici Hrvatskoj, je situacija koja se tiče Vlade RH-a, odnosno problema u njezinom funkcioniranju. Vidjeli ste prije sat vremena da će se pokrenuti opoziv premijera Tihomira Oreškovića. Vrlo jasan je stav Predsjedništva HDZ-a Varaždin da je jedino rješenje krize, ono što su neki članovi HDZ-a već ranije rekli - da prvi potpredsjednik Vlade podnese ostavku", poručio je Habijan.

Cijeli članak pročitajte OVDJE

------------------------------------

13:25 - Doznajemo kako su iz kluba HDZ-a poručili kako imaju dovoljno potpisa za opoziv Oreškovića u Saboru.

Gotovo dvosatna sjednica Kluba Domoljubne koalicije na kojoj su trebale biti dogovorene pojedinosti opoziva premijera Tihomira Oreškovića završena je u utorak nešto poslije 13 sati no novinari su ostali uskraćeni za službene izjave.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je nazočio sjednici, po njezinu je završetku uspio izbjeći novinare te je iz 'male sabornice', gdje se sastanak održavao, izišao na sporedni izlaz.

Ni saborski zastupnici kao ni HDZ-ovo ministri nisu bili raspoloženi davati izjave.

Šef HDZ-ovog Kluba Ivan Šuker novinarima je tek u prolazu potvrdio kako su prikupljeni potpis za Oreškovićev opoziv. "Sve je u redu, imamo potpise", kratko je rekao Šuker novinarima na izlasku sa sjednice Kluba.

Za slanje prijedloga o opozivu u saborsku proceduru dovoljan je 31 zastupnički potpis. Takav bi se prijedlog na dnevni red sjednice mogao uvrstiti već sutra, a Vlada ima osam dana da se na njega očituje.

Sabor o Oreškovićevom opozivu treba odlučiti u roku od trideset dana od dana uvrštenja u dnevni red, a ako ga se opozove s njim pada i cijela Vlada, te počinje teći 30-dnevni rok da se okupi nova parlamentarna većina koja bi podržala novog mandatara i imenovala novog premijera i Vladu.

Ako to nikome ne pođe za rukom predsjednica Republike će raspustiti Sabor i raspisati nove izbore.

-----------------------------

13:07 - Reporter N1 televizije prenio je neslužbenu informaciju da nisu svi u HDZ-u oduševljeni skupljanjem potpisa za opoziv premijera Oreškovića. Neslužbeno saznaju da se tome usprotivio Gordan Jandroković.

-----------------------------

12:25 - Iz SDP-a su najavili press konferenciju koju uživo možete pratiti OVDJE.

-----------------------------

12:15 - Nezavisni zastupnik u Saboru Stipe Petrina nije bio impresioniran Karamarkovom presicom. Više o tome pročitajte OVDJE.

-----------------------------

11:32 - U Hrvatskom saboru nešto iza 11 sati počeo je sastanak Kluba HDZ-a na koji si došli predsjednik stranke i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko te većina HDZ-ovih ministara.

Karamarko, koji je prije 30-ak minuta u središnjici stranke najavio da pokreće opoziv premijera Tihomira Oreškovića, zastupnicima će, vjerojatno, predstaviti daljnje korake u pokušaju da riješi krizu vlasti. Očekuje se da će se potom krenuti u prikupljanje potpisa za Oreškovićev opoziv.

Takav prijedlog u saborsku proceduru može uputiti najmanje petina zastupnika, dakle dovoljan je 31 potpis.

Na dnevni red saborske sjednice mogao bi se uvrstiti već u srijedu, 8. lipnja. Ukoliko se to dogodi, Vlada ima osam dana očitovati se o prijedlogu, dakle do 16. lipnja.

Trideset dana od dana uvrštenja u dnevni red, rok je u kojem se Sabor treba odlučiti o Oreškovićevu opozivu. Odluči li ga opozvati, s premijerom će pasti i Vlada, nakon čega počinje teći 30-dnevni rok da se okupi nova parlamentarna većina koja bi podržala novog mandatara i imenovala novog premijera i Vladu.

Ne uspije li nitko okupiti većinu, predsjednica Republike će raspustiti Sabor i raspisati nove izbore.

-----------------------------

10:50 - Glavna oporbena stranka SDP usmjerena je prema novim izborima. Kako bi se mogli postaviti prema zahtjevu za opozivom premijera Oreškovića pročitajte OVDJE.

-----------------------------

10:40 - Tomislav Karamarko održao je press konferenciju u Središnjici HDZ-a na kojoj je najavio da HDZ kreće u sakupljanje potpisa za opoziv premijera Oreškovića. Progovorio je i o odnosima unutar stranke te objasnio zašto Milijan Brkić nije bio na presici. Više pročitajte OVDJE.

-----------------------------

9:44 - Sastanak užeg kabineta Vlade napustio je jedini HDZ-ov ministar koji je bio prisutan - Miro Kovač. Izašao je na stražnja vrata.

Zgradu Vlade u žurbi je napustio i HDZ-ovac Domagoj Ivan Milošević, koji također nije davao komentare novinarima.

-----------------------------

9:00 - Uži kabinet Vlade započeo je u 9 sati, potvrdila je novinarima glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak.

Svi ministri koji su došli u Banske dvore ponašaju se kao da je redovna sjednica i nisu htjeli ništa komentirati, piše N1. Na sastanku je pet ministara Mosta, HDZ-ov Miro Kovač, Božo Petrov i Tihomir Orešković.

-----------------------------

Prema pisanju portala N1 jutros malo prije devet sati u zgradu Vlade ušli su Mostovci Božo Petrov, Vlaho Orepić i Davor Romić, ali nisu htjeli davati izjave. Pretpostavlja se da će se danas održati samo uža sjednica kabineta.

S druge strane, Domagoj Ivan Milošević demantirao je glasine da će on biti sljedeći mandatar:

- Nisam kandidat za mandatara poslije Tihomira Oreškovića! - kratko i jasno je odgovorio novi glavni tajnik HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:45