IZBORNE KOMBINACIJE

Bivši Milanovićev ministar: Počeli smo skupljati potpise; Tajnik DP-a: Mobitel je užaren, svi nas zovu

Rezultate parlamentarnih izbora i sve reakcije pratimo iz minute u minutu
 Vesna Veselić/Jutarnji list

Ključni događaji:

- obrađeno je 99,79 posto biračkih mjesta

- HDZ je dobio 61 mandat

- Rijeke pravde ima 42 mandata

- Domovinski pokret je dobio 14 mandata, Most 11, Možemo! 10

- SD i IDS su dobili dva mandata, NPS također dva, a Fokus i Republika su dobili jedan mandat

- podsjećamo, osam mandata pripada nacionalnim manjinama


NOVO 0:12 U emisiji Otvoreno HRT-a analizirali su se rezultati parlamentarnih izbora. HDZ je relativni pobjednik sa 61 mandatom. Jesu li počeli pregovori? Koliko će biti teško sastaviti novu vladu? Čemu se nadaju stranke ljevice? Tko ima razloga za zadovoljstvo, a tko će snositi posljedice zbog lošeg rezultata?

Branko Bačić (HDZ) izrazio je zadovoljstvo svoje stranke jučerašnjim danom, rekavši među ostalim kako se pokazalo da HDZ pobjeđuje i kad je manja i kad je veća izlaznost.

- Idemo u razgovore s našim, ja se nadam, budućim koalicijskim partnerima u formiranje buduće vladajuće, čvrste, stabilne vladajuće većine koja će onda omogućiti, jasno, i formiranje stabilne i jake vlade, poručio je Bačić.

Opširnije pročitajte OVDJE.


22:04 Nikola Grmoja gostovao je u Dnevniku Nove TV te kazao kako su u Mostu ‘ostvarili dobar rezultat, no ne mogu biti pretjerano zadovoljni‘.

- HDZ je po nama ostvario uspjeh. Dobio je previše mandata s obzirom na izlaznost. Očekivali smo da će ova izlaznost dovesti do slabijeg rezultata HDZ, ali mi smo ostali relevantna politička snaga, jedina prava antikorupcijska snaga od centra na desno tako da u tom smislu možemo biti zadovoljni - kazao je Grmoja.

Opširnije pročitajte OVDJE.


20:40 Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a, otkrio je kako teku pregovori s ostalim strankama te je li razgovarao sa Zoranom Milanovićem.

- HDZ je relativni pobjednik. Dakle, ja ću čestitati svim političkim strankama koje su ušle u Hrvatski sabor, rekao je Hajdaš Dončić, no nije želio posebno čestitati HDZ-u čiji se predsjednik Andrej Plenković u četvrtak iz Bruxellesa požalio kako im nitko nije čestitao na pobjedi na parlamentarnim izborima.

Potpredsjednik SDP-a potvrdio je da traju telefonski pregovori s ostalim strankama koje su osvojile mandate u Saboru, ali i istaknuo da o svemu tome neće govoriti sada, već će njegova stranka najprije održati sjednicu predsjedništva u ponedjeljak. Na njoj će analizirati izborne rezultate.

- Predsjednik će nas izvijestiti o razgovorima i dogovorima koje je u tih par dana obavio. Predsjednik stranke obavlja razgovare, rekao je Hajdaš Dončić, a odlučno demantirao da Milanović obavlja za njih razgovore.

Potpredsjednik SDP-a otkrio je i da se čuo sa Zoranom Milanovićem, ali sadržaj njihovih razgovora nazvao je tajnom.

- HDZ je u Hrvatskoj dobio manje od 60 mandata. Mi smo očekivali negdje između 40 i 50 mandata. Realno. Dobili smo 42. Nisam u potpunosti zadovoljan, bilo bi mi draže da smo dobili četiri do pet mandata više, a to sam osobno i očekivao, rekao je i istaknuo da su sve političke stranke decidirano u kampanji govorile da neće ići u koaliciju s HDZ-om.

- Mi ćemo određeni broj mandata predati predsjedniku Republike. Da li će on uspjeti skupiti ostatak to ćemo vidjeti. Mi razgovaramo s određenim blokom političkih stranaka, od kojih ćemo u jednom trenutku vjerojatno skupiti potpise. Nominalno smo počeli skupljati potpise, o tome se razgovara, objasnio je Siniša Hajdaš Dončić.

SDP-ovac smatra da je moguće da njegova stranka formira novu većinu u Saboru.

- Mi mislimo da s našom platformom, koja se bori protiv korupcije, na određeni vremenski period uz podršku mandatara Zorana Milanovića možemo sudjelovati u vlasti. Ja govorim o Vladi koja može biti funkcionalna i koja ima prioritetan cilj. Ta Vlada može biti stabilna dva mjeseca ili četiri godine. Tko može garantirati za bilo koju Vladu da će biti stabilna. Vlade Andreja Plenkovića su ovisile o jednom ili dva glasa, zaključio je Hajdaš Dončić.

Na kraju je poručio da se u SDP-u ne govori o nezadovoljstvu dokle god traju pregovori, a nakon toga moći će se i o tome razgovarati.


20:38 Mario Radić, potpredsjednik DP-a i ponovno izabrani saborski zastupnik, gostovao je na Dnevniku Nove TV.

- Nisam ni znao da smo udavača. Što smo pričali ranije tako će i biti. Imat ćemo predsjedništvo koje će donijeti pregovaračku platformu. Istaknut ćemo ono što smo pričali i prije. Nama je vrlo bitan demografski slom i na tome ćemo pregovarati. Nikakva ministarstva i fotelje, započeo je Radić.

Opširnije pročitajte OVDJE.


20:33 Josip Dabro, glavni tajnik Domovinskog pokreta, bio je gost Dnevnika N1 te je komentirao s kojim je strankama Domovinski pokret spreman koalirati.

- Mobitel je užaren cijeli dan. Svi zovu, sa svima smo razgovarali. Jutros smo imali sastanak s novoizabranim zastupnicima. Mi smo kompaktni, nismo raslojeni. Zaključak naših zastupnika je da smo nezavisni do kraja. Danas smo na brifingu dogovorili pregovarački tim te ćemo razgovarati o mogućim partnerima. Ono što je DP obećao svojim partnerima, da nećemo ići sa SDSS-om i Možemo, nećemo iznevjeriti, rekao je Josip Dabro iz DP-a.

- Da nije Plenković otjerao djecu od matere danas ne bi bilo Domovinskog pokreta. Prije svega smo normalni ljudi i kršćani, trebamo opraštati svima. Politika je takva, tu nema ljutnje. Govoriti istinu, ne znači širiti mržnju. Nikom nisam ništa zamjerio. Ono što muči Slavoniju, Dalmaciju i cijelu Hrvatsku je migrantska kriza, demografski slom, da ne pričamo o poljoprivredi. Ne želimo mijenjati sebe i lagati ljude pa ćemo vidjeti tko želi prihvatiti takvu priču, zaključio je Dabro.


20:05 Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava je gostovao u studiju RTL-a Danas gdje je komentirao rezultate izbora i daljnje korake, što je dogovoreno na zatvorenom sastanku stranke, te je li ga zvao Andrej Plenković ili Zoran Milanović.

Opširnije pročitajte OVDJE.


19:36 Davor Božinović, međunarodni tajnik HDZ-a, u razgovoru za Dnevnik Nove TV kazao je kako će ‘vrlo brzo sastaviti Vladu s budućim partnerima‘.

Koji će to biti partneri, nije želio reći, kao ni je li među njima Domovinski pokret.

Istaknuo je da ovo sigurno nije vrijeme kada će javno voditi pregovore, a potvrdio je da oni traju:

- To se radi nakon izbora. Ono što sam siguran jest da HDZ ima najširi koalicijski potencijal i to će se pokazati vrlo brzo.

Upitan u kojem roku će sastaviti Vladu, odvratio je: ‘Vrlo brzo. Ne mogu vam sada reći hoće li to biti tri ili pet dana. Razgovaramo, kao što je već i rečeno, sa strankama s kojima mislimo da se može sastaviti Vladu‘.

Je li među partnerima Domovinski pokret (DP), Božinović nije želio reći.

- Sigurno će se razgovarati s Domovinskim pokretom - zaključio je Božinović.


17:56 Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever a za N1 otkrio je jesu li ga zvali iz kojeg od dva tabora oko sastavljanja vlade, ali i koliko je zadovoljan ishodom.

Najprije se zahvalio svima koji su sudjelovali na izborima, a posebno onima iz njegove sjeverne regije, koja mu je ukazala povjerenje.

Opširnije pročitajte OVDJE.


17:55 Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je rezultate izbora i moguće poslijeizborne kombinacije za sastavljanje parlamentarne većine i formiranje vlade.

Puhovski je najprije prokomentirao današnji status Andreja Plenkovića na društvenim mrežama u kojem je napisao da će se vrlo brzo donzati s kim će formirati većinu u Saboru.

Opširnije pročitajte OVDJE.


17:44 Miro Bulj, gradonačelnik Sinja i kandidat Mosta u devetoj izbornoj jedinici, oglasio se na Facebooku dan nakon izbora i zahvalio biračima.

- Narode moj, hvala Vam! Izrazito sam ponosan na odlične rezultate u mnogim mjestima moje Dalmacije gdje je MOST dobio povjerenje čak 24.492 birača, a ja sam osobno dobio ukupno 11.589 preferencijalnih glasova u IX. izbornoj jedinici - napisao je na Facebooku Miro Bulj.


17:35 Mislav Kolakušić zahvalio je biračima na ukazanam povjerenju na društvenim mrežama.

- Hvala svim građanima koji su na izborima za Hrvatski sabor dali svoje povjerenje Pravu i Pravdi i našoj koaliciji što je donijelo treći najbolji rezultat na izborima!

Nakon početne analize rezultata jasno je da Mislav Kolakušić bio u potpunom pravu kada je pozivao sve suverenističke snage na zajednički nastup na izborima. Ponovo su desetci tisuća glasova suverenističkih birača rezultirali bez mandata jačajući na taj način druge političke opcije i njihove štetne politike kao i njihov politički potencijal. Hrvatska treba radikalni obračun s korupcijom i globalističkim politikama, a to nije moguće bez premoćne snage izražene u mandatima u Hrvatskom saboru. Radit ćemo na tome da u budućnosti suverenistička opcija bude najsnažnija politička opcija u Hrvatskoj jer je to jedina brana doslovnom nestanku Hrvatske u demografskom i političkom smislu - poručio je na Facebooku Mislav Kolakušić.


image

Nino Raspudić

Ranko Suvar/Cropix

17:14 Iz Mosta poručuju kako je dobra strana izbora velika izlaznost koja će iznjedriti i veći legitimitet novog Sabora i Vlade, ako se uspije formirati. Mostov Nino Raspudić za HRT je rekao jesu li s njima kontaktirale druge političke stranke...

- Ne, nema još nikakvih kontakata. Mislim, HDZ zna da nema što s nama tražiti, a ovi preostali, ako se uspiju izdogovarati, uključujući i s DP-om, vjerojatno će onda kontaktirati nas, ali zasad..., rekao je Raspudić.

Dodao je da HDZ apsolutno ne dolazi u obzir.

- Nisam rekao da dolaze ni Rijeke pravde, nego se može razgovarati o široj, od DP-a prema centru lijevo, koaliciji protiv korupcije. Ali o tom, potom, rekao je Raspudić.


16:33 Od 151 zastupnika izabranog na parlamentarnim izborima, njih 90 osvojili su mandat i prije četiri godine ili su u sabornicu ušli kao zamjene, dok u Hrvatski sabor ulazi 61 novi zastupnik u odnosu na prethodni saziv, najviše takvih ima sedma izborna jedinica (10), a najmanje prva (2).

Opširnije pročitajte OVDJE.


16:17 Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je u četvrtak da su izbori u cjelini održani regularno i vrlo mirno, ali će biti ponovljeni na dva biračka mjesta na kojima je pronađeno više glasačkih listića nego ih je trebalo biti.

Radi se o biračkom mjestu u Općini Sračinec u 3. izboroj jedinici, a odnosi se na listu kandidata u 12. izbornoj jedinici u kojoj se bira zastupnik albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine.

Izbori će biti ponovljeni i u Općini Markušica na biračkom mjestu br. 5, Ostrovo u 5. izbornoj jedinici, također zbog situacije s 12. jedinicom u kojoj se biraju zastupnici srpske nacionalne manjine.

"Na tim je biračkim mjestima pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti u glasačkim kutijama. Ti izbori će se ponoviti vrlo brzo, već u nedjelju, 21. travnja, kako bismo, s obzirom na to da se radi o samo dva biračka mjesta, što prije kompletirali konačne rezultate izbora za sve izborne jedinice", rekao je potpredsjednik DIP-a Josip Salapić na konferenciji za medije.

image

Radovan Dobronić

Damjan Tadic/Cropix

Oko 6500 birača glasalo putem plavih potvrda

Na konferenciji je bilo i riječi o slučajevima birača koji su imali problem s osobnim iskaznicama prilikom dolaska na biračko mjesto.

Oko 6500 birača glasalo je putem plavih potvrda. Od toga je bilo 4000 slučajeva nevažećih osobnih iskaznica, a u preostalim slučajevima došlo je do sistemske pogreške u aplikaciji i informacijskom sustavu, istaknuo je predsjednik DIP-a Radovan Dobronić.

Naveo je pritom da taj problem nije u domeni DIP-a, već MUP-a i Ministarstva pravosuđa, ali je DIP pokušao posredovati te su svi uspjeli ostvariti svoje biračko pravo.

"U globalu to ni na koji način nije moglo utjecati na same izbore, čak ni na tom biračkom mjestu, a kamoli u cjelini", rekao je, dodavši kako nisu imali primjedbi.

"Garantiramo da niti jedan hrvatski državljanin koji je htio ostvariti svoje biračko pravo, nije bilo situacije da ga nije mogao ostvariti, i da je svaki onaj koji je htio, glasao slobodno svojom voljom, na temelju potvrda koje smo izdavali", poručio je Salapić.

Potpredsjednik DIP-a Damir Kontrec naveo je kako su od resornih ministarstava još jučer zatražili objašnjenja te će ubrzo s njima zatražiti sastanak kako bi se ispravile uočene greške kako za par tjedana na EU izborima ne bi došlo do istih problema.

Odgovarajući na pitanja novinara o problemu biračkog popisa koji je nepotpun zbog čega je pojedinim građanima bilo otežano ostvariti svoje pravo i glasati na izborima, Dobronić je ponovio kako je to pitanje uključuje druge dionike sustava.

Pri tome je priznao da sustav snosi odgovornost za sistemsku pogrešku, ali i istaknuo kako nije riječ o isključivoj odgovornosti sustava s obzirom na to da su birači imali mogućnost provjeriti jesu li upisani na popis birača te su imali priliku otići po potvrdu, odnosno riječ je o "podijeljenoj krivnji".

Izbori protekli mirno, glasalo 62,31 posto

Predsjednik DIP-a Radovan Dobronić na konferenciji za medije je istaknuo kako su parlamentarni izbori u cjelini održani regularno te da su odradili ogroman posao u vremenu kraćem od očekivanog, dodavši da je u provedbi izbora sudjelovalo 70 do 75 tisuća ljudi.

Izvijestio je kako je na parlamentarnim izborima glasalo 62,31 posto od ukupnog broja upisanih birača, odnosno njih 2.216.742 od 3.557.875, istaknuvši kako je to vrlo dobro u usporedbi s izborima od 2020. godine koja je imala smanjenu izlaznost i zbog covida, a pri tome je izrazio nadu da će se izlaznost još više popraviti.

"Bitno je da građani shvate da izlaskom na birališta mogu utjecati na svoju osobnu sudbinu, da povežu politike sa svojim osobnom životom, a ne da misle da politika nema veze s njima", rekao je, dodavši kako se izlaskom na biralište i glasanjem također pokazuje briga za državu.

Naveo je da su izbori protekli vrlo mirno jer su prema MUP-u bile samo dvije prijave za remećenje javnog reda i mira, od čega je podnijeta samo jedna prekršajna prijava.

Kršenje izborne šutnje nije izlazilo iz okvira uobičajenog, no Dobronić je iznenađujućim ocijenio to što su političari odstupili od svoje prakse pa su prilikom izlaska na birališta davali izjave za medije i komentirali situaciju.

Nisu našli razloge za posebne intervencije zbog izjava Milanovića

Na pitanje jesu li zabilježili kakve slučajeve protuustavnosti tijekom kampanje, posebno u kontekstu izjava predsjednika Republike Zorana Milanovića, Dobronić je rekao kako su postupali po onome što je Ustavni tražio te nisu našli razloge za posebne intervencije.

Naveo je kako je riječ o političkoj sferi u kojoj on ima "pravo davati izjave u kojima komentira rad Vlade ili bilo koga drugoga", a što je radio i prije.

DIP će postupno objavljivati konačne rezultate po izbornim jedinicama, a postoji mogućnost i prigovora, dok stranke financijski izvještaj moraju podnijeti do 17. svibnja.

Iz DIP-a su također upozorili kako im do sada nije stigla nijedna kandidatura za izbore za Europski parlament. Istaknuli su kako je rok do utorka u ponoć te sve potencijalne sudionike zamolili da se jave.


15:16 Nakon što je zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić rekao kako mu se koalicijski partner Mislav Kolakušić (čelnik stranke Pravo i pravda) ne javlja ne telefon, jasno je da DP više ne kontrolira 14 nego 13 novoosvojenih saborskih mandata.

No, kako je Kolakušić i ranije najavljivao da nikakvi poslijeizborni pregovori s HDZ-om ne dolaze u obzir, lideri DP-a neće puno očajavati.

Više pročitajte OVDJE.


14:53 - Zoran Milanović se napokon oglasio na Facebooku i prokomentirao jučerašnje izbore.

- Zahvaljujem svima vama, hrvatskim ljudima, koji ste u srijedu izašli na izbore za Hrvatski sabor. Određujući za datum izbora srijedu 17. travnja želio sam vas potaknuti da u što većem broju izađete na izbore jer sam smatrao i smatram da odluku o budućnosti naše Domovine morate donijeti svi vi. Velika izlaznost potvrdila je da hrvatski ljudi vole svoju zemlju, da vjeruju u nju i da žele promjenu.

Opširnije pročitajte OVDJE.


14:52 - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić dao je izjavu nakon stranačkog sastanka u Hotelu International.

"Htjeli smo poslati poruku javnosti da ćemo ostati čvrsti i jedistveni, da priče o raskolu ne drže vodu. Napravit ću jedan okvir koji će biti pregovarački i vrlo brzo ćemo donijeti formalne odluke", najavio je Radić, kako javlja N1.

Opširnije pročitajte OVDJE.


14:50 - Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović čestitao je u četvrtak na izbornoj pobjedi predsjedniku HDZ-a Hrvatske Andreju Plenkoviću, navodeći kako su velika izlaznost birača iz te zemlje i glasovi za HDZ rezultat povjerenja i potpore politici koja se zauzima za jednakopravnost Hrvata i napretka BiH na putu prema EU.

U pismu dostavljenom medijima Čović navodi kako snažan izborni rezultat HDZ-a Hrvatske pokazuje ‘neupitno povjerenje hrvatskoga naroda‘.

"Predvođene vama, politike Hrvatske demokratske zajednice prema našem hrvatskom narodu i Bosni i Hercegovini usmjerile su BiH čvrsto na njezin europski i euroatlantski put, bolju budućnost i trajno očuvanje ustavne arhitekture koja jamči potpunu jednakopravnost tri konstitutivna naroda", navodi se u čestitci.

Čović je izrazio nadu da će HDZ uskoro uspostaviti većinu i izabrati treću vladu pod vodstvom premijera Plenkovića.

U XI. izbornoj jedinici sva tri mandata pripala su HDZ-u, a najveći broj hrvatski državljana s pravom glasa bio je iz BiH.

Najviše glasova na HDZ-ovoj listi osvojili su prema podacima DIP-a Zvonko Milas, Dario Pušić i Radoje Vidović.

"Po onome što vidimo, mogu zaključiti da su birači prepoznali sve ono što je Vlada Andreja Plenkovića radila u osam godina i učinila na suradnji, na jačanju veze s Hrvatima izvan Republike Hrvatske", rekao je Milas za medije u Mostaru.


14:30 Državno izborno povjerenstvo drži konferenciju za medije o rezultatima parlamentarnih izbora. Predsjednik DIP-a Radovan Dobronić rekao je da se izborni proces odvio vrlo dobro.

"Glasalo je 62,31 posto od ukupnog broja upisanih birača. Prije četiri godine je izlaznost bila manja, ali ne trebamo do kraja uzimati usporedbe kao relevantne jer je tada zbog korone izlaznost bila manja. Države Europske unije imaju još veću izlaznost i mi tome trebamo težiti", rekao je.

"Dvije stvari su bitne: da ljudi shvate da izlaskom na izbore mogu utjecati na svoju sudbinu, da povežu politiku sa svojim osobnim životom. Osim toga, izlaskom na izbore se pokazuje i briga za državu, što je neki oblik patriotizma, ali kod nas se na to ne gleda na taj način", dodao je, javlja Dnevnik.hr.

Što se tiče kršenja izborne šutnje, Dobronić smatra kako nije bilo ničega što je previše izlazilo iz okvira.

"Možda su prilikom izlaska na izbore previše pričali. Dosad je bila praksa da se ljude pozove na izbore, a ovog puta se to nije dogodilo", rekao je.


14:29 - HDZ-ov Oleg Butković se oglasio na Facebooku, gdje pita predsjednika RH Zorana Milanovića gdje je.

- Dobar dan Zorane, nema te! Pa gdje si? Što kaže rođak na rezultat?

Srdačan pozdrav,

Oleg, napisao je Butković.


14:21 - Nakon što je HDZ osvojio 61 mandat na parlamentarnim izborima, pred novinare je izašao predsjednik stranke Andrej Plenković. Plenković je dan nakon izbora otputovao u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a.

- Poručujem svim partnerima, ako vas zove Milanović, ne vjerujte mu. Jako je naštetio SDP-u, uništio je Grbina kojemu je čvrgu opalio, koji je četiri godine bio nepotrebno šef SDP-a, rekao je.

Više pročitajte OVDJE.


13.40 Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić dao je izjavu nakon stranačkog sastanka u hotelu International u Zagrebu, prenosi N1.

“Htjeli smo poslati poruku javnosti da ćemo ostati čvrsti i jedinstveni, da priče o raskolu ne drže vodu. Napravit ću jedan okvir koji će biti pregovarački i vrlo brzo ćemo donijeti formalne odluke”, najavio je Radić.

“Danas nismo imali Predsjedništvo jer ljudi rade, imaju obaveze. Poziva je bilo i bit će. Mogu zvati koliko hoće, ali imat ćemo čvrsti stav u pregovorima”, dodao je.

Odgovorio je na upit je li bilo poziva iz HDZ-a.

“Poziva je bilo od sinoć, ali mogu pozivati s bilo koje strane. Nećemo pregovarati ni o ministarstvima ni foteljama, već o politikama. Mi ćemo postaviti svoje pa ćemo vidjeti kome će to biti prihvatljivo”, naglasio je i ponovio da će sve biti odlučeno na Predsjedništvu stranke.


13:21 - Predsjednik IDS-a Dalibor Paus, čija je stranka na izborima u srijedu osvojila dva saborska mandata, nije u četvrtak podnio ostavku, kako je najavio da će učiniti ukoliko IDS-ova koalicija osvoji manje od tri mandata, već je Predsjedništvu stranke dao mandat na raspolaganje.

"Mi smo sada u procesu izbora za Europski parlament, treba predati liste do utorka i odraditi kampanju. Nakon utorka će se Predsjedništvo sazvati i donijeti odluku, no moj mandat je uvijek na raspolaganju", rekao je Paus na konferenciji za novinare.

Na novinarsko inzistiranje da time izbjegava odgovornost, ponovio je kako je njegov mandat na raspolaganju.

"Tako blizu, a tako daleko. Nedostajalo nam je 79 glasova za treći mandat naše koalicije", konstatirao je Paus i dodao kako je IDS, u neku ruku, ispunio ciljeve, ima dva zastupnika.

Izrazio je zadovoljstvo rezultatom Lorisa Peršurića, koji je osvojio velik broj preferencijalnih glasova i time doveo IDS u poziciju da ima dva mandata. Dodao je kako je situacija takva iz, kako je rekao "objektivnih razloga" jer je tijekom kampanje došlo do velike polarizacije između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića i ljudi su se odlučivali na taj način odnosno glasali za lijeve ili desne.

"Druga objektivna situacija koja se dogodila je prekrajanje izbornih jedinica, gdje su Matulji maknuti iz 8. jedinice, a dodani su Novi Vinodolski i Bakar, što je značilo 600 glasova manje za IDS-ovu koaliciju, a 1.500 više za HDZ. Treće, imali smo i izbore za nacionalne manjine, pogotovo bošnjačku i talijansku, pa je i tu otišao veći broj glasova", izračunao je Paus.

Priznao je kako IDS nije nezadovoljan brojem glasova koje je dobio u odnosu na 2020. godinu, kada ih je sa SDP-om imao 68 tisuća, a u srijedu 32 tisuće, jer to pokazuje da i "dalje ima dosta dobru podršku građana".

Upitan za moguću suradnju s HDZ-om Paus je ponovio da od toga neće biti ništa. Potvrdio je kako se nije čuo sa Milanovićem, niti Plenkovićem, već jedino s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom koji ga je pitao je li IDS spreman razgovarati o mogućoj suradnji oko formiranje nove vlade.

"Mi imamo obvezu razgovarati i to ćemo učiniti, pa ćemo vidjeti, zaključio je Paus.


13:17 - Izlazna anketa agencije Ipsos Puls "pogriješila" je u samo dva od 140 mandata koliko ih se u Hrvatski sabor bira u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, što je iznimno dobar rezultat kojim je zadovoljan regionalni direktor medijskih istraživanja agencije Ante Šalinović.

Prema raspodjeli mandata temeljem rezultata Državnog izbornog povjerenstva (DIP), HDZ je relativni pobjednik jučer održanih parlamentarnih izbora i osvaja 61 mandat pri čemu 58 u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj te 3 mandata u dijaspori.

Rijeke pravde okupljene oko SDP-a dobivaju 42 mandata, Domovinski pokret je treći s 14 mandata, Most ima 11, a Možemo! 10 mandata, dok po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika.

Prema izlaznoj anketi Ipsosa, objavljenoj sinoć u 19.30, HDZ je u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj dobivao 59 mandata, odnosno jedan mandat više od rezultata koje pokazuje raspodjela temeljem DIP-ovih rezultata. Pritom treba istaknuti da je Ipsos u prvim rezultatima izlaznih anketa, objavljenima u 19 sati, HDZ-u dao upravo 58 mandata, koji zajedno s tri mandata "iz dijaspore" čine ukupnu brojku od 61 mandata HDZ-a.

Rijeke pravde osvojile su 42 mandata u Saboru, a Ipsosove ankete dale su joj 43, odnosno Ipsos je "pogriješio" samo za jedan mandat koji je više dao toj koaliciji.

Po mandat manje stoga su u predikciji Ipsosa imali Domovinski pokret, jer su njihove ankete toj stranci i partnerima predvidjele 13 mandata, a prema rezultatima DIP-a osvaja ih 14 te Nezavisne platforme sjever kojoj su izlazne ankete davale jedan mandat, a osvojio je dva.

Šalinović: Od 140 mandata imali smo odstupanje u samo dva

Regionalni direktor medijskih istraživanja agencije Ipsos Puls Ante Šalinović u izjavi Hini u četvrtak naglašava da samo izlazna anketa služi za predikciju rezultata izbora dok sva druga istraživanja to nisu, već mjere raspoloženje javnog mnijenja u trenutku provođenja istraživanja.

"Struka smatra da su izlazne ankete dobre, ako je prosječno odstupanje rezultata do dva posto, ali u praksi mi već dugi niz godina imamo puno uspješniji rezultat od toga, pa prosječna pogreška odstupa do jedan posto. A na ovim parlamentarnim izborima imali smo još i veću preciznost tako da nam je, gledajući postotno, prosječno odstupanje ovih pet većih lista - pri čemu se sve drugo grupiralo u ‘ostalo‘ - bilo 0,2 posto, što je iznimno, iznimno uspješno", rekao je Šalinović.

Kad se to prebacivalo preko D‘Hondtove metode u mandate, objašnjava Šalinović, dobili smo rezultate koji su bili zaista vrlo precizni iz perspektive predikcije same raspodjele mandata.

U D‘Hondtovoj metodi, objašnjava, zadnji mandat u svakoj izbornoj jedinici ovisi o pomaku ispod jedan posto, zbog čega je jako teško imati preciznost na ovoj razini koju smo ovaj put ostvarili, a mi smo ovaj put od 140 mandata u 10 izbornih jedinica imalo samo dva odstupanja.

Sam teren, dodaje Šalinović, logistički je bio vrlo zahtjevan jer su na 400 biračkih mjesta u jednom danu morali imati angažirano oko 1000 suradnika a to je, rekao je, s istraživačke perspektive izuzetno velik logistički izazov.

Uz zahvalu njima na dobro obavljenom poslu, kao i centralnom timu i koordinaciji, Šalinović je zahvalio i svim ispitanicima koji su sudjelovali u anketi i na taj način Ipsosu omogućili da uspješno odradi posao.

Macan: Hrvatska ima vrlo profesionalno istraživanje javnog mnijenja

I PR stručnjak Krešimir Macan ističe da Ipsos nije točno predvidio samo dva od 140 mandata te je izrazio iznimno zadovoljstvo rezultatima kad se uspoređuju izlazne ankete i rezultati DIP-a.

"Želja mi je da se ovaj uspjeh Ipsosa što više predstavi u javnosti kako bi ona vidjela da istraživanja javnog mnijenja ne određuju rezultate izbora već samo pokazuju raspoloženje u danom trenutku. I drugo, precizna izlazna anketa već na početku izborne noći omogućava vam da znate što se događa s izborima", rekao je Hini u kratkoj analizi.

A točnost izlaznih anketa potvrdili su rezultati DIP-a koji su došli nevjerojatno brzo, dodaje Macan izrazivši, kako je rekao, kao čovjek koji radi i analizira izbore, zadovoljstvo izbornom infrastrukturom, razinom profesionalnosti i agencija i DIP-a.

Izlazne ankete jedini su alat da doznamo tko je za koga glasao i kada su odlučili izaći na birališta, dodaje.

Potvrđuje se, istaknuo je Macan, da Hrvatska od 2000. godine ima vrlo profesionalno istraživanje javnog mnijenja i niz ciklusa imamo izlazne ankete koje su uvijek unutar statističke pogreške istraživanja. "A ovaj puta je rezultat gotovo točan i treba biti ponosan da imamo tako profesionalno istraživanje tržišta i da imamo takve instrumente, jer se onda svi možemo na njih osloniti", poentira Macan.


13:05 - Na svom Facebook profilu o rezultatima izbora se oglasio i Zvonimir Mršić, Milanovićev suradnik i bivši predsjednik Uprave Podravke.

Više pročitajte OVDJE.


12:41 - Na Facebooku se oglasio i HDZ-ov Gordan Jandroković.

- Veliko hvala svima koji ste nam dali svoj glas i podršku!

Ova pobjeda nije samo naša, ona pripada svim ljudima koji vjeruju u Hrvatsku. Zajedno ćemo nastaviti neumorno raditi na ostvarenju ciljeva za boljitak cijele naše Domovine.

Od srca hvala svima vama koji ste mi dali svoj preferencijalni glas. To povjerenje istinski obvezuje i ponovno ću ga opravdati. U to možete biti potpuno sigurni!, napisao je Jandroković.


12:39 - Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je u četvrtak da izborima za Hrvatski sabor nije došlo do dramatičnije destabilizacije stranačko-političkih odnosa u Hrvatskoj kao i da „duhove koji su pušteni prije izbora i u kampanji" treba vratiti u bocu.

„Ukupni rezultati su u granicama očekivanoga, što znači da nije došlo do neke dramatičnije destabilizacije stranačko-političkih odnosa u Hrvatskoj, za što je bilo pretpostavke”, izjavio je Pupovac za Hinu.

„Mislim da postoje realne šanse da se ne baš najbolji duhovi koji su pušteni iz boce prije izbora i tokom kampanje vrate u bocu, da se političke tenzije i opasna politička sukobljavanja koja su prijetila funkcionalnosti političkog života u zemlji vrate u bocu, u normalu, da se štete učinjene u ovom periodu što je moguće u većoj mjeri otklone”, dodao je Pupovac.

Na upit misli li pritom na predsjednika Republike Zorana Milanovića kazao je da misli na više aktera koji su tome doprinosili.

Želi, ističe, da uđemo u razdoblje znatno mirnijega i produktivnijega političkog života.

Za izborne rezultate desnih stranaka, Domovinskog pokreta i Mosta, Pupovac kaže da je „raspirivanje različite vrste negativnih strasti i oslobađanje niza ne uvijek racionalnih energija neizbježno dovelo do takvih rezultata”.

O postizbornim suradnjama naglasio je da će se SDSS rukovoditi kriterijem smanjivanja isključivosti u političkom životu, koja je dodatno ojačana prije izbora, te s druge strane time da se obnovi politička stabilnost i nova kvaliteta političkog djelovanja u parlamentu i u državi općenito.

„HDZ je u ovoj stvari ključni akter i bez obzira na manji broj mandata koji je osvojio nego prije četiri godine, zadržao je tu ulogu i nesumnjivo da će biti taj koji će moderirati taj proces. Mislim da treba pustiti njemu da on taj posao radi, a HDZ je upoznat s našim stavovima”, rekao je Pupovac .

Dodao je da će SDSS u ovom trenutku biti usmjeren primarno na razgovore sa svojim dosadašnjim partnerima, zastupnicima nacionalnih manjina i drugih manjinskih zajednica i na razgovore s onima koji mogu zajamčiti dva stupa politike kakvu bi oni htjeli vidjeti u Hrvatskoj.

Pupovac je rekao da je zadovoljan rezultatom izbora SDSS-a jer je ne samo potvrdio svoja tri mandata, nego i osnažio ih sa znatno većim brojem glasova te učvrstio podršku između sebe i srpske zajednice u Hrvatskoj.

Zadovoljan je i rezultatima drugih manjinskih zajednica u i vjeruje da će imati, ako ne kvalitetniji, jednako kvalitetan klub kao u protekle četiri godine.


12:35 - Domovinski pokret je na svom Facebooku objavio fotografiju vodstva stranke za velikim stolom.

- Jedinstveno i pobjednički, napisali su.


12:06 - Na društvenim mrežama se oglasio HDZ-ov Ivan Anušić.

- Još jedna izborna pobjeda, još jednom ste HDZ-u dali najveće povjerenje. Nacionalno 61 mandat, u mojoj IV. izbornoj jedinici 7 mandata. Slavonci, Baranjci, Podravci - vas 37.527 povjerilo je svoj glas meni - hvala vam na tome! Rekordan broj preferencijalnih glasova nije samo izuzetna čast nego i velika odgovornost. I rezultat upornog i predanog rada. Budi i ti dio hrvatske priče i još snažnije Hrvatske, poručio je Anušić na X-u.


11:59 - Nikola Grmoja iz Mosta za N1 je govorio o dojmovima nakon izbora i mogućim koalicijama. Most održava sastanak kako bi analizirao rezultate izbora.

“Još se sve treba slegnuti i moramo vidjeti koliko smo uspjeli u onom što smo namjeravali, ali mi imamo dobar rezultat i ostali smo relevantna politička stranka, najsnažnija antikorupcijska opcija od centra na desno”, rekao je Grmoja.

Više pročitajte OVDJE.


11:48 - HDZ se nakon jučerašnjih izbora oglasio i na Facebooku.

- Osjećaj je odličan, 3. pobjeda zaredom, i to uvjerljiva, to nitko prije nas nije uspio! Jako smo zadovoljni, srušen je „mit“ da visoka izlaznost ne odgovara HDZ-u - poručio je predsjednik Andrej Plenković.

- Vrlo skoro ćete doznati s kim ćemo formirati novu većinu u Saboru. S nekim smo se kolegama čuli već u samoj izbornoj noći, razgovore nastavljamo danas. Sve ide dobro, pobjednici će i u 3. mandatu predvoditi Vladu RH, napisali su iz HDZ-a na Facebooku.


11:44 - Dario Zurovec (Fokus) je za N1 rekao da su ga već zvale obje strane. Obećava da neće izigrati birače, a odluku će donijeti u dogovoru sa stranačkim kolegama, rekao je.


11:42 - Nakon objave rezultata izbora, predsjednik Zoran Milanović još se nije javio.

- Predsjednik sasvim sigurno čeka službene rezultate izbora nego bilo što izjavi, a u pozadini vrlo vjerojatno obavlja konzultacija s potencijalnim partnerima, rekao je politički komentator RTL-a Mate Mijić, kako javlja Danas.hr.

Više pročitajte OVDJE.


11:24 - Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić, rekla je u četvrtak da će vrlo brzo, već danas ili sutra, imati interni stranački sastanak, na kojem će analizirati rezultate izbora, i da za sada nije bilo nikakvih razgovora s drugim strankama.

"Na sastanku ćemo analizirati rezultate izbora i odlučiti kako ćemo se postaviti, mada smo već jasno kazali na što smo spremni i pri tome ostajemo, i od toga nećemo odstupiti", izjavila je Benčić za Hinu.

Prema neslužbenim rezultatima DIP-a nakon obrađenih gotovo svih biračkih mjesta na jučerašnjim parlamentarnim izborima, Možemo! je osvojio 10 mandata za novi saziv Hrvatskog sabora.

U Možemo! smatraju kako je rušenje HDZ-a s vlasti, odnosno onemogućavanje da po treći put sastavi Vladu, ‘još uvijek ostvarivo‘ na način, kako kažu, da ‘svi politički akteri, od ljevice do desnice, koji su se zaklinjali da im je glavni cilj uništiti koruptivnu hobotnicu, kažu ne HDZ-u i podrže SDP-ovu manjinsku vladu iz parlamenta‘.

„Još uvijek se u danima pred nama može dogovoriti da SDP i njihovi koalicijski partneri sastave manjinsku vladu koju ćemo svi mi ostali podržavati iz parlamenta”, izjavila je Benčić.

Dodala je da ih još nitko nije zvao iz SDP-a i nije bilo nikakvih razgovora, osim što ih je sinoć zvao predsjednik SDP-a Peđa Grbin kako bi čestitao na rezultatima.


11:16 - Državno izborno povjerenstvo održat će danas u 14.30 sati konferenciju za medije u zgradi Hrvatskoga sabora, priopćio je glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.


11:02 - Predsjednik Fokusa Davor Nađi zahvalio je u četvrtak biračima na izlasku na izbore ocijenivši kako je koalicija Fokus-Republika postigla glavni cilj a to je parlamentarni status stranke koju u Saboru neće predstavljati Nađi nego gradonačelnik Svete Nedjelje Dario Zurovec.

- Zahvaljujem se svima koji su glasali za koaliciju Fokus-Republika, vas oko 47 500! To nije malen broj glasova i dobar je zalog za budućnost, a više je i od nekih opcija koje su dobile veći broj mandata zahvaljujući izbornom sustavu. Fokus je potvrdio parlamentarni status što je bio naš glavni cilj i potvrda našeg dosadašnjeg rada.

Čestitam HDZ-u na relativnoj pobjedi na ovim izborima.

I za kraj, posebno se zahvaljujem biračima koji su mi preferencijalno dali glas, vas 3385! Hvala vam!, napisao je Nađi na Facebooku.

Nađiju to neće biti dovoljno za ulazak u Sabor jer je Dario Zurovec s posljednjeg mjesta na Fokusovoj listi u šestoj izbornoj jedinci dobio 6000 preferencijalnih glasova.


10:48 - Slovenski premijer Robert Golob izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da je čestitao Andreju Plenkoviću na izbornoj pobjedi i rekao kako vjeruje da će i dalje biti premijer.

“Ja sam još sinoć čestitao na pobjedi Plenkoviću, sadašnjem i vjerujem budućem premijeru”, rekao je Golob po dolasku na drugi izvanredni samit EU-a.

“Mi smo u Sloveniji zadovoljni jer vjerujem da smo u zadnje dvije godine napravili veliki korak naprijed u odličnim odnosima i vjerujem da će se s novom vladom s istim vodstvom ti odlični odnosi nastaviti”, rekao je Golob.

Golob je u srijedu prvi dan samita zastupao Plenkovića, koji je zbog izbora ostao u Zagrebu, ali je u četvrtak doputovao u Bruxelles.


10:46 - Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta je za N1 rekao da je njegova stranka ostvarila vrlo dobar rezultat te su potvrdili da su treća politička opcija u zemlji.

Kada je riječ o pregovorima za sastavljanje Vlade, Bartulica kaže da se DP neće odreći brojnih načela.

- Način na koji HDZ opstaje na vlasti uvelike ovisi o polugama koje imaju, načinu na koji funkcioniraju javna poduzeća i načinu na koji politika puno toga dirigira u Hrvatskoj. Mi to vidimo drugačije.

Hrvatska i u ekonomskom smislu treba biti slobodnija zemlja, kod nas kao da raste samo javni sektor. Neke stvari treba staviti na dnevni red na ozbiljan način. Reforme nisu provedene. A tu je i odnos sa Srbijom. Tražili smo jasno da Vučić prizna odgovornost za tragediju iz 90-ih i da plati ratnu odštetu. To vidimo kao preduvjet za normalizaciju odnosa. Tu Plenković ima drugi stav i ne želimo žrtvovati naše interese na oltaru europskih vrijednosti, rekao je Bartulica.

Osvrnuo se i na navode o raskolu unutar Domovinskog pokreta. On smatra da su članovi dovoljno zreli da ostanu jedinstveni i na okupu.

- Ne zanima me vlast pod svaku cijenu. Bit će zahtjevni pregovori i trajat će, a mi ćemo sada imati prve interne konzultacije tijekom današnjeg dana, najavio je Bartulica.

Kada je riječ o mogućim pregovorima sa SDSS-om, Bartulica kaže da će DP tu biti rezolutan.

- Ako gospoda žele na taj način i dalje trovati političku scenu u Hrvatskoj, nek idu na tržište i bore se s ostalima, a ne da su privilegirani zbog tri ruke u Saboru, rekao je.


10:37 - Politički analitičar Ivan Rimac gostovao je na N1 televiziji te komentirao moguće koalicije i sastavljanje vlade nakon jučerašnjih izbora.

Rimac kaže da je HDZ sigurno pobjednik jer su svi drugi u teškom položaju za postizanje 76 glasova.

Dodao je da Andrej Plenković mora sastaviti većinu u što kraćem roku.

- Imat ćemo prilično tajne, ali intenzivne i zanimljive pregovore između HDZ-a i Domovinskog pokreta. Na Andreju Plenkoviću je da izabere strategiju kako doći do većine u relativnom kratkom roku jer mislim da će predsjednik Zoran Milanović inzistirati da taj potez sastavljanja većine bude što kraći s prijetnjom raspisivanja novih izbora...

Više pročitajte OVDJE.


10:34 - Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković najavio je kako će, okupi li vladajuću većinu i u naredne četiri godine, nastaviti jačati odnose s Bosnom i Hercegovinom odnosno provoditi istu politiku kao i do sada u odnosu na susjednu zemlju.

"Možemo očekivati odličnu suradnju kao i do sada i potporu Bosni i Hercegovini na europskom putu", kazao je Plenković kako ga u četvrtak citira portal sarajevskog "Dnevnog avaza".

On je to kazao nakon što su postali poznati rezultati izbora za Hrvatski sabor a istaknuo je kako bi i za novu vladu koju bi on vodio bilo važno riješiti problem izbornog zakona BiH odnosno načina biranja člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

"Naše nastojanje je da zemlja (BiH) bude funkcionalna i da učinimo iskorake, a osobito politički akteri i institucije u Bosni i Hercegovini, da se riješi ovo pitanje koje je preostalo u vezi izbora hrvatskoga člana Predsjedništva na teritoriju Federacije", kazao je Plenković.

Mediji u BiH opširno su izvijestili o hrvatskim parlamentarnim izborima uglavnom zaključivši kako se politika Hrvatske prema BiH neće bitnije mijenjati tko god bude u prilici sastaviti novu vladu.

Suglasni su kako su veći izgledi da HDZ to učini nego dosadašnja oporba unatoč tome što je u kampanji bila ujedinjena u kritikama na račun vladajuće stranke.

Političari u BiH do četvrtak ujutro nisu komentirali rezultate izbora u Hrvatskoj no ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković nije skrivao zadovoljstvo zbog toga što je mjesto u Hrvatskom saboru izborio Armin Hodžić kao predstavnik bošnjačke nacionalne manjine.

"Bošnjaci nakon više godina ponovo imaju svoj glas i predstavnika u Hrvatskom saboru", naveo je Konaković koji je to opisao kao "fantastičan uspjeh".


10:01 - Neki kandidati na listama nisu dobili nijedan ili su dobili tek jedan glas.

Primjerice, Zdenka Radičić iz stranke A - HSP - Dražen Keleminec, koja je bila na pretposljednjem mjestu na listi, nije dobila nijedan glas u 7. izbornoj jedinici.

Više pročitajte OVDJE.


09:53 - Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) rekao je za N1 da je očekivao da će HDZ dobiti manje mandata. On je s dva mandata, kaže, zadovoljan.

- S obzirom na polarizaciju u kampanji gdje se nije pričalo o programima, nego o vrijeđanju Plenkovića i Milanovića, možemo biti zadovoljni kao koalicija što smo sve skupa osvojili 11 mandata. Mi smo kao stranka zadovoljni s dva mandata, žao mi je što Željko Sačić nije ušao da imamo klub, rekao je Pavliček.

Odgovorio je na pitanje hoće li Suverenisti biti u pregovorima za sastavljanje većine.

- Mi smo ruku dali kolegama iz Mosta, dali smo riječ, a ja svoju neću pogaziti. Bitne odluke poput sudjelovanja u sastavljanju vlade donosit ćemo konsenzusom. Imali smo korektne odnose s Mostom tijekom kampanje, a u politici je najvažnije sačuvati obraz. Za nekoliko tjedana znat će se više, rekao je Pavliček i dodao da Suverenisti nisu spremni sudjelovati u formiranju Vlade sa SDSS-om i Možemo!, a vjerojatno ni s HDZ-om.

- Kolege iz Mosta jasno su dali do znanja da neće s HDZ-om biti u Vladi pa nećemo ni mi.

Govorio je i o mogućnosti manjinske vlade.

-m Od nas neće dobiti dvije ruke. Ostajemo u istoj grupaciji i vjerujem da ćemo imati svoj klub zastupnika.

Kada je riječ o mogućem dogovoru HDZ-a i DP-a, Pavliček predviđa raskol u Domovinskom pokretu.

- Mislim da će DP vrlo brzo biti stranka dvije opcije, možda već večeras, i da će dio te stranke postići dogovor s HDZ-om, rekao je Pavliček za N1.


09:45 - Šefica Radničke fronte Katarina Peović oglasila se na Facebooku jutro nakon izbora. Podsjetimo, Peović nije ušla u Sabor.

- Možemo li sada govoriti? Hvala.

Dakle, izbori za buržoaski parlament odvijali su se u "neradnu" srijedu kada su SVE trgovine radile, prenosili su ih buržoaski mediji koji su na samom početku kampanje odredili koga će pratiti, a kapitalističke stranke su od prvog dana počele trošiti ogromne novce za kampanju.

Izbori se odvijaju tako da sve veće stranke koriste jave resurse za kupovinu glasova. A najbezočnija je HDZ-ovska kupovina čvrstom valutom. Radnice Fine su nam javile da su im sjeli nenajavljeni bonusi iako nikad do sada bonuse dobile nisu. Bonusi sjedaju tri dana pred izbore.

Ne znači da bi radnice koje su radile na izborni dan u trgovini, koje su dobile bonuse, umirovljenice koje su dobile besplatni prijevoz sve glasale za RF. Godine indoktrinacije čine svoje. No puno bitnije od statusa jedne radničke stranke je činjenica da se izbori odvijaju u krajnje nedemokratskom kontekstu u kojemu se srednjeklasna biračka mašinerija pozivala da nakon izbora ide u šoping, dok je trgovkinja padala s nogu nakon radnog dana, kada je borbeno i svjesno morala odlučiti za koga će glasati. Pri tome se toj trgovkinji nominalno lijeve stranke čine neprijateljima jer se uopće ne obraćaju njoj, niti ih ona zanima, dok ju desni prijetvorno lažu da stoje uz nju iako joj oduzimaju svaku mogućnost dobrog života i gledaju kako bi povećali pritisak na radnike i iscijedili još profita za privilegirane. Mnoge nominalno lijeve stranke čine ogromnu štetu jer se onima koji žive od svojeg rada poručuju da su sva prava ispred njihovih, da je lakše braniti identitet nego pravo na osmosatno radno vrijeme, pravo na odmor, na dobro plaćeno i kvalitetno radno mjesto.

Recesija dolazi, HDZ je u ovom mandatu vladao u doba konjunkture kada bi i s umjetnom inteligencijom na čelu - plaće nominalno rasle. No napravili su pripremu za to da se, kada nastupi recesija, pritisak ne povećava na kapital već na - rad. Tko god bio na vlasti između dvije prokapitalističke opcije, neće stati uz radnike.

No nas neće ušutkati.

Svim članovima RF-a, simpatizerima, volonterima zahvaljujem na danima neumorne borbe.

Bolji svijet je moguć!, napisala je Peović na Facebooku.


09:28 - Nezavisni Željko Lacković koji je u IV. izbornoj jedinici preferencijalnim glasovima s liste Domovinskog pokreta, Pravo i pravda, Nezavisni, DHSS i Zelena lista osvoji saborski mandat, rekao je u četvrtak Hini da neće solirati nego će biti dio pregovaračkog tima DP-a i partnera.

Dodao je da će preferirati one kojima je prioritet rast standarda građana, a ne ideološka pitanja. No, krajnji sud o tome hoće li biti pozicija ili opozicija donijet će pregovarački tim, rekao je.

Nije želio otkriti jesu li prema DP-u i njegovim partnerima već upućeni pozivi za sastavljanje nove vlade.

Upitan kome je osobno skloniji u pregovorima, HDZ-u ili SDP-u, Lacković je rekao da je „njegov stav prema SDP-u i HDZ-u ostao isti", dodavši da su to "potrošene politike koje očito još uvijek dominiraju kod birača“.

Lacković je na jučerašnjim parlamentarnim izborima, u IV. izbornoj jedinici sa šestog mjesta i s preferencijalnih 16,71 posto glasova, prema neslužbenim rezultatima, ponovno ušao u Sabor nakon mandata pauze. Prije toga Lacković (NZ) je bio saborski zastupnik od 2016. do 2020., kao zamjena zastupnika Milana Bandića.


09:06 - U emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži Prvog‘ gostovao je politolog Berto Šalaj.

Šalaj smatra da najviše razloga za zadovoljstvo ovim izborima ima Domovinski pokret, iako su dobili dva mandata manje nego 2020.

Bez njihovog sudjelovanja neće biti ni HDZ-ove Vlade ni Vlade nacionalnog spasa.

- Oni nemaju homogeni stav kako će postupiti. HDZ je relativni pobjednik izbora, ali je zbog visokog odaziva birača izgubio 5 mandata i ono s čime je sigurno premijer nesretan je to da mora pregovarati s Domovinskim pokretom, rekao je Šalaj.

SDP-ov projekt Zoran Milanović, kaže Šalaj, nije uspio. Ističe da je od centra na lijevo napravljeno puno grešaka, a najveća je ta što Zoran Milanović nije podnio ostavku na mjesto predsjednika RH.

- Dobili su 42 mandata, a to je samo 1 više nego na prošlim izborima. Još uvijek se nadaju Vladi nacionalnog spasa. Peđa Grbin je trebao već sinoć dati ostavku, kaže Šalaj i dodaje:

- U SDP-u se još uvijek nadaju i onda sinoć vidimo da se oni ljute na građane koji im nisu dali dovoljno povjerenja. Vidjet ćemo što će Milanović reći kada se obrati javnosti. On je još jednom izgubio utrku s HDZ-om, rekao je za HRT Berto Šalaj.


08:54 - Strane agencije pišu da Hrvatskoj slijedi vrijeme nesigurnosti.

Pred Hrvatskom su, nakon parlamentarnih izbora održanih u srijedu, teški pregovori za formiranje vladajuće većine ili nestabilno razdoblje s manjinskom vladom, ocjenjuju u četvrtak svjetske agencije. Hrvatski vladajući konzervativci izbili su na prvo mjesto na parlamentarnim izborima održanim u srijedu, ali s nešto manje mandata nego 2020., što sugerira teške pregovore za formiranje većine, piše francuska agencija Afp.

Više pročitajte OVDJE.


08:53 - I svjetski mediji pišu o jučerašnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. BBC piše da su premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović bili glavni igrači uoči izbora, no čini se da su im šou možda ipak ukrali popratni igrači. BBC piše i da će vjerojatno uslijediti turbulentno postizborno razdoblje.

To znači da se Hrvati pripremaju za političku trgovinu kako bi se formirala vladajuća koalicija. Ili, ako to ne uspije, održiva manjinska vlada.

Više pročitajte OVDJE.


08:46 - Još uvijek se čeka da se nakon objave izbornih rezultata oglasi predsjednik RH Zoran Milanović.


8:30 - Sandra Benčić iz Možemo! objavila je duži status na Facebooku u kojem poručuje sljedeće:

- Stranka smo koja je najviše rasla od prošlih izbora – osvojili smo 10 mandata i udvostručili broj zastupnica i zastupnika u Saboru! Osvojili smo mandate u više izbornih jedinica diljem Hrvatske i srušili mit da smo samo zagrebačka stranka

Koliko god mi možemo biti zadovoljni našim rezultatom, ne smijemo izgubiti iz vida da je cilj broj jedan micanje HDZ-a s vlasti. Taj cilj je još uvijek dostižan. Zato pozivamo sve političke aktere, od ljevice do desnice, koji su se zaklinjali da nikad neće s HDZ-om, da budu dosljedni i da kažu NE HDZ-u. Još uvijek se u danima pred nama može dogovoriti da SDP i njihovi koalicijski partneri sastave manjinsku vladu koju ćemo svi mi ostali podržavati iz parlamenta.

Nama su građani na prvom mjestu. Mi ne moramo ući u vladu, ali nam je ključno da to naprave i drugi i da podrže onu opozicijsku stranku koja je osvojila najveći broj mandata, a koja se svjetonazorski nalazi između nas i desnih stranaka - vladu u koju nećemo ulaziti, a koja će provesti nužne promjene kao što su micanje Turudića, poništenje lex AP-a i oslobađanje institucija od korupcije.

Spremni smo podržati takvu manjinsku vladu i očekujemo to od ostalih, jer je ključno da se HDZ makne s vlasti i da se Hrvatska konačno oslobodi od korupcije!


07:51 - Obrađeno je 99,77 posto biračkih mjesta. Preko noći HDZ je dobio još jedan mandat i sada ima 61. Taj mandat izgubio je IDS, koji sada ima dva. Drugih promjena nije bilo...


06:39 - HDZ je treći put pobijedio na parlamentarnim izborima. Još je važnije da od ujutro krećemo u formiranje nove parlamentarne većine kako bismo formirali treću vladu - izjavio je Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a u stranačkom stožeru koji je bio organiziran u zagrebačkom hotelu Westin nakon što su neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva pokazali da HDZ osvaja 61 mandat i da je relativni pobjednik izbora.

HDZ je uspio po treći put zaredom pobijediti, ali sa pet mandata manje nego što su imali na korona izborima 2020. kada su već idući dan nakon izbora sastavili Vladu s manjinama i Radimirom Čačićem.

Više pročitajte OVDJE.


06:28 - Zoran Milanović ni sinoć, kao ni nakon izbora 2020. godine, neslužbeno doznajemo, nije čestitao predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću na izbornom rezultatu.

Pokušali smo doznati koliko je čestitanja i komunikacije bilo na među HDZ-ovcima i članovima Domovinskog pokreta, ali Mario Radić nam je potvrdio da sinoć nije bilo međusobnog čestitanja.

A i u HDZ-u su se mogle čuti razne spekulacije o tome kako postoji mogućnost navodnog raskola unutar samog Domovinskog pokreta jer da su, priča se, poljuljani odnosi između Marija Radića i Ivana Penave, te i da sam Plenković navodno zazire od nekih pojedinaca koji se povezuju s DP-om.

Više pročitajte OVDJE.


06:11 - Vukovar bi - kako je rečeno - mogla voditi i baba. Ti ljudi tamo nisu napravili ništa. To su kvarni ljudi. Oni su zli. Zli i s njima nećemo imati posla.

Tako je - ako je vjerovati zvučnom zapisu kojeg je objavio Nacional - predsjednik HDZ-a Andrej Plenković još nedavno govorio o svojim rivalima s desnog političkog pola, stranci Domovinski pokret. Dosadašnji hrvatski premijer sad bi vjerojatno volio da te stvari nije izgovorio, ili da ih nije izgovorio u nečiji diktafon, ili da barem taj nepoznat netko taj solilokvij nije podijelio s novinarima.

Jer - ako se brojke ne promijene u bitnom - Plenković će te kvarne i zle ljude i nesposobne babe morati žicati za koaliciju...

Više pročitajte OVDJE.


02:02 - Prema nepotpunim rezultatima od sinoć, najviše glasova dobili su nositelji lista HDZ-a Ivan Anušić s osvojenih 35.668 glasova u IV. izbornoj jedinici nakon prebrojenih 92,07posto glasova, Andrej Plenković (24.467 glasova, nakon prebrojanih 81,36 posto glasova u I. izbornoj jedinici, s obzirom na to da se glasovi s velikih biračkih mjesta u Zagrebu najsporije prebrojavaju), Siniša Hajdaš Dončić (SDP, Centar, HSS, Reformisti, Glas) sa 21.231 glasom nakon prebrojanih 93,87 posto glasova u III. izbornoj jedinici.

Više pročitajte OVDJE.


01.30 - Obrađeno je 96,49% biračkih mjesta. HDZ je ostao na 60 mandata, SDP-ova koalicija na 42...


00:57 - Kad je Peđa Grbin bio iznenada došao sa Zoranom Milanovićem objaviti kako je hrvatski predsjednik kandidat iznenađenja na ovim parlamentarnim izborima, izgleda da smo svi pogrešno čuli da se nekadašnji predsjednik stranke opet odlučio natjecati za SDP. Pokazalo se naime da je u kratici političke organizacije koju je Milanović odabrao podržati i pogurati zapravo jedno slovo manje, tu se valjda dogodila ta zabuna.

DP, što je skraćenica od Domovinski pokret, jest ustvari opcija za koju je predsjednik Milanović odradio zbilja krvavu kampanju...

Više pročitajte OVDJE.


00.15 - Obrađeno je 89,28% biračkih mjesta, promjena nema. HDZ na parlamentarnim izborima osvaja 61, a koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om 42 mandata. Slijedi Domovinski pokret s 13 mandata, Most s 11 mandata iza kojega je kao peti Možemo s osvojenih 10 zastupničkih mjesta. Tri mandata osvaja IDS, dva Nezavisna platforma Sjever međimurskog župana Matije Posavca te jedan koalicija Fokus-Republika.


Izbornu noć smo pratili uživo iz minute u minutu. Više pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:00