PREFERENCIJALNI GLASOVI

Anušić dobio više od Plenkovića, Stier jači od tri ministra zajedno, fijasko Glavaševića i Grlića Radmana

Prema nepotpunim rezultatima, najviše glasova dobio je Ivan Anušić

Ivan Anušić

 Goran Mehkek/Cropix

Direktnom voljom birača u Sabor ulazi bivši ministar obrane i umirovljeni general Damir Krstičević: nakon prebrojanih listića s 90 posto biračkih mjesta, Krstičević je s dna pobjedničke HDZ-ove liste u X. izbornoj jedinici zahvaljujući preferencijalnim glasovima birača skočio na drugo mjesto, odmah iza nositelja liste Branka Bačića.

Birači su i europarlamentarku Biljanu Borzan s dna liste SDP-a u IV. izbornoj jedinici lansirali na drugo mjesto, s 18 posto preferencijalnih glasova, dok je nositelj liste, gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić osvojio 24,65 posto.

No, to nije uspjelo bivšem gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu ni nekadašnjem SDP-ovu ministru Željku Jovanoviću s dna liste SDP-a u VII. i VIII jedinici.

image

Damir Krstičević

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Favorit HDZ-ove konzervativne desnice Davor Ivo Stier s osvojenih je 10,67 posto preferencijalnih glasova sa šestog mjesta koalicije HDZ-HSLS-HDS-HNS-HSU u VI. izbornoj jedinici - prema prebrojanim listićima do 23.30 sati - osvojio više preferencijalnih glasova nego tri ministra zajedno: Vilija Beroša, Radovana Fuchsa i Marka Primorca.

Beroš nije ponovio uspjeh s prethodnih izbora, kad je kao pandemijski ministar zdravstva osvojio najviše preferencijalnih glasova.

image

Biljana Borzan

Biljana Blivajs/Cropix

Izbore su obilježili izvrsni rezultati gradonačelnika manjih i srednjih gradova. Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar je u I. izbornoj jedinici na pobjedničkoj listi HDZ-a, prema stanju od ponoći, bio drugi po broju glasova, odmah nakon nositelja liste, premijera Andreja Plenkovića. Ačkar je tako preskočio potpredsjednika Sabora Željka Reinera i ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek.

Radmanov fijasko

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec je sa zadnjeg mjesta na listi zahvaljujući glasovima birača skočio na prvo mjesto liste Fokus - Republika u VI. izbornoj jedinici: sinoć do ponoći, nakon 65 posto prebrojanih listića, on je osvojio 39 posto glasova te četvrtorangirane liste, a slijedi gradonačelnica Samobora Petra Škrobot s 15,72 posto preferencijalnih glasova. Mišo Krstičević, bivši nogometaš i gradonačelnik Ploča, preferencijalnim glasovima preskočio je gradonačelnicu Supetra Ivanu Marković, treću na listi SDP-a, Centra i HSS-a za X. izbornu jedinicu.

image

Davor Ivo Stier

Tomislav Kristo/Cropix
image

Krešimir Ačkar

Damir Krajac/Cropix

U IV. izbornoj jedinici zahvaljujući glasovima birača na drugo mjesto liste DP-a skočio je Željko Lacković, zastupnik koji je svojedobno ušao u Sabor kao zamjena za tadašnjeg gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista osvojila je gotovo dvostruko više preferencijalnih glasova od nositelja liste Mosta i Suverenista Josipa Skočibušića u IV. izbornoj jedinici. Lista je osvojila 5,91 posto glasova, uz prebrojenih 90,46 posto biračkih mjesta.

U III. izbornoj jedinici pobijedila je lista koalicije predvođene SDP-om, ali se bivši župan Radimir Čačić nije uspio s dna liste probiti u Sabor; sa 70 posto prebrojanih biračkih mjesta, osvojio je tek 2955 preferencijalnih glasova.

U II. je Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara, glasovima birača do nogu potukao glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića.

Nositelj liste HDZ-a u toj jedinici, Gordan Jandroković, dobio je potvrdu gotovo trećine HDZ-ovih birača, dok je fijasko doživio šef diplomacije Gordan Grlić Radman s jedva 733 preferencijalna glasa birača HDZ-a (1,22 posto).

Uspjeh Bartulice

Bojanu Glavaševiću nije uspjelo ponovo ući u Sabor s dna liste. Lani je ušao s liste Možemo! u VI. jedinici, a sada je bio na dnu liste SDP-a u II. jedinici. Stephen Nikola Bartulica po nepotpunim rezultatima u noći na četvrtak mogao bi ući u Sabor s 13 mjesta na listi DP-a u II. izbornoj jedinici, gdje je po broju glasova izbio na drugo mjesto, odmah iza nositelja liste Tomislava Josića.

Na listi IDS-a drugi je po broju glasova, nakon šefa IDS-a Dalibora Pausa, 44-godišnji gradonačelnik Poreča Loris Peršurić s 15 posto preferencijalnih glasova.

image

Vesna Vučemilović

Damjan Tadic/Cropix/Cropix
image

Mišo Krstičević

Bozo Radic/Cropix
image

Siniša Hajdaš Dončić

Lucija Ocko/Cropix
image

Stephen Nikola Bartulica

Goran Mehkek /Cropix

Prema nepotpunim rezultatima od sinoć, najviše glasova dobili su nositelji lista HDZ-a Ivan Anušić s osvojenih 35.668 glasova u IV. izbornoj jedinici nakon prebrojenih 92,07posto glasova, Andrej Plenković (24.467 glasova, nakon prebrojanih 81,36 posto glasova u I. izbornoj jedinici, s obzirom na to da se glasovi s velikih biračkih mjesta u Zagrebu najsporije prebrojavaju), Siniša Hajdaš Dončić (SDP, Centar, HSS, Reformisti, Glas) sa 21.231 glasom nakon prebrojanih 93,87 posto glasova u III. izbornoj jedinici.

HDZ-ov Tomo Medved u VII. izbornoj jedinici pobijedio je s 19.791 glasom (na 89,84 posto prebrojenih listića). SDP-ov Peđa Grbin je kao nositelj liste u VIII. jedinici osvojio 17.515 glasova nakon prebrojanih listića s 86,54 posto biračkih mjesta, a nositelj liste HDZ-a Gordan Jandroković u II. izbornoj jedinici do sinoć je osvojio 19.121 glas.

Tomislav Tomašević, nositelj liste Možemo! u VI. jedinici, osvojio je 12.475 glasova, a Sandra Benčić u I. izbornoj jedinici 15.224 glasa. U obje jedinice Možemo! je na trećem mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:49