ODMOR U VILI COSTABELLA

Obitelj premijera Oreškovića u 32 dana potrošila 100.113 kn za hranu: Sve ću sam platiti!

 EPH

Čija je Vlada potrošila više na catering u opatijskoj Villi Costabella: Vlada opozvanog premijera Tihomira Oreškovića ili bivša Zorana Milanovića?

To je pitanje o kojem se ovih dana vodi žestoki rat između Mosta i SDP-a, a glavni akteri ratuju o tome koja će strana iskopati veći račun. Jutarnji je došao u posjed računa za hotelski catering u vili Costabella iz srpnja 2015., dakle iz vremena Milanovićeve Vlade, kada je na “hotelsku uslugu za desetak osoba potrošen iznos od 24.697 kuna”. Prema neslužbenim informacijama, računi iz vremena Milanovićeve Vlade za catering su tijekom 2015. iznosili navodno 295.000 kuna.

A kao što jučer Jutarnji ekskluzivno objavio, obitelj premijera Oreškovića je u vili Costabella kod Opatije ove godine tijekom Uskrsa, lipnja i srpnja boravila 32 dana i za to vrijeme na uslugu cateringa iz hotela potrošila navodno 100.113 kuna.

Je li obitelj Tihomira Oreškovića u Vili Costabella u 32 dana samo na jelo potrošila čak 100.113 kuna, kako je to danas objavio Jutarnji, on sam ne zna jer još nije vidio fakturu, rekao je novinarima u Karlovcu, naglašavajući kako 'opet kroz medije doznaje više nego što sam zna'.

- Ja još nisam vidio ni jednu fakturu, tako da za tih 100.000 ne znam, ali ja sam sto posto uvjeren da moje dvoje djece, moja supruga i ja, tih par puta tamo na vikendima nismo potrošlili 100.000 kuna. Svi znate da sam štićena osoba, pa sa mnom dolazi i osiguranje, tako da, hm, mislim da su to nekakve, ali opet, ne znam, nisam vidio fakture. Kad ih vidim, ja ću pokriti svoje i troškove svoje obitelji, to čekam, fakture - komentirao je tehnički premijer Orešković nakon posjeta HS Produktu, proizvođaču pištolja, dodavši kako je to "jedna sjajna priča" te da se nada "kako ćemo se mi u Hrvatskoj baviti pametnijim pitanjima nego gdje će jedan premijer ljetovati".

Inače, treba reći da račune Vile Costabella podmiruje državna Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o., koja je prema ugovoru o korištenju te vile iz 1995. godine, pa i dodatnom iz 2001. godine, obvezna snositi sve troškove spomenute vile. U tom ugovoru, naime, stoji da se vila koristi temeljem odluke Uprave za poslovne potrebe MUP-a ili na temelju odobrenja direktora AKD-a, ali uz prethodnu suglasnost ministra unutarnjih poslova.

Pojednostavljeno rečeno: ministar daje odobrenje za korištenje vile, a troškove plaća AKD. Radi se o troškovima za plaće zaposlenika, održavanje objekta, nabavu i pripremu jela, pića te održavanje vrta. Doznajemo da je riječ o troškovima koji se u zimskim mjesecima kreću od 40-ak do 60-ak tisuća kuna, dok u ljetnim mjesecima premašuju tih 60-ak tisuća kuna, ovisno o tome tko boravi u vili, pa i koliko troši na sam catering. No, sve te troškove dužan je podmiriti AKD koji je unazad tri godine, doznajemo, otvorio poseban knjigovodstveni konto kako bi mogao pratiti troškove koji nastaju u spomenutoj vili jer su željeli komercijalizirati objekt kako bi se od tog novca podmirivali ostali troškovi.

U Mostu je, doznajemo, nastala drama kad su mediji otkrili da se u vili na Jadranu odmara Oreškovićeva obitelj, a istodobno su neslužbenim kanalima počeli kolati računi iz vremena Milanovićeve vlade. Upravo je Jutarnji list došao u posjed jednog od tih računa, za koji do zaključenja ovog broja nismo uspjeli iz Ministarstva unutarnjih poslova dobiti informaciju tko ga je konkretno napravio. No, naš izvor iz MUP-a, blizak Mostu, kaže: - Postavlja se pitanje koliko je taj boravak u vili pridonio državi, odnosno je li taj novac potrošen na goste s kojima je sklopljen novi posao ili na ugošćenje vrha Vlade...

Peđa Grbin iz SDP-a koji ovih dana proziva mostovce zbog kadroviranja, uzvraća da se ovdje ne radi o pozadinskom ratu između Mosta i SDP-a oko Vile Costabella, već o “Mostovom i HDZ-ovom kadroviranju bez obzira na štetu koja će nastati u trgovačkim društvima u vlasništvu države”. Što se tiče Oreškovićeva boravka u vili, SDP-ovac Grbin kaže: - Pa svi su vidjeli da premijer na posao, na Markov trg, dolazi iz smjera Rijeke, teško je ne vidjeti kolonu štićenih vozila na autoputu.

U vili nema osoblja, odnosno AKD je angažirao samo domara, a koji je ujedno i osiguranje, no vila nema zaposlenog kuhara ni spremačicu, pa je s tvrtkom Milenij hoteli d.o.o. postignut dogovor, neslužbeno doznajemo, o tome da im oni dostavljaju catering za goste, dok račune za to plaća AKD. No, dosad u vili, doznajemo, u pravilu delegacije ili šefovi vlada, odnosno gosti, nisu boravili više tjedana, već po nekoliko dana do najviše tjedan dana.

Ljetovanjem u vili Oreškovićeve obitelji neugodno su ostali iznenađeni i u Nacionalnom sindikatu policije, a njihov čelnik Nikola Kajkić izjavio je za Jutarnji list:

- Mislili smo da je premijer imućan čovjek koji nas je došao spasiti. No, on ljetuje u državnoj vili, dok naš član sindikata u Dubrovniku, policajac, pištolj nosi zataknut o pojas hlača jer policija nema novca da mu kupi futrolu. Ali i oni prije Oreškovića su trošili, nažalost ispada da su svi političari isti - komentira Kajkić.

Inače, ukupni troškovi vile, neslužbeno doznajemo, kreću se od oko 800 tisuća kuna, pa do milijun kuna. Napravljena je, neslužbeno doznajemo, i revizija troškova u vili za proteklih nekoliko godina, kako bi se to stanje ubuduće moglo pratiti. Pokušali smo u AKD-u doći do same revizije, pa i do ostalih podataka o cateringu i troškovima, ali Renata Jandrašek, službenica za informiranje AKD-a, nam je odgovorila:

- Objekt pripada kategoriji državnih objekata namijenjenih boravku i smještaju štićenih osoba, sukladno Uredbi o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora. Korištenje objekta regulirano je ugovorom iz 1995. i aneksom ugovora iz 2001. godine.

Ovih dana je Skupština AKD-a smijenila glavnu direktoricu AKD-a Anitu Perković-Škalic, koja je bila postavljena u svibnju 2014. u vrijeme Milanovićeve Vlade. SDP-ovac Peđa Grbin stoga je prozvao mostovce da nemaju ovlasti smjenjivati, a nekoliko danas kasnije u Večernjem listu objavljena je informacija o ugovoru iz snova koji je navodno imala glavna direktorica koja je, pak, to demantirala.

Preko AKD-a i MUP-a, pa i Ville Costabella, Most i SDP krenuli su u žestoku kampanju. Neslužbeno doznajemo da i u MUP-u ovih dana Mostovi čelnici održavaju sastanke sa zaposlenicima na kojima im ukazuju na propuste bivšeg ministra. “Ne spominjemo imena, ali da se moglo bolje, moglo se, i to je sve što im poručujemo”, kaže nam naš izvor iz MUP-a blizak Mostu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:04