FRANJO TUĐMAN

ZRAKOPLOVNE KOMPANIJE OPTUŽUJU Nema dovoljno šaltera ni WC-a, a parkinga za avione je u staroj zgradi bilo više

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Nova Zračna luka “Franjo Tuđman” trebala je zauvijek riješiti problem provincijskog zagrebačkog aerodroma, no šest mjeseci nakon njezina otvaranja do javnosti i medija sve češće pristižu prigovori na rad i funkcionalnost novog terminala.

Osim nezadovoljnih putnika, doznaje Jutarnji list, nekoliko je aviokompanija, u više navrata, Upravi zračne luke slalo prigovore i prijedloge kako unaprijediti sustav. Neki od tih dopisa završili su u rukama novinara Jutarnjeg lista, i to nakon što su naše novine, prije desetak dana, izvijestile o nesretnim putnicima koji su, zbog overbookinga i nedostatnog broja check-in šaltera, “izvisili” i propustili plaćene letove.

Iz dopisa koji su pojedine aviokompanije posljednjih mjeseci slale Zračnoj luci “Franjo Tuđman” vidljivo je da već dugo postoji nezadovoljstvo zbog broja otvorenih check-in šaltera, posebno u jutarnjim satima, jednako i zbog brzine obrade putnika na check-inovima koja, prema statistici aviokompanija, traje dulje nego što bi trebala.

Usporen proces

Neke od njih posebno su nezadovoljne velikim nesrazmjerom šaltera po pojedinim aviokompanijama. Dok ih Qatar Airways za jedan let ima četiri, a Emirates čak šest za samo 280 putnika, žale se kompanije, drugi prijevoznici po četiri check-in šaltera imaju za više od 600 putnika što, tvrde, znatno usporava proces te se kasnije čak odražava na sve lošiju statistiku o kašnjenjima.

Dodatni problem, navode u svojim dopisima, jest i činjenica da su self check-in šalteri postavljeni izvan check-in zone, na mjestu gdje smetaju putničkim tokovima i gdje ih je malo korisnika spremno upotrebljavati. Dio avioprijevoznika pritom je nezadovoljan i činjenicom da novi putnički terminal ima manji broj parking pozicija na stajanki od starog terminala, tvrde samo 13, a potom i činjenicom da je između novog i starog terminala stacionirana vojska čije podizanje MiG-ova, tvrde, ometa operacije na aerodromu.

Žalbe su usmjerene i na premali broj autobusnih izlaza - takozvanih gatova - na međunarodnim linijama, o čemu su pojedini prijevoznici već pisali Upravi zračne luke s prijedlogom da ih povećaju.

Posebnu nelogičnost u funkcioniranju zračne luke i putničkih tokova aviokompanije vide u miješanju putnika u međunarodnom dolasku.

Događa se, naime, da u istom prostoru dolazi do kontaminacije EU i non-EU putnika (recimo, onih iz Njemačke i onih iz Dohe), zbog čega svi pristigli europski putnici, bez obzira na to što putuju unutar Unije, dva puta moraju prolaziti sigurnosnu kontrolu.

Cijela je stvar, prigovaraju avioprijevoznici, za europske putnike prilično zbunjujuća, a dodatno produljuje brzinu transfera koja bi trebala biti što je moguće kraća.

Previsok most

Neke kompanije koje se koriste širokotrupnim avionima primjećuju da Zračna luka “Franjo Tuđman” ima samo jednu parking poziciju za ovaj tip aviona, a s problemom se susreću i prijevoznici koji koriste poseban tip CRJ aviona.

Zagreb, 280317.
Novi putnicki terminal Zracne luke Franjo Tudjman otvorio je svoja vrata za putnike. Prvi let je bio onaj Croatia airlinesa na relaciji Zagreb - Dubrovnik, a prvi dolazni Quatar airwaysa na relaciji Doha - Zagreb.
Na fotografiji: putnici za Dubrovnik.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA
Novi putnički terminal Zračne luke Franjo Tuđman otvorio je svoja vrata za putnike. Prvi let je bio onaj Croatia airlinesa na relaciji Zagreb - Dubrovnik, a prvi dolazni Quatar airwaysa na relaciji Doha - Zagreb. Na fotografiji: putnici za Dubrovnik

Zračni most, naime, za ovaj je tip aviona 20 centimetara previsok pa se na njega ne može spojiti, zbog čega je putnike do zgrade zračne luke potrebno prevoziti autobusima. Općenito, pojedini avioprijevoznici smatraju da je u vršnim opterećenjima većina infrastrukture u zračnoj luci nedostatna i preopterećena, što se posebno, prigovaraju, odnosi na sanitarne čvorove u međunarodnim odlascima te ponudu osvježenja u domaćim. Prema prigovorima koje navode, međunarodni odlazak ima samo dva sanitarna čvora, što je nedostatno u trenucima kad na međunarodni odlazak u periodu kroz sati i pol vremena zna čekati oko 1500 putnika.

Neprikladno

Na domaćim odlascima nema problema s WC-om, ali aviokompanije zato problem vide u prilično siromašnom sustavu opskrbe hranom i pićem: umjesto kafića ili restorana, ponuda se ovdje svodi na jedna kolica na kojima je moguće kupiti napitke što je, smatraju, posve neprikladno za zračnu luku jedne metropole.

Ako već sve navedeno nije dosta, pišu aviokompanije, prigovor se upućuje i na činjenicu da zagrebačka zračna luka, među rijetkima u svijetu, nema natkriveno autobusno i taksi stajalište za ukrcaj putnika za prijevoz do grada, zbog čega su mnogi posjetitelji ovo ljeto autobuse bili prisiljeni čekati bez zaklona od sunca, na temperaturama koje su dosezale i do 38 Celzijevih stupnjeva.

A što će tek, pitaju se, biti kad nastupi zima?.

Zračna luka odgovara na svaki pojedini prigovor aviotvrtki

1. PREMALI BROJ CHECK-IN ŠALTERA

U ugovorima između zračne luke i zrakoplovnih kompanija zračna luka je prihvatila prijedloge i preporuke kompanija o standardima usluga. Broj šaltera definiran je ugovorom sa zračnom lukom te je on usklađen sa zahtjevom kompanije. Zračna luka ne određuje uvijek samostalno broj šaltera za registraciju putnika. Primjerice, neke zrakoplovne kompanije imaju ugovoreno više šaltera za registraciju putnika u odnosu na standarde i za to su spremne dodatno platiti.

2. PREMALO PARKING POZICIJA

Veličina stajanke novog terminala u skladu je s projektom i planiranim vršnim opterećenjima. Osim toga, koncesijski projekt pretpostavlja korištenje stare stajanke, posebno kada je riječ o parkiranju zrakoplova u duljim vremenskim intervalima, tako da zračna luka sve zajedno ima 38 parkirališnih pozicija za zrakoplove.

3. BROJ AUTOBUSNIH GATOVA

On nije premali, već je usklađen s brojem parking pozicija te očekivanim brojem putnika.

4. MIJEŠANJE PUTNIKA U MEĐUNARODNOM DOLASKU

Događa se jedino kad više zrakoplova s EU i non-EU linija sleti u zračnu luku u kratkom vremenskom intervalu. Uzrok tome jest činjenica da su tokovi putnika te pojedine tehnološke cjeline u novoj zgradi (na zahtjev nadležnog ministarstva) usklađeni sa zahtjevima definiranima u schengenskom ugovoru, iako RH još nije potpisnica tog ugovora. Drugim riječima, taj nedostatak će se ukloniti u trenutku kada RH bude jedna od zemalja potpisnica Ugovora iz Schengena.

5. PREMALO POZICIJA ZA ŠIROKOTRUPCE I PREKRATAK ZRAČNI MOST

Više od 95% prometa u zračnoj luci čine uskotrupni zrakoplovi za koje su prikladni svi aviomostovi, njih ukupno 8 i na svih 8 se mogu spojiti širokotrupni zrakoplovi. S obzirom na to da u Zračnu luku “Franjo Tuđman” od lipnja ove godine redovno slijeće samo jedan širokotrupni zrakoplov, prigovor je neutemeljen. CRJ zrakoplovi u praksi ne koriste aviomostove.

6. VOJSKA IZMEĐU DVA TERMINALA

U prostoru između starih i novih objekata Zračne luke “Franjo Tuđman” smješteni su vojni objekti, međutim nije točno da promet vojnih zrakoplova na bilo koji način negativno utječe na redovnost operacija civilnih zrakoplova.

7. PREMALO SANITARNIH ČVOROVA

U međunarodnom odlasku sanitarni čvorovi raspoređeni su na četiri lokacije, s ukupno 18 ženskih WC kabina, 13 muških WC kabina i 13 pisoara, 5 WC kabina za ljude s invaliditetom i 3 prostora za njegu djece. Broj sanitarija proračunat je prema standardima.

8. NENATKRIVENO AUTOBUSNO I TAKSI STAJALIŠTE

MZLZ će osigurati radove natkrivanja autobusnog stajališta koje koristi Pleso prijevoz, upravo je u tijeku izrada varijantnih projektnih rješenja za izradu nadstrešnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:10