MOJA PRIKRIVENA SLOBODA

FOTO: Muškarci u Iranu nose hidžabe kako bi se solidarizirali sa ženama koje ih moraju nositi

Žene se u Iranu u sklopu kampanje protiv obveznog hidžaba otvoreno suprotstavljaju vjerskoj policiji te čak i briju glave. Sada su se i muškarci uključili u borbu
 My Stealthy Freedom / FACEBOOK

Muškarci u Iranu nose hidžabe kako bi se solidarizirali sa ženama diljem zemlje koje moraju pokriti svoje glave u javnosti, prenosi Independent.

Nošenje hidžaba strogo provodi vjerska policija u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine. Žene koje se konformiraju tim pravilima mogu biti kažnjene financijski ili zatvorskim kaznama. Oglasi na panoima u Iranu, a koje plaća država, žene koje ne pokrivaju svoju kosu prikazuju kao razmažene i nečasne. Ženama se također govori da se ne nošenjem hidžaba izlažu neželjenom seksualiziranju od strane muškaraca.

No, žene diljem zemlje protestiraju protiv obveznog nošenja hidžaba. Neke čak idu tako daleko da briju glave i da se oblače kao muškarci kako bi mogle izaći u javnost bez vela.

Tijekom prošlog tjedna nekolicina se muškaraca fotografirala s hidžabom dok je u fotografiji s njima bila ili njihova supruga ili ženski član obitelji koji je bio nepokrivene glave. Fotografije su nastale na poziv Masih Alinejad, iranske aktivistice i novinarke koja živi u New Yorku i koja potiče muškarce da podupru njezinu kampanju protiv obvezatnog hidžaba.

Alinejad je voditeljica kampanje 'My Stealthy Freedom' te često dijeli fotografije žena iz Irana koje uživaju u skrivenoj slobodi kada skinu hidžab izvan svog doma. Kada je zatražila od muškaraca da podrže akciju dobila je 30-tak fotografija u posljednjih tjedan dana na kojima muškarci nose hidžab, a žene ne.

'Većina tih muškaraca živi u Iranu i svjedočili su kako njihovi ženski članovi obitelji pate zbog prisilnog nošenja hidžaba. Od najmanjih nogu pa sve do zrelih godina, prisiljava nas se da nosimo hidžab i godinama smo patile zbog toga. Muškarci su nas navikli vidjeti s hidžabima i to doživljavaju kao normalnu stvar, no za milijune Iranki, obvezni je hidžab uvreda', rekla je Alinejad.

'U našem društvu, ženina se egzistencija i identitet opravdavaju muškarčevim integritetom, a u mnogim slučajevima religiozna učenja time samo potiču muškarčev osjećaj da je žena njegovo vlasništvo. Upravo zato sam pomislila da bi bilo izvrsno pozvati muškarce da sudjeluju u borbi za ženska prava', dodala je Alinejad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:59