MONSTRUOZNA OLUJA

'NJEGOV JE DESTRUKTIVNI POTENCIJAL ENORMAN, IZAZVAT ĆE KATASTROFU' Uragan Maria podivljao, u samo par sati prerastao u najjaču kategoriju

 NHC/NOAA

Četvrti veliki uragan ove godine Maria, u ponedjeljak je prolazeći kroz istočne Karibe na putu prema Portoriku, prerasla u oluju četvrte, a ubrzo potom i pete, najviše kategorije, s udarima vjetra od 260 kilometara na sat, izvijestio je američki centar za uragane, upozorivši kako je riječ o oluji destruktivnog potencijala s mogućim katastrofalnim posljedicama.

Središte oluje nalazi se kod Dominike, šumovite bivše britanske kolonije na istočnom Karibima, na pola puta između francuskih otoka Guadeloupe na sjeveru i Martiniquea na jugu.

Ukoliko ostane pri sadašnjoj snazi, Maria će biti prva oluja pete kategorije koja će izravno pogoditi Portoriko nakon dugo godina. Za ilustraciju, taj je američki teritorij zadnji uragan četvrte kategorije pogodio prije 85 godina, dok je zadnji izravni udar uragana zabilježen 1998. godine, kada je otok poharao uragan treće kategorije Georges.

Iako je i uragan Irma izazvao velike probleme u Portoriku, njegovo središte nije prošlo preko samog otoka pa se smatra da nije riječ o izravnom udaru.

Guverner Portorika Ricardo Rossello pozvao je stanovnike otoka da slušaju upute preko medija i pripreme se za dolazak oluje.

Stanovnici nekih karipskih otoka već su napustili su svoje domove bježeći pred olujom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:29