Vukovarci nakon 16 godina ponovo na svojoj adi

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 31.07.2006. u 19:56

VUKOVAR - Brojni Vukovarci danas su, prvi put nakon 1991. godine i Domovinskog rata, čamcima stigli na Vukovarsku adu, otok na Dunavu uz koji je unazad 15 godina patrolirala vojska Srbije.

Iako je Vukovarska ada dio katastarske općine Vukovar, s desne obale Dunava do otoka se proteklih godina od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja moglo doći samo uz pograničnu propusnicu.

Dogovorom lokalnih vlasti Vukovara i vojvođanske općine Bač, Ada je postala dostupna Vukovarcima, a tijekom kupališne sezone do 15. rujna neće prolaziti proceduru na graničnim prijelazima Vukovar i Vajska. Vladama obje države, Hrvatske i Srbije, ovime smo olakšali pregovore o međudržavnoj granici na Dunavu.

- Za Vukovarce je ponovni dolazak na Adu nakon '91. povijesni trenutak - rekao je vukovarski gradonačelnik Tomislav Šota, koji se na tom dunavskom otoku susreo s predsjednikom općine Bač, Tomislavom Bogunovićem.

- Ada se zove Vukovarska, a dobrodošli su ljudi s obje strane Dunava koji nas treba spajati, a ne razdvajati - dodao je Bogunović. Dvojica lokalnih čelnika složila su se da otok s pješčanim plažama treba prepustiti mladima za zabavu.

Sporna granica na Dunavu

Dogovorom još iz vremena mirne reintegracije granica između Hrvatske i Srbije nadzire se sredinom Dunava, zbog čega Vukovarska, ali i Šarengradska ada nedaleko od Iloka, nisu pod kontrolom hrvatske granične ophodnje iako su i po Badinterovoj komisiji dijelom teritorija RH. PU vukovarsko-srijemska je od 2002. godine evidentirala da je patrolni brod srbijanske vojske 151 put povrijedio državnu granicu. Hrvatski policajci danas su viđeni na Vukovarskoj adi. (S. B.)


S. Butigan

Izdvajamo