Vukovarci nakon 16 godina ponovo na svojoj adi

VUKOVAR - Brojni Vukovarci danas su, prvi put nakon 1991. godine i Domovinskog rata, čamcima stigli na Vukovarsku adu, otok na Dunavu uz koji je unazad 15 godina patrolirala vojska Srbije.



Iako je Vukovarska ada dio katastarske općine Vukovar, s desne obale Dunava do otoka se proteklih godina od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja moglo doći samo uz pograničnu propusnicu.



Dogovorom lokalnih vlasti Vukovara i vojvođanske općine Bač, Ada je postala dostupna Vukovarcima, a tijekom kupališne sezone do 15. rujna neće prolaziti proceduru na graničnim prijelazima Vukovar i Vajska. Vladama obje države, Hrvatske i Srbije, ovime smo olakšali pregovore o međudržavnoj granici na Dunavu.



- Za Vukovarce je ponovni dolazak na Adu nakon '91. povijesni trenutak - rekao je vukovarski gradonačelnik Tomislav Šota, koji se na tom dunavskom otoku susreo s predsjednikom općine Bač, Tomislavom Bogunovićem.



- Ada se zove Vukovarska, a dobrodošli su ljudi s obje strane Dunava koji nas treba spajati, a ne razdvajati - dodao je Bogunović. Dvojica lokalnih čelnika složila su se da otok s pješčanim plažama treba prepustiti mladima za zabavu.



Sporna granica na Dunavu

Dogovorom još iz vremena mirne reintegracije granica između Hrvatske i Srbije nadzire se sredinom Dunava, zbog čega Vukovarska, ali i Šarengradska ada nedaleko od Iloka, nisu pod kontrolom hrvatske granične ophodnje iako su i po Badinterovoj komisiji dijelom teritorija RH. PU vukovarsko-srijemska je od 2002. godine evidentirala da je patrolni brod srbijanske vojske 151 put povrijedio državnu granicu. Hrvatski policajci danas su viđeni na Vukovarskoj adi. (S. B.)





S. Butigan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:56