RASPRODANO

Alfi Romeo je trebalo godinu i pol da proda svih 500 primjeraka Giulie GTA i GTAm!

500 dostupnih primjeraka ponuđeno je u znak kultne Alfe Romeo Giulie GTA iz 1965. godine koju je razvio Autodelta Racing Team
Alfa Romeo Giulia GTA i GTAm
 Alfa Romeo

Prošle godine u ožujku Alfa Romeo je predstavila dva posebna izdanja svoje vrhunske kompaktne limuzine Giulie – GTA i GTAm. Dvije izvedbe bile su ograničene proizvodnje, s većom snagom, posebnim naglaskom na performanse, ekstremnijom aerodinamikom i manjom težinom.

image
Alfa Romeo Giulia GTA
Alfa Romeo

Godinu i pol nakon toga, uz znatno veću cijenu od ‘standardne‘ Giulie Quadrifoglio, talijanski proizvođač automobila prodao je svih 500 primjeraka GTA i GTAm serije. Iz Alfa Romea navode kako je mnogo primjeraka ‘otišlo‘ u Kinu, Japan i Australiju. Prisjetimo se, GTA i GTAm nisu bili dostupni u Sjevernoj Americi.

image
Alfa Romeo Giulia GTAm
Alfa Romeo

500 dostupnih primjeraka ponuđeno je u znak kultne Alfe Romeo Giulie GTA iz 1965. godine koju je razvio Autodelta Racing Team u Balocu, u istom broju, s obzirom na to da ih je toliko bilo potrebno za homologaciju modela kao sportskog automobila u Group 2 Turismo klasi.

image
Alfa Romeo Giulia GTA
Alfa Romeo

Uz to, riječ je o modelima koji su vratili ‘GTA‘ značku na Alfine automobile na 110. rođendan kompanije. Svakako, GTA i GTAm treba spomenuti i kao posljednji ‘čisti‘ performansni model talijanske marke s unutarnjim izgaranjem prije nadolazeće elektrifikacije. To bi svakako trebalo utjecati na njihovu vrijednost u budućnosti.

image
Alfa Romeo Giulia GTAm
Alfa Romeo

Bez obzira na povijest, riječ je o prekrasnom automobilu, a sudeći prema sjajnim recenzijama od službene europske premijere u svibnju 2021. godine, riječ je o zaista posebnom modelu. I GTA i GTAm opremljeni su 2,9-litrenim twin-turbo V6 koji stvara 540 KS (397 kW). Stotku hvataju za 3,6 sekundi, a zahvaljujući novoj konfiguraciji ovjesa razvijenoj uz pomoć Alfinih trkaćih vozača, bolje se snalazi po zavojima od standardnog modela.

image
Alfa Romeo Giulia GTA
Alfa Romeo

Što se tiče dizajna, GTA dobiva 20-inčne alu naplatke s jednom maticom i redizajniranu karoseriju koja uključuje aktivni razdjelnik, veće usisnike, produžetke blatobrana, fiksno stražnje krilo (GTAm) i veći difuzor s Akrapovič ispusima od titana. Bez stražnjih sjedala, GTAm je od standardnog Quadrifoglia lakši za 100 kilograma.

image
Alfa Romeo Giulia GTAm
Alfa Romeo

Cijene u Italiji počinju od 175.000 eura (1,3 milijuna kuna) za Giuliu GTA, te 180.000 eura (1,35 milijuna kuna) za još ‘luđu‘ Giuliu GTAm. Međutim, to više nije ni toliko bitno s obzirom na to da modeli službeno više nisu dostupni, stoga uživajte u galeriji!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 15:26