NOVO NORMALNO

Amazon kontrolira i ako treba otpušta svoje vozače pomoću algoritma! Čeka li nas ovo svugdje?

GPS podaci vašeg automobila mogli bi sami poslati novčanu kaznu zbog prekoračenja brzine
Amazonov distrubucijski centar u Belfastu
 Profimedia

Amazon je kompanija izgrađena na automatizaciji – u ogromnim distribucijskim centrima roboti prevoze robu s jednog mjesta na drugo, nakon što ju vi naručite putem interneta bez da s kim progovorite riječ.

Algoritmi nisu nova stvar u multinacionalnoj kompaniji – koriste se za razvrstavanje milijuna nezavisnih prodavača koji koriste Amazonovo tržište. Naime, ti 'botovi' odlučuju treba li nekog prodavača ukloniti s platforme ako prodaju krivotvorenu robu, napuhavaju cijene ili rade nešto drugo protivno politikama kompanije.

image
Prosvjed Amazonovih vozača u Rimu, Italija
Profimedia

Prije nekoliko mjeseci pisali smo o tome da Amazon uvodi kamere za praćenje svojih redovitih vozača u kombije, koje će obavještavati nadzornike o nedostatku pažnje ili korištenju mobilnog uređaja. Algoritmov nedostatak suosjećanja i svijesti o komplikacijama dostave u stvarnom svijetu značit će gubitak poslova.

image
'Manje poslova, više robota'
Profimedia

Bloomberg je razgovarao s nekoliko bivših Amazonovih vozača, koji navode kako ih je softver ocjenjivao, pri čemu je dostava u oku bota mogla biti 'fantastična', 'sjajna', 'dobra', ili 'rizična'. Bivši vozači rekli su kako je vrlo jednostavno dobiti najlošiju ocjenu: 'dovoljno je da vam pukne guma, da je ormarić za poštu pokvaren, ili da ne možete pristupiti stambenom bloku jer su vrata zaključana, nakon čega slijedi automatizirani e-mail da vaše usluge više nisu potrebne'.

image
Prosvjed Amazonovih radnika
Profimedia

Možete se žaliti, ali će odgovor Amazona također vrlo vjerojatno biti automatiziran, unatoč što je na dnu odgovora navedeno ljudsko ime. Dok se Amazon često oslikava kao totem 'zlog kapitalizma', stvarnost je što će njihova pionirska tehnologija vrlo brzo postati uobičajena i u drugim kompanijama, ako već nije. Velika Britanija je prva koristila kameru za brzinu na prometnicama 1992. godine, a sada ih je Zemlja puna.

image
Kamere za nadzor brzine, UK
Profimedia

Međutim, u budućnosti nas možda čeka još stroži oblik automatizacije. GPS podaci vašeg automobila mogli bi sami poslati novčanu kaznu zbog prekoračenja brzine, nakon čega biste mogli dobiti obavijest na telefon da je s vašeg bankovnog računa oduzet novac, a kazneni bodovi dodani na vašu vozačku dozvolu.

I kazne za parkiranje mogle bi ovako funkcionirati. Primjerice, vi pristanete na minutu gdje ne biste trebali, a računalo neće znati da zapravo pomažete starijoj gospođi preko ceste. Ali opet, ako nas ovako nešto i čeka u budućnosti, vjerojatno neće dugo trajati. Čim autonomna vožnja postane uobičajena, nećete ni moći učiniti ništa loše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 05:18