MALO BI, MALO NE BI

Apple se ozbiljno bacio na razvoj svog auta. Preoteli su važnog inženjera iz Lamborghinija

Apple se do sada dosta namučio oko traženja partnera za projekt pa su na kraju auto odlučili razvijati samostalno

Apple One

 Apple

Iako je zapeo i napravio nekoliko velikih koraka unatrag projekt Apple automobila nije još mrtav. Tehnološki gigant najpoznatiji po mobitelima zaposlio je “veliku zvjerku”, Luigija Taraborrellija koji je 20 godina radio u Lamborghiniju.

Od 2008. on je bio šef razvoja ovjesa i voznih osobina u talijanskom proizvođaču superautomobila. Njegov posao je uključivao razvoj ovjesa, upravljačkog sustava, kočinog sustava i sustava za pomoć u vožnji na Urusu, Huracanu i Aventadoru te na ekskluzivnim Centenariu i Venenu. Izgleda da je Apple “upecao” pravog čovjeka koji će se pobrinuti da njihov automobil bude zabavan u vožnji.

image

Apple One

Apple

Apple se do sada dosta namučio oko traženja partnera za projekt i naišao na mnoga zatvorena vrata. Prije godinu dana pregovarali su s Hyundaijem, no plan je propao zato što korejski proizvođač nije htio proizvoditi Appleov auto u svojim tvornicama.

Nakon toga se Apple okrenuo Nissanu, no i ti su pregovori propali iz istih razloga kao i oni s Hyundaijem. Nešto kasnije su se pojavile glasine da su pregovarali i s Toyotom no i to je propalo.

image

Apple One

Apple

Nakon svega Apple je promijenio taktiku i odlučio kako će vozilo razviti potpuno samostalno, bez udruživanja s nekim proizvođačem automobila. Navodno žele početi proizvodnju već 2024. no to zvuči malo preoptimistično, uzme li se u obzir da razvoj automobila traje obično oko pet, šest godina.

Također je teško vjerovati glasinama da će automobil biti potpuno autonoman bez ikakvih kontrola poput upravljača i papučica. Mnogo vejorjatnije zvuči tvrdnja da tvrtka razvija naprednu bateriju za auto.

image

Apple One

Apple

Apple je na razvoju svog automobila počeo raditi 2015. godine, no već godinu dana kasnije su odustali i prebacili se na razvoj tehnologija autonomne vožnje. Godine 2020. su se ponovo predomislili i podlučili napraviti auto. Već su, navodno, zaposlili 200 ljudi koji rade na njegovom razvoju.

Napomena, objavljene slike nisu službene fotografije Apple automobila, već renderi koji prikazuju kako bi automobil možda mogao izgledati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:53