PRITISAK NA VLADU

‘Bacamo novac u Putinovu ratnu škrinju‘: Njemačka ograničava brzinu na autocesti na 100 km/h?

‘Put do neovisnosti od ruske nafte uključuje mnogo manjih koraka, a Vlada neke od njih može poduzeti već danas‘
 Jochen Tack/Alamy/Alamy/Profimedia

Ruska invazija na Ukrajinu ponovo je aktualizirala vječnu temu prepucavanja u Njemačkoj - ograničenje brzine na autocesti.

O tom pitanju nedavno su se izjasnili građani i političari, a svoje mišljenje dao je i četverostruki svjetski prvak u Formuli 1, Sebastian Vettel.

Jučer se oglasila i udruga za zaštitu okoliša Greenpeace, koja zbog velike ovisnosti Njemačke o nafti, plinu i ugljenu iz Rusije, poziva na privremeno 'ograničenje brzine za mir'. Njihov prioritet je smanjenje potrošnje goriva i manja emisija štetnih plinova.

Greenpeace predlaže ograničenje brzine od 100 km/h na autocestama, 80 km/h na državnim cestama te 30 km/h u gradovima!

Prometni stručnjak Greenpeacea Benjamin Stephan pojasnio je stav: 'Svako punjenje spremnika, svaka isporuka lož ulja baca novac u Putinovu ratnu škrinju. To trebamo izbjegavati!

Put do neovisnosti od Putinove nafte uključuje mnogo manjih koraka, a Vlada neke od njih može poduzeti već danas.'

Uz ograničenje brzine, udruga je predstavila i druge prijedloge za smanjenje potrošnje goriva. Između ostalog žele masovniji rad od kuće kako bi se izbjegla vožnja na posao, dvije nedjelje mjesečno bez automobila te prebacivanje putnika s domaćih letova na željeznički prijevoz.

Greenpeace tvrdi da predložene mjere mogu zamijeniti 10 do 12 posto uvoza naftnih derivata.

image
Profimedia

Kao odgovor na Putinov rat u Ukrajini, američki predsjednik Joe Biden zabranio je uvoz sirove nafte iz Rusije: - 'Riječ je o potezu koji smo usuglasili s našim saveznicima, no svjesni smo da naši europski partneri taj korak možda ne mogu pratiti, budući da ne proizvode toliko nafte kao SAD. Mi definitivno nećemo plaćati Putinov rat' - rekao je predsjednik SAD-a.

Sličan potez najavila je Velika Britanija koja planira prestati uvoziti rusku naftu do kraja godine. Na potezu je Njemačka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:40