VELIKI POSAO

Baterije? Ne, Renault i Geely osnovali novu tvrtku za proizvodnju benzinaca, dizelaša i hibrida

Proizvodit će u tri zemlje više od 5 milijuna motora, pogonskih sklopova i prijenosa te ih isporučiti u više od 130 zemalja

Geely, Renault

Nakon potpisivanja okvirnog sporazuma, Grupa Renault i Geely službeno su najavili novo partnerstvo koje će se usredotočiti na razvoj novih hibridnih pogona i pogona s unutarnjim izgaranjem. Francuski proizvođač automobila i kineski proizvođač imat će 50/50 vlasničkih udjela u novoosnovanoj tvrtki, koja će djelovati kao samostalni dobavljač sustava i komponenti za pogonske sustave.

U početku će nova tvrtka proizvoditi i isporučivati ​​hibridne pogonske sklopove sljedeće generacije markama Renault, Dacia, Geely, Volvo, Lynk & Co, Proton, Nissan i Mitsubishi. U budućnosti bi se, međutim, opseg poslovanja trebao proširiti na marke trećih strana iz automobilske industrije. Nova tvrtka će također razvijati tehnologije bez emisija u pet globalnih centara za istraživanje i razvoj diljem svijeta.

image

Geely tvornica, ilustracija

Geely

Prema novom ugovoru između Renaulta i Geelyja, novoosnovana tvrtka zapošljavat će oko 19.000 ljudi diljem svijeta i upravljat će s ukupno 17 pogonskih tvornica u 3 zemlje. Početne procjene pokazuju da će proizvesti više od 5 milijuna motora s unutarnjim izgaranjem, hibridnih i plug-in hibridnih pogonskih sklopova i prijenosa te ih isporučiti u više od 130 zemalja i tržišta. U konačnici, portfelj zajedničkog pothvata mogao bi pokriti do 80 posto globalnog tržišta motora s unutarnjim izgaranjem.

"Dok Grupa Renault ubrzava svoju transformaciju Renaulution kako bi uhvatila vrijednost u cijelom novom automobilskom lancu vrijednosti, drago nam je što smo dogovorili planove za ambiciozno partnerstvo s Geelyjem kako bismo nastavili razvijati tehnologije ICE i hibridnih motora koji će ostati ključni dio lanac opskrbe automobila za desetljeća koja dolaze”, komentira Renaultov izvršni direktor Luca de Meo.

Geely je trenutno jedan od najvećih proizvođača u automobilskoj industriji s kontrolnim udjelima u sve većem popisu proizvođača automobila, uključujući Volvo, Lotus, Polestar, Proton, Lynk & Co, Zeekr i Geometry. Nedavno je tvrtka također uložila u Aston Martin Lagondu. Novi ugovor s Renaultom trebao bi kulminirati u formalno partnerstvo 2023. kada se očekuje objava više detalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:29