GLASINE

Ipak ima budućnosti za Lanciju? Stellantis navodno odobrio tri nova modela, od kojih jedan SUV

Upute za dizajn stižu od dizajnera Jean-Pierra Plouea, koji se obvezao osvježiti Lancijin identitet za 115 godina postojanja
Vodstvo Lancije
 Profimedia

Za sada, Lancia u ponudi ima samo jedan model koji je ekskluzivno dostupan u Italiji, no to će se uskoro promijeniti jer je Stellantis već izjavio kako ima velike planove s povijesnom 'značkom'.

Poznati automobilistički portal Automotive News došao je do informacija da će Lancia između 2024. i 2027. godine predstaviti tri nova modela – gradski automobil, kompaktni SUV i kompaktni hatchback. Upute za dizajn stići će od Stellantisovog direktora za dizajn Jean-Pierra Plouea, koji se obvezao osvježiti Lancijin identitet za njezinih 115 godina postojanja.

image
Luca Napolitano i Jean Pierre Ploue, Lancia Design
Profimedia

Trenutna generacija Ypsilona, koja je nedavno pokrenula i liniju električnih romobila, stoji jako dobro na domaćem tržištu. Naime, gradski automobil prodao se u više od 3 milijuna primjeraka tijekom svog životnog vijeka, no čak i unutar Stellantisa priznaju da je platforma pomalo zastarjela.

image
Lancia Ypsilon
Lancia

Posljednja generacija je predstavljena prije 10 godina na salonu automobila u Ženevi, od kada je mnogo puta nadograđivana i osvježivana, uključujući najbitniji face-lift 2015. godine. Prošle godine Ypsilon je dobio i hibridnu verziju, a ove godine još jedan suptilniji face-lift. Drugim riječima, gradski mališan je 'dao svoje'.

image
Lancia Ypsilon
Lancia

Lancia već razvija nasljednika Ypsilona, a datum otkrivanja postavljen je u 2024. godini. Novi Lancijin gradski automobil koristit će CMP i eCMP platforme koje trenutno podupire Peugeot 208 i 2008, Opel Corsa i Mokka te DS3 Crossback. To znači da će novi Lancijin gradski mališan biti dostupan u električnom ali i u benzinskom izdanju.

image
Vodstvo Lancije
Profimedia

Drugi najavljeni model Lancia će predstaviti u prvom kvartalu 2026. godine, a to će biti potpuno električni kompaktni crossover izrađen na STLA Medium platformi koju će imati budući Stellantisovi modeli.

image
Lancia Ypsilon
Lancia

Konačno, posljednji Lancijin projekt bit će kompaktni hatchback koji bi mogao oživjeti ime 'Delta'. Međutim, ovdje će od presudne važnosti biti potražnja za ovim segmentom u narednim godinama, a ako će je biti, hatchback će se lansirati krajem 2027. godine.

image
Luca Napolitano i Jean Pierre Ploue, Lancia Design
Profimedia

Iako ništa još nije službeno, zaista bismo voljeli vidjeti nove modele s Lancijinom značkom. Prisjetimo se kada je posljednji put Fiat Chrylser Automobiles pokušao oživjeti povijesni brend s prenamijenjenim Chryslerovim modelima za europsko tržište, što uopće nije dobro završilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:55