NESUGLASICE

Italija zatražila izuzetak za svoje proizvođače superautomobila! Porscheu se to nimalo ne sviđa

Italija želi izuzeti Lamborghini i Ferrari iz buduće zabrane motora s unutarnjim izgaranjem. Porsche protiv!
Lamborghini Aventador SVJ
 Lamborghini

Upoznati smo s planovima Europske unije kojima će se zabraniti prodaja benzinskih i dizelskih vozila do 2035. godine. Taj prijedlog, koji je još daleko od zakona, pogodio bi najveće svjetske proizvođače automobila, zbog čega mnogi od njih sumnjičavi, uključujući i vlade država u kojima su smješteni. Italija je zatražila izuzetak za svoje proizvođače superautomobila, a Porscheu se to nimalo ne sviđa.

image
Lamborghini V12
Lamborghini

Nedavno je Lamborghini predstavio nasljednika legendarnog Countacha s cijenom od 2,6 milijuna dolara. Novopredstavljeni Lamborghini koristi 6,5-litreni atmosferski V12 povezan na sedamstupanjski automatik iz Siana FKP 37, uključujući i njegov blagi 48-voltni hibridni motor.

image
Lamborghini Countach
Lamborghini

Ova činjenica pokazuje da talijanska marka još uvijek nije spremna na potpuni prelazak na električni pogon. Glavni tehnološki direktor Lamborghinija Maurizio Reggiani je na konferenciji Pebble Beach Concours d‘Elegance istaknuo kako smatra da je za Lamborghini od fundamentalne važnosti nastaviti koristiti V12. U tome dobiva veliku podršku – talijanska vlada podnijela je molbu EU-u za proizvođače Lamborghinija i Ferrarija da budu izuzeti iz planiranog ukidanja motora s unutarnjim izgaranjem do 2035. godine.

image
Lamborghini Aventador SVJ
Lamborghini

Talijanski ministar za ekološku tranziciju Roberto Cingolani je tijekom intervjua ponovio svoju predanost smanjenju emisija, no istaknuo je kako vlada razmatra mogućnost ublažavanja mjera za proizvođače superautomobila koji proizvode ograničene serije.

image
Ferrari 812 Competizione
Ferrari

‘Ti automobili trebaju vrlo posebnu tehnologiju i baterije za prijelaz. Jedan važan korak je što Italija postaje autonomna u proizvodnji baterija visokih performansi i zato sada pokrećemo giga-tvornički program za instaliranje u Italiji vrlo velikog proizvodnog pogona za baterije‘.

image
Porsche Taycan Trubo S i Porsche 911
Porsche

Lamborghini je već potvrdio svoju predanost smanjenju emisija za 50 posto do 2025. godine, ali svi znakovi ukazuju na plug-in hibride, iako je u planu potpuno električni model. Ferrari je također sumnjičav oko svojih planova za električna vozila, ali također planira predstaviti potpuno električni model do 2025. godine. U međuvremenu, prvi Ferrarijev SUV Purosangue vjerojatno će biti predstavljen s motorom s unutarnjim izgaranjem.

image
Porsche Taycan Trubo S i Porsche 911
Porsche

Oliver Blume, izvršni direktor Porschea, za Bloomberg je izjavio kako misli da bi popuštanje EU-a pred Italijom bila pogreška. Prema njemu, električna vozila bit će samo bolja, odnosno ‘nepobjediva u sljedećem desetljeću‘. ‘Električni automobili uvijek iznova dokazuju svoju superiornost u performansama, koja će se nastaviti samo kako proizvođači automobila dalje razvijaju tehnologiju. Svi moraju pridonijeti‘, rekao je Blume.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:19