IZNENADIO PRELASKOM

Iz ‘Bugattija u Kinu‘: Dizajner koji je stvorio legendarni Veyron novo je pojačanje MG-a

Kaban je bio šef dizajna u Audiju, Škodi, BMW-u, Rolls Royceu i Volkswagenu i stajao iza dizajna mnogih poznatih automobila

Jozef Kaban

 MG Media

Kineski MG je dobio veliko pojačanje. Pridružio im se Jozef Kaban, jedan od najuspješnijih dizajnera današnjice. Kabanov životopis je izuzetno bogat. Diplomirao je na legendarnoj londonskoj Kraljevskoj akademiji umjetnosti. Započeo je karijeru u VW-u devedesetima, a do 2007. je napredovao do pozicije šefa vanjskog dizajna u Audiju. Nakon toga je bio šef dizajna u Škodi, BMW-u, Rolls Royceu i Volkswagenu. Kaban je stajao iza dizajna mnogih poznatih automobila, ali kruna njegove karijere dogodila se relativno rano, kada je bio odgovoran za dizajn Bugattija Veyrona.

image

Bugatti Veyron

Bugatti

Posljednjih godina Kabanu nije baš išlo sjajno u karijeri. VW ga je preoteo Rolls Royceu te mu dao zadatak da osmisli dizajn nove linije električnih automobila ID. Izgled ID modela nije se previše svidio kupcima te ga je VW početkom 2023. smijenio s pozicije glavnog dizajnera i zamijenio Andreasom Mindtom iz Bentleya. Prije nego što je prešao u MG, Kaban je u VW-u bio zadužen za razvoj "naprednih rješenja mobilnosti".

image

Jozef Kaban

Fluger René/ČTK/Profimedia

Nakon što je njegova pozicija u VW-u marginalizirana prelazak u MG se čini kao logičan potez. MG je u velikom naletu na europskom tržištu na koje je uvjerljivo najuspješnija kineska marka. Mnogi njihovi automobili dizajniraju se specijalno za Europu i Kaban bi im u tome definitivno mogao pomoći.

image

Jozef Kaban

Štěrba Martin/ČTK/Profimedia

Morat ćemo pričekati neko vrijeme prije nego što vidimo prve plodove Kabanovog rada u MG-u koji je u sklopu stote obljetnice, koja se obilježava ove godine, u velikoj ofenzivi. Ovaj tjedan na salonu automobila u Pekingu tvrtka je predstavila fascinantan koncept EXE181, a do kraja godine očekujemo još novih modela, što konceptnih, što serijskih.

image

Jozef Kaban

MG Media

Kaban je u MG-u došao na poziciju zamjenika predsjednika globalnog dizajnerskog centra marke. Bit će zadužen za razvoj "MG-ovog globalnog dizajnerskog jezika", stoji u priopćenju marke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:08