RANJIVI AUTOMOBILI

Klinac hakirao 25 Tesli: ‘Daljinski sam preuzeo kontrolu nad svim funkcijama‘!

Ovo se ne bi smjelo događati, alarmirao sam Teslu, ali odgovor još nisam dobio

Tesla, ilustracija

 Robyn Beck/AFP/Profimedia

David Colombo, 19-godišnji njemački tinejdžer pohvalio se na svom Twitter profilu da je uspješno hakirao 25 Teslinih automobila.

Osim na društvenoj mreži, priču je podijelio i s medijima, i to zbog 'nemogućnosti da kontaktira vlasnike spornih automobila'.

'Nedostaci na softveru Tesline automobile čine ranjivima, problem je nesiguran način pohrane informacija potrebnih za povezivanje automobila s programom. U pogrešnim rukama, hakeri bi te informacije mogli ukrasti i slati zlonamjerne naredbe automobilima'.

Colombo tvrdi da je preuzeo kontrolu nad mnogim funkcijama, od pokretanja automobila bez ključeva, otvaranja vrata, dizanja i spuštanja prozora, upravljanja muzikom, svjetlosnim i sigurnosnim sustavima. Bloombergu je pokazao snimke privatnog razgovora na Twitteru gdje mu je jedan od 'oštećenih' vlasnika dopustio da daljinski zatrubi u njegovom automobilu.

'Ovo se ne bi smjelo događati, svim funkcijama upravljam bez znanja vlasnika, mogu vidjeti točnu lokaciju i tko je u automobilu. Alarmirao sam Teslu, ali odgovor još nisam dobio. Moram istaknuti da problem vjerojatno nije Tesla nego treća strana s kojom imaju ugovor o spornom softveru - zaključio je Colombo.

image
Twitter Screenshot

Unatoč rekordnim prodajnim brojkama i zaradi, Tesla je u posljednje vrijeme suočena s mnogim problemima, od opoziva i servisnih mana do tužbi za nekontroliranu vožnju na autopilotu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2023 10:58