LOŠA GODINA

Najveći godišnji pad ikada: Dionice Tesle pale su ove godine pale za gotovo 70 posto

Dionice najvećeg svjetskog proizvođača električnih automobila i dalje su na udaru i 2022. će završiti kao najgora u povijesti

Teslina tvornica u Fremontu, Kalifornija

 Profimedia

Dionice najvećeg svjetskog proizvođača električnih automobila su u slobodnom padu otkako je Elon Musk kupio Twitter u listopadu, ali su također postojano padale u prvih 10 mjeseci ove godine.

Yahoo Finance izvještava da je od 28. prosinca cijena Teslinih dionica pala 41 posto u prošlom mjesecu, 60 posto u posljednja tri mjeseca, 55 posto u posljednjih šest mjeseci i 70 posto ove godine.

Dionice Tesle dosegnule su čak 109,10 dolara (767,70 kuna) 28. prosinca, ali su se vratile na 122,87 dolara (866,30 kuna) 30. prosinca u vrijeme objave.

Sve u svemu, proizvođač električnih automobila izgubio je više od 700 milijardi dolara u tržišnoj procjeni.

image

Tesla automobili

Tesla

Naravno, Tesla nije jedini proizvođač automobila koji je ove godine pretrpio strmoglavi pad cijene dionica. Cijeli S&P 500 pao je 19 posto, dionice Forda pale su 46 posto, a dionice General Motorsa pale su 43 posto. Pad dionica Tesle doveo je do gubitka 241 milijarde dolara tržišne kapitalizacije, dok je Muskova neto vrijednost ove godine pala za 141 milijardu dolara.

image

Teslina tvornica u Fremontu, Kalifornija

Profimedia

Wedbushov analitičar Dan Ives kaže da je pad dionica Tesle djelomično posljedica percipirane slabe potražnje u Sjedinjenim Državama i Kini, kao i tekućeg fijaska s Twitterom. “Musk je pokrenuo ovaj požar od pet alarma na Teslinim dionicama i on je jedini koji ga može ugasiti. To je savršena oluja između fijaska s Muskovim Twitterom i sadašnjeg pada potražnje”, rekao je Ives za Yahoo Finance.

image

Tesla automobili

Tesla

Proizvođač električnih automobila čini sve što može da podupre potražnju. Nedavno je objavio da nova vozila Model 3 i Model Y kupljena iz postojećeg inventara novih automobila ispunjavaju uvjete za popust od 7500 USD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:55