GOLEMA INVESTICIJA

Elon Musk kupuje Twitter! Najbogatiji čovjek na svijetu preuzima mrežu za 44 mlrd. dolara

Elon Musk

 Britta Pedersen/POOL/AFP
Musk je prošlog tjedna objavio da je za potrebe kupovine Twittera pribavio preko 46 milijardi dolara

Društvena mreža Twitter objavila je u ponedjeljak da je pristala da je kupi Elon Musk, izvršni direktor i osnivač američkog proizvođača električnih automobila Tesle, ujedno i najbogatiji čovjek na svijetu, javlja CNN.

Prema pisanju tog medija, transakcija je teška oko 44 milijarde američkih dolara.

The New York Times piše da će dionica Twittera Muska koštati 54,20 američkih dolara, 38 posto više nego što je koštala kada se doznalo da je Musk počeo kupovati dionice tvrtke. Prema podacima analitičarske tvrtke Dealogic, ova će transakcija biti najveća privatizacija neke tvrtke u posljednjih 20 godina.

Reuters je u ponedjeljak objavio da Musk, kojeg na Twitteru prati 83 milijuna korisnika, društvenu mrežu kupuje u svojstvu privatne osobe te da njegova tvrtka Tesla nije nikako uključena u tu transakciju.

Muskova kupovina društvene mreže dolazi na kraju turbulentnih mjesec dana tijekom kojih je Južnoafrikanac prvo postao jedan od najvećih dioničara Twittera, primio pa odbio ponudu da bude članom Upravnog odbora tvrtke te u konačnici ponudio da je kupi.

Musk je prošlog tjedna objavio da je za potrebe kupovine Twittera prikupio 46,5 milijardi američkih dolara. Upravno vijeće Twittera sastalo se u nedjelju kako bi procijenilo Muskovu ponudu.

Musk je u ponedjeljak u popodnevnim satima na Twitteru napisao da se nada da će njegovi najoštriji kritičari ostati na mreži jer je upravo to obilježje slobode govora.

Južnoafrikanac je tijekom posljednjih dana više puta rekao da želi ojačati slobodu govora na Twitteru te raditi na "otključavanju nevjerojatnog potencijala" te društvene mreže.

- Uložio sam u Twitter jer vjerujem u tvrtkin potencijal. Ona može biti platforma za slobodu govora diljem svijeta. Vjerujem da je sloboda govora imperativ za funkcionirajuće demokracije - ustvrdio je Musk u pismu namjere da kupi Twitter.

- Međutim, otkad sam uložio u tvrtku, uočio sam da ona u svom trenutnom obliku neće uspjeti ostvariti svoj potencijal i ispuniti taj imperativ. Twitter se mora pretvoriti u privatnu kompaniju - dodao je Musk.

Twitter je nakon objave Muskovog pisma namjere obećao otežati Južnoafrikancu da kupi tvrtku bez njezinog pristanka kroz plasiranje tzv. 'otrovne pilule', a postavljala su se i pitanja hoće li društvena mreža potražiti druge kupce.

U ponedjeljak su se, međutim, pojavile tvrdnje da Upravni odbor Twittera ozbiljno razmatra Muskovu ponudu.

Čim postane vlasnik Twittera, Musk će se suočiti s nekoliko gorućih problema.

Twitter svakog dana koristi 217 milijuna korisnika, znatno manje od Facebooka i Instagrama, no njegov je utjecaj na društvo prilično velik. Političari, tvrtke te poznati i slavni koriste ga za oblikovanje javnog mnijenja i vlastitog imidža.

Istovremeno, Twitter se našao na udaru kritika zbog činjenice da njegovi korisnici nesmetano šire dezinformacije i drugi štetan sadržaj.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump često je upravo preko Twittera vrijeđao i podizao tenzije, a mreža mu je nakon juriša njegovih pristaša na Kongres SAD-a koji se dogodio 6. siječnja 2021. godine zabranila pristup.

Musk je ranije ove godine pokušao ušutkati profil koji je objavljivao kretanja njegovog privatnog aviona.

Pored problema sa slobodom govora, Twitteru ni na poslovnom planu ne cvjetaju ruže. Mreža se već godinama muči s povećavanjem broja korisnika i poticanjem istih da mu se svakodnevno vraćaju. Prihodi od oglašavanja, glavni Twitterov izvor prihoda, nisu konzistentni, a tvrtka je osam od posljednjih deset godina završila "u crvenom", odnosno bez profita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:28