NOVI SAVEZNIK

Nalozi samo stižu: Autonomni automobili su za policiju poput nadzornih kamera na kotačima

Vlasti samovozećim tvrtkama dostavljaju naloge za sate snimaka privatnih građana u pokušaju da riješe zločine

Cruise autonomno vozilo

 Cruise

Policija ima nove oči na cestama i one su u obliku samovozećih automobila poput onih kojima upravljaju Waymo i Cruise. Poput nadzornih kamera na kotačima, ova autonomna vozila snimaju bezbrojne sate dok se voze uokolo. O tome kako vlasti koriste tu snimku uvelike je predmet rasprave.

U veljači ove godine porota u San Franciscu donijela je osuđujuću presudu za suđenje Cliffordu Stokesu za ubojstvo. Prije nego što je mogla osuditi Stokesa, policiji je bilo potrebno više dokaza i tražili su od Wayma da ih pruži. Tijekom istrage policija je primijetila flotu autonomnih vozila Wayma u tom području.

image

Waymo autonomno vozilo

Waymo

U tu su svrhu uručili Waymu nalog za sate snimke u vezi s ubojstvom Ahmeda Yusufija, vozača Ubera ubijenog između smjena. Potezi poput ovog od strane policije pokreću pitanja o tome koliko je etično da policija ima pristup ovoj snimci.

"Pažljivo pregledavamo svaki zahtjev kako bismo bili sigurni da je u skladu s primjenjivim zakonima i da ima važeći pravni proces", rekao je Waymo. "Ako je zahtjev preširok (traži previše informacija), pokušavamo ga suziti, a u nekim slučajevima protivimo se pružanju bilo kakvih informacija".

Osim toga, navodi se da se često zamagljuje registarske pločice i lica ljudi "kako bi se zaštitila privatnost promatrača koji se mogu pojaviti na slikama koje zahtijeva nalog". Unatoč tome, Bloomberg primjećuje da su najmanje dva policijska naloga koje je pregledao spomenula tu praksu prije nego što su zatražili "istinit i točan prikaz snimaka vozila". Što se tiče Cruisea, čini se da ima sličan stav u pogledu zaštite privatnosti.

image

Cruise autonomno vozilo

Cruise

“Privatnost nam je izuzetno važna, zbog čega relevantne podatke otkrivamo samo kao odgovor na pravne procese ili hitne okolnosti, gdje možemo pomoći osobi koja je u neposrednoj opasnosti”, stoji u priopćenju.

Matthew Guariglia, politički analitičar iz Electronic Frontier Foundationa, iznio je veliki problem: "Uz nedostatak zaštite privatnosti potrošača koji trenutno imamo u SAD-u, tvrtke su u mogućnosti prikupiti onoliko informacija koliko je to ljudski moguće." Za sada, vlasti mogu nastaviti utjecati na taj zakoniti ulazak u privatne živote mnogih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:33