OPOZIVI

Neočekivani rezultati: Tesla je na vrhu liste najopozivanijih modela, a slijedi ga Porsche

Predviđa se da su Tesla Model Y i Porsche Panamera bili uključeni u više od 60 opoziva tijekom svog životnog vijeka

Tesla Model Y

 Tesla

Cijela Teslina linija zastupljena je na popisu najčešće opozivanih vozila u Americi, a ni Porsche ne zaostaje mnogo, s ukupno četiri modela na popisu, prema novoj studiji.

Dok su povlačenja u osnovi neizbježna, ako je proizvođač automobila prisiljen pokrenuti više od nekoliko kampanja opoziva, postavljaju se pitanja o kvaliteti njegovih proizvodnih metoda. I to je pošteno, jer se pokazalo da postoji mnogo varijacija između vozila s najviše opoziva i onih s najmanje, što znači da postoje pouzdana vozila među kojima potrošači mogu birati.

image

Tesla Model Y

Tesla

Tržište rabljenih automobila iSeeCars pregledalo je podatke o opozivima između 2014. i 2023. godine, koje je objavila američka Nacionalna uprava za sigurnost prometa na cestama. Utvrđeno je da su američka vozila u prosjeku četiri puta opozivana tijekom svog životnog ciklusa. Međutim, prosjek ne daje potpunu sliku.

image

Top 25 najčešće opozvanih modela

iSeeCars

"Stope opoziva mogu varirati ovisno o marki i modelu", rekao je Karl Brauer, izvršni analitičar iSeeCarsa. “Ali ekstremne varijacije u broju opoziva automobila za koje se predviđa da će dobiti tijekom svog životnog vijeka nešto su što nismo očekivali".

"Izbjegavanje opoziva posjedovanjem visoko ocijenjenog modela, kao što je Hyundai Elantra GT ili Mercedes CLA, znači manje vremena utrošenog na zakazivanje posjeta trgovcu, preuzimanje vozila i čekanje na popravke".

image

Porsche Panamera

Porsche

Tijekom 30 godina, vozilo za koje se predviđa da će biti uključeno u najmanje opoziva je Mini Cabrio, s rezultatom od 0,2. Mercedes se na popisu pojavljuje osam puta, što govori o visokoj kvaliteti proizvodnje.

U međuvremenu, očekuje se da će Tesla Model Y biti uključen u 62,4 opoziva tijekom tog razdoblja, što je 15,6 puta više od prosječnog vozila. Taj je broj donekle prenapuhan stopom sigurnosnih opoziva koji se mogu izvršiti bežično, što znači da neki nisu toliko nezgodni za vlasnike.

image

Mini Cabrio

MINI

Ipak, nisu svi Teslini opozivi tako jednostavni. Model 3, na primjer, nedavno je bio uključen u povlačenje u vezi s karikama ovjesa koje bi se mogle odvojiti od podokvira, što je doista vrlo ozbiljan problem i onaj koji mora riješiti mehaničar.

Naravno, Tesla je relativno mlada tvrtka koja radi na novim metodama proizvodnje električnih vozila, pa možda i ne čudi što je među najgorim prekršiteljima kada su u pitanju opozivi.

image

Top 25 najrjeđe opozvanih modela

iSeeCars

Još više iznenađuje da je njemački Porsche, koji se ponosi svojom stručnošću u utrkama izdržljivosti, izjednačen s Teslom kada je u pitanju broj vozila na ovom popisu. Panamera, Macan, Cayenne i 911 nalaze se na popisu najčešće opozvanih modela u Americi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:35