POVRATAK BENZINACA

Novi trend? Na najvećem europskom tržištu kupci igraju na sigurno, struja na čekanju

Samo 39 posto ispitanih smatra da su električni modeli ekološki prihvatljiviji od automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem
 Arhiva Auto klub

Vozači u Njemačkoj pokazuju pojačano zanimanje za kupnju automobila s benzinskim motorima, unatoč pojačanom zalaganju ekoloških udruga za vozila s nultim emisijama.

U anketi na 1000 ispitanika koju je naručio njemački Targobank, 30 posto vozača reklo je da bi kupilo automobil s benzinskim motorom. U prošlogodišnjoj anketi njihov udio iznosio je 22 posto.

Interes za kupnju hibridnih automobila pao je s 18 na 15 posto, a blago je oslabila i popularnost električnih vozila koja bi sada kupilo 16 posto vozača, u usporedbi s prošlogodišnjih 17 posto.

Ekološki imidž električnih vozila kontinuirano slabi od 2016. godine, pokazalo je istraživanje. Samo 39 posto ispitanih smatra danas da su električni automobili ekološki prihvatljiviji od automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Lani njihov je udio iznosio 44 posto.

image

Točenje benzina u spremnik (ilustracija)

Profimedia

Rezerviranost prema električnim vozilima djelomično proizlazi iz upitne održivosti pa tako 57 posto anketiranih - nedostatkom smatra štetu u okolišu povezanu s baterijama, a 49 posto ograničen vijek trajanja baterija.

Više od polovine anketiranih, njih 63 posto, izdvojilo je nedovoljan broj stanica za punjenje, a 66 posto smeta mali razmak između dva punjenja.

Među argumentima protiv električnog automobila ispitanici izdvajaju i cijenu koju je navelo njih 64 posto - prenosi Hina.

Zanimanje za kupnju dizelskog automobila u padu je od 2019. i sada bi ga kupilo 10 posto ispitanika.

Za godišnju Targobankovu studiju o automobilima institut za istraživanje javnog mnijenja Forsa anketirao je više od 1.000 korisnika interneta koji govore njemački, stariji su od 18 godina, voze automobil i uključeni su u odluke o kupnji automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 21:54