IZDAŠNE OTPREMNINE

Omiljeni Ford odlazi u mirovinu, 3500 radnika u Njemačkoj ostaje bez posla

Ford je započeo najveću transformaciju u povijesti kompanije

Ford Focus ilustracija

 Ford

Prije dvije godine, Ford je s ‘ponosom najavio najveću transformaciju u povijesti kompanije‘. Prvo je u mirovinu poslan Mondeo, nakon njega i Fiesta, a službeno je potvrđeno da nasljednike u Europi neće dobiti ni modeli S-Max i Galaxy!

Kao ‘šlag na tortu‘, u mirovinu je poslan i legendarni Focus.

Proizvodnja Focusa završava 2025. godine, a 3500 radnika u Njemačkoj ostat će bez posla.

Tvornica u Saarlouisu trenutačno zapošljava oko 4500 ljudi, a njih 1000 dobit će mogućnost prekvalifikacije nakon 2025.

Ipak, IG Metall - sindikat koji ima golemu političku moć u Njemačkoj tvrdi da je obavio svoj posao osiguravajući ‘mekano prizemljenje za radnike‘.

image

Ford Focus ilustracija

Darko Tomas/CROPIX

Do 2032. godine neće doći do novih prisilnih otpuštanja, a zaposlenici se mogu odlučiti za raniji odlazak uz ‘atraktivnu otpremninu‘, stoji u izvješću.

‘Nismo mogli postići najbolje rješenje pa smo se odlučili zadovoljiti drugom najboljom opcijom: smanjenje radnih mjesta uz izdašne otpremnine", rekao je Joerg Koehlinger, upravitelj IG Metall za Automotive News Europe, piše Electrek.

Prošlog listopada Ford je navodno bio u pregovorima s potencijalnim investitorom za tvornicu, ali su ti planovi propali.

BYD je navodno bio među zainteresiranim tvrtkama, ali je kineski proizvođač automobila u međuvremenu najavio da otvara svoju prvu europsku tvornicu u Mađarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:19