specijalna namjena

Ovo je nova Toyota Land Cruiser, svi je poznajemo, ali je nitko ne može kupiti, evo i zašto

Iako model GDJ76 izgleda kao terenac iz nekih dalekih vremena, ovo je potpuno novi Land Cruiser

Land Cruiser ”humanitarac”

Premijera vrlo neobične Toyote Land Cruiser održana je ovih dana u Ženevi. Švicarski grad je odabran zbog toga što je dom Ujedinjenih naroda, Međunarodnog odbora Crvenog križa i niza drugih organizacija za humanitarnu pomoć koje djeluju u mnogim regijama svijeta pogođenima ratovima i drugim humanitarnim krizama. Ovaj model "humanitarac" je namijenjen upravo za takve organizacije.

image

Land Cruiser "humanitarac"

Iako model GDJ76 izgleda kao terenac iz nekih dalekih vremena, ovo je potpuno novi Land Cruiser. Proizvodi ga Toyota Gibraltar Stockholdings, tvrtka koja prerađuje i prodaje Toyotina vozila humanitarnim organizacijama.

Toyota Gibraltar Stockholdings trenutno prodaje HZJ76, varijantu Land Cruisera serije 70, koja je konfigurirana za prijevoz čak 10 putnika zahvaljujući dodatnom sjedalu straga. Ovo je automobil kojeg ste vjerojatno već vidjeli u vijestima iz kriznih područja s oznakama UN-a na karoseriji.

image

Land Cruiser "humanitarac"

Novi GDJ76 baziran je na novoj civilnoj inačici Land Cruisera serije 70 za australsko tržište, no nema mnogo opreme koja mu je nepotrebna.

Umjesto naprednih LED svjetala s automatskim paljenjem dugih svjetala ima obične halogene žarulje, umjesto digitalnih instrumenata ima analogne, a nema ni dodirnog zaslona, odnosno Infotainment sustava. S druge strane, auto je dobio jednostavniji i pouzdaniji pogon na sve kotače. Prepoznatljiva bijela boja i crna disalica su preneseni s HZJ76.

image

Land Cruiser "humanitarac"

Novi Land Cruiser 2,8-litreni četverocilindrični dizel uparen s automatskim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa. Tvrtka tvrdi da motor troši 30 posto manje goriva u odnosu na prethodni i da mu je snaga povećana sa 131 na 204 KS. Motor zadovoljava Euro 4 standarde što je dovoljno za rad u svim državama za koje je namijenjen.

image

Land Cruiser "humanitarac"

Toyota Gibraltar Stockholdings nastavit će proizvoditi HZJ76 paralelno još najmanje godinu dana. Isporuka GDJ76 humanitarnim organizacijama započet će u ožujku, a proizvođač tvrdi da su Ujedinjeni narodi među prvim kupcima s velikom narudžbom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:45