hit u kinima

Pogledali smo film Ferrari: Priča o Enzu nije remek djelo za pamćenje, ali ima se u čemu uživati

U biografskoj drami Michaela Manna o "Il commendatoreu"nađe se ponešto faktografskih grešaka, no sjajno je režirana

Film Ferrari 2023.

 Profimedia

Holivudski filmovi o svijetu automobilskih utrka posljednjih su godina postali sve bolji, naslovi kao što su “Utrka života” i “Ford vs. Ferrari” naišli su na prilično dobre kritike, a ni “Ferrari” uglednog redatelja Michaela Manna, koji je počeo igrati i u našim kinima nekoliko dana prije Nove godine, nije iznimka.

image

Film Ferrari 2023.

Profimedia

Od glume do vizualnih efekata, sve je na vrlo visokoj razini, a faktografske pogreške u filmu relativno su minorne i vjerojatno ih nećete ni zamijetiti, osim ako jako dobro poznajete materiju. Primjerice, Jean Behra nije nastupio na Mille Miglia 1957., a priča o preuzimanju od strane Forda datira tek iz 1960-ih.

Zanimljivo, Enzo je kako možemo vidjeti i u filmu, u to vrijeme za vlastiti transport koristio Peugeotovu malu limuzinu 403, a poveznica je ta što je prijateljevao s Battistom ‘Pinin’ Farinom čija je dizajnerska kuća dizajnirala automobile francuske marke.

image

Film Ferrari 2023.

Profimedia

No, Ferrari kao marka je ipak nešto posebno, gotovo religija, tako da se mogu čuti i ponešto negativniji osvrti. Mnogima je zasmetala nedovoljna fizička i dobna sličnost Adama Drivera s Enzom, no ako možete preći preko toga da mladoliki četrdesetogodišnjak glumi čovjeka koji je 1957., kada se odvija radnja filma, imao 59 godina, odradio je vrlo dobar posao.

Zvijezda filma ipak je sjajna Penelope Cruz u ulozi supruge Laure – uz napomenu da je velik dio filma zapravo priča o klasičnom ljubavnom trokutu, što ga može učiniti privlačnim i onima koji nemaju nikakav interes za svijet utrka.

image

Film Ferrari 2023.

Profimedia

Komplicirani odnos Enza, Laure i ljubavnice Line Lardi jedna je od dvije dramaturške okosnice filma, uz onu o krvlju vozača i gledatelja popločanom putu do pobjede na posljednjoj utrci Mille Miglia.

Scene utrkivanja i nesreća vrlo su dobre i razmjerno realne, zanemarimo li da na stvarnoj utrci nije bilo direktne, bliske borbe na stazi među automobilima iste kategorije, kao ni velikih prostranstava bez gledatelja. Za tvrdokorne fanove možda je i premalo utrkivanja, no ovo je ipak film namijenjen daleko široj publici.

Dodatno, veseli gledati koliko Patrick Dempsey uživa u prilici da glumi Piera Taruffija, kao i gledati neka dobro poznata lica iz svijeta utrka u ulogama ostalih vozača Scuderije.

image

Film Ferrari 2023.

Profimedia

I sama činjenica da je dobar dio filma uistinu snimljen u Modeni i okolici dodatno uljepšava dojam. Mnogi statisti osobe su doista povezane s Ferrarijem, pa tako primjerice unuk tadašnjeg Enzovog brijača u filmu glumi vlastitog djeda. Volite li talijanske, crvene automobile i uživate u zvuku Ferrarijevog čuvenog V12 atmosferca koji grmi kino dvoranom, svakako dajte priliku filmu, a i u slučaju da niste osobiti fan, vjerujemo da vam može biti zabavan.

image

Film Ferrari 2023.

Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:12