aktualno

Rimac će ove godine predstaviti autonomni Robotaxi, u igri je i veliki proizvođač automobila

Rimac je zasad otkrio samo neke detalje komercijalnog plana za robotaxi, no najavljeno je da će imati potporu Kije

Autonomno testno vozilo, ilustracija

 Facebook Rimac Automobili

Rimac Automobili s električnim supersportašem Neverom stavili su Hrvatsku na automobilističku kartu svijeta. S druge strane, ambicija Mate Rimca po pitanju masovne električne mobilnosti, da Zagrebom u skoro vrijeme zaživi autonomni Robotaxi, postala je predmetom rasprava jer se projekt stalno prolongira premda su već dodijeljena sredstva u iznosu od 179,5 milijuna eura iz EU fonda za oporavak i otpornost za poticanje gospodarskog rasta.

Međutim, magazin Autocar sada izvještava o još nekim detaljima o projektu koji bi se trebao realizirati putem kompanije Project 3 Mobility koja djeluje unutar Rimac grupe, a koja razvija projekt robotaksija.

image

Mate Rimac

Željko Puhovski/CROPIX

Autonomni Robotaxi prema tome će debitirati ove godine kao pilot prototip dok bi komercijalna izvedba na ceste trebala 2026. godine. Premda specifični detalji o projektu još nisu u potpunosti dostupni, Autocar izvještava da je Rimac potvrdio da će u razvoj Robotaxija biti uključena korejska Kia.

Osnivač i izvršni direktor Mate Rimac rekao je za Autocar i da želi "promijeniti živote većeg broja ljudi" pružanjem pristupačnog i ekološki prihvatljivog automatiziranog gradskog prijevoza. Opsežni Rimčev plan uključuje razvoj prateće infrastrukture poput punjača, skladišnih čvorišta i parkirnih mjesta. Mate Rimac pritom Robotaxi opisuje kao "automobil, ali potpuno drugog tipa".

Project 3 smješten je u našem glavnom gradu, ali ima i objekt za istraživanje i razvoj u Ujedinjenom Kraljevstvu Rimac Technology R&D UK u blizini Warwicka s oko 100 inženjera, a prvi prioritet je izgradnja namjenske tvornice za Robotaxi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:52