OPASNOST NA CESTI

Šef EuroNCAP-a upozorio vozače: ‘Ovi trendovski automobili su sigurnosna prijetnja‘

Trend je jasan: Od 11 friško testiranih automobila, samo tri su lakša od dvije tone

Mercedes EQE, test sigurnosti, ilustracija

 EuroNCap

Krovna europska sigurnosna organizacija EuroNCAP upravo je objavila rezultate najnovijeg testiranja. Uz Volkswagen ID.7, testirani su BMW serije 5, Mercedes EQE SUV, BYD Tang, Kia EV9, XPENG G9, VinFast VF8, Smart #3, BYD Seal-U, Honda ZR-V i Hyundai Kona.

Osam ih je zaslužilo maksimalnih pet zvjezdica, a četiri zvjezdice dobili su Hondin mali SUV ZR-V, Hyundai Kona te vijetnamski Vin Fast VF8.

U priopćenju za javnost, s kratkom analizom rezultata obratio glavni tajnik EuroNCAP-a, dr. Michael van Ratingen koji je naveo dvije kategorije automobila koji predstavljaju opasnost drugim sudionicima u prometu.

image

Test sigurnosti, ilustracija

Euro NCap

To su SUV modeli i električna vozila.

‘Kupci svojim željama navode proizvođače automobila na izradu većih i težih vozila koja predstavljaju veću opasnost na cestama. Od 11 novih testiranih automobila, samo tri su lakša od dvije tone.

Ovo je trend koji ne pomaže ni sigurnosti ni okolišu: veliki, teški automobili općenito su manje energetski učinkoviti od manjih i lakših, a postoji velika zabrinutost za sigurnost kada se te dvije vrste vozila sudare‘, rekao je van Ratingen.

‘Dodatan problem stvaraju sve veće i teže baterije u električnim automobilima koje proizvođači ugrađuju kako bi osigurali što veći doseg i riješili tjeskobu svojih kupaca, odnosno vozača‘, zaključio je van Ratingen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:48