ELEKTRIFIKACIJA

Službeno je: Tesla Model Y bio je najprodavaniji automobil u Europi u prvom tromjesečju

Potpuno električni automobili činili su 13,4% ukupnih registracija novih automobila u Europi u prvom tromjesečju 2023.

Tesla Model Y

 Tesla

Tesla Model Y službeno je najprodavaniji automobil u Europi za prvi kvartal 2023., pokazujući impresivan rast prodaje od 179% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Električni SUV nadmašio je i Daciu Spring i Peugeot e208 koji su na prva tri mjesta na 27 europskih tržišta. Volkswagen je ukupno bio najprodavaniji brend, završivši ispred Toyote i Peugeota.

image

Peugeot e208

Peugeot

Prema JATO-u, Tesla Model Y bio je na vrhu ljestvice u ožujku 2023. Međutim, ovo je prvi put da osvaja prvo mjesto na kvartalnoj osnovi. Pokazatelj porasta registracija Modela Y u Europi je da je EV zauzeo 31. mjesto u prvom tromjesečju 2022., skočivši za ogromnih 30 mjesta u jednoj godini.

image

Dacia Spring Extreme

Dacia

Felipe Munoz, globalni analitičar u tvrtki JATO Dynamics, opravdava prodajni uspjeh "povećanjem proizvodnje uz manje problema s opskrbnim lancem", sugerirajući da će Model Y vjerojatno biti među 5 najprodavanijih vozila u Europi ukupno 2023. godine.

S druge strane, prodaja blisko povezanog Tesla Modela 3 pala je za 40% u prvom tromjesečju 2023., što još jednom dokazuje da kupci preferiraju SUV vozila. Tesla radi na redizajnu Modela 3, a šuška se da će iduće godine Model Y dobiti isti tretman.

image

Volkswagen ID.3

Volkswagen AG

Registracije novih automobila u Europi pokazale su porast od 17% u prvom tromjesečju 2023., ukupno 3.220.806 jedinica, što je najveći broj od 2019. Prema Munozu, povećanje se "uvelike objašnjava nagomilanim narudžbama iz prethodnih mjeseci koje nisu mogle biti isporučene zbog nedostatka komponenti u to vrijeme".

image

Registracije elektrificiranih automobila u prvom kvartalu 2023. godine, Europa

JATO Dynamics

Potpuno električni automobili činili su 13,4% ukupnih registracija novih automobila u Europi u prvom tromjesečju 2023., s 430.700 jedinica. Ovo je najbolji rezultat za EV vozila ikada, što se pripisuje većem broju opcija, pristupačnijim cijenama i privlačnim poticajima.

Ostali EV-proizvođači s dobrim rezultatima u ovom razdoblju bili su Geely i SAIC (MG), što pokazuje da je ovo tek početak ofenzive kineskih proizvođača automobila na Europu.

image

Najprodavaniji modeli u prvom kvartalu 2023. godine, Europa

JATO Dynamics

Još jedna zanimljiva činjenica je da je Toyota bZ4X, koja je trenutno jedina potpuno električna ponuda u europskoj gami japanske marke, pokazala ogroman porast prodaje od 437% u prvom kvartalu, ali nije uspjela ući među 10 najboljih sa samo 3700 registracija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:03