U IŠČEKIVANJU

Stižu uskoro: Škoda najavila sljedeću generaciju Superba i Kodiaqa, evo što za sada znamo

Također doznajemo da će crossover B segmenta Kamiq i kompaktni hatchback Scala dobiti facelift ove godine

Škoda Kodiaq planovi

 Škoda

U priopćenju za javnost o globalnim prodajnim rezultatima za 2022. nalaze se vijesti iz Škode o planovima za predstavljanje sljedeće generacije Superba i Kodiaqa kasnije ove godine.

Također doznajemo da će subkompaktni crossover Kamiq i kompaktni hatchback Scala dobiti facelift ove godine. Škoda ima velike projekte planirane za ovu godinu, uključujući tri električna modela koja će biti predstavljena do 2026.

Već potvrđen u karoserijskim izvedbama liftback i karavan, četvrta generacija Superba (peta ako računate izvorni model iz 1930-ih i 1940-ih) vozit će se na evoluciji MQB platforme. Vijesti o češkoj perjanici vjerojatno znače da će mehanički blizak Volkswagenov Passat također prijeći na svoju sljedeću iteraciju u sljedećih 12 mjeseci.

image

Škoda Superb (digitalni prikaz)

Kolesa.ru

Oba će se proizvoditi u tvornici u Bratislavi (Slovačka), ali se vjeruje da će Passat dobiti isključivo karavanski format. Novi Kodiaq vjerojatno implicira da je sljedeći Tiguan također odmah iza ugla uzimajući u obzir trenutnu generaciju VW-ovog SUV-a koja se pojavila na tržištu otprilike godinu dana prije ekvivalentne Škode.

Dok je Tiguan već više puta primijećen u skrivenom prototipskom obliku s većom i zaobljenijom karoserijom, Kodiaqa još nismo imali priliku vidjeti. Budući da smo na početku spomenuli Škodine prodajne rezultate, 2022. nije bila sjajna godina. Potražnja je pala za 16,7 posto na 878.200 vozila.

Octavia je ponovno bila najprodavaniji model unatoč padu isporuka od 29,7 posto na 141.100 jedinica. Slijede ga Kamiq (96.300, -20,3 posto) i Kodiaq (94.500, -4,2 posto). Jedini model s pozitivnim rezultatima u odnosu na prethodnu godinu bio je Enyaq jer su isporuke električnog SUV-a porasle za 20 posto na 53.700 jedinica.

image

Škoda Superb (digitalni prikaz)

Kolesa.ru

Ne iznenađuje da je prodaja Rapida pala za 72,8 posto na 17.300 automobila otkako je matična tvrtka VW Grupa početkom godine odlučila zaustaviti proizvodnju u tvornici u Kalugi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Osim Indije gdje je prodaja porasla za 127,7 posto, potražnja je pala u svim ostalim regijama. Škoda planira ući na vijetnamsko tržište udruživanjem s Thanh Cong Motor Vietnam (TC Motor) za prodaju nekih europskih modela od prve polovice ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:32