Ambiciozan cilj

Tesla se okreće pristupačnim EV-ovima: ‘Proizvest ćemo 4 milijuna Modela 2 svake godine do 2030.‘

Model 2, za kojeg je Elon Musk rekao da će koštati 25.000 dolara (22.900 eura), dugo je bio izvor nagađanja i glasina...

Tesla Model 2 (digitalni prikaz)

 YouTube Screenshot

Dobavljač s bliskim vezama s Teslom kaže da proizvođač automobila planira proizvesti najmanje 4 milijuna pristupačnih EV-ova godišnje do 2030. Brojke su u skladu s drugim procjenama koje je Tesla napravio u prošlosti.

Proizvodnja će se navodno odvijati u više pogona uključujući one u Kini i Meksiku.

image

Tesla Model 2 (digitalni prikaz)

Sugar Design

Model 2, za kojeg je Elon Musk rekao da će koštati 25.000 dolara (22.900 eura), dugo je bio izvor nagađanja i glasina. U ožujku ove godine, Musk je rekao da postoji jasan put za izradu takvog vozila i ustvrdio da bi to bilo "otprilike polovica troškova proizvodnje Modela 3".

image

Tesla Model 2 (digitalni prikaz)

Sugar Design

Sam Model 3 jedno je od najpopularnijih električnih vozila na svijetu pa bi još pristupačnija Tesla mogla skupiti još veći tržišni udio.

Prema kineskom izdanju, 36 Krypton, izvori kažu da Tesla planira godišnji proizvodni kapacitet od 4 milijuna jedinica.

image

Tesla proizvodnja (ilustracija)

Profimedia

To bi bio ogroman broj za proizvođača automobila koji je prošle godine ukupno isporučio 1,3 milijuna vozila u cijeloj svojoj liniji. Ipak, rečeno je da želi proizvoditi 20 milijuna automobila godišnje do 2030. To je samo po sebi nevjerojatno ambiciozan cilj jer je otprilike dvostruko više od onoga što je Toyoti, trenutnom svjetskom lideru u proizvodnji, uspjelo 2022. godine.

image

Teslina tvornica u Fremontu, Kalifornija

Profimedia

Za sada Tesla ima kapacitet od oko 2 milijuna vozila godišnje, ali nove tvornice poput one predviđene za Meksiko povećat će tu brojku. Osim toga, ako Cybertruck zaista krene u masovnu proizvodnju kao što je tvrdio Musk, to bi dodatno poslužilo za ispunjavanje zahtjeva tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:04