ECO-FRIENDLY

Top 10 automobila s minimalnim utjecajem na okoliš i životinjski svijet, koje vegani obožavaju!

Većina eco-friendly automobila su elektrificirani, a primjerice, električni Polestar 2 ima kabinu prilagođenu ‘veganima‘
Auti za vegane
 Renault, Profimedia

Portal koji se bavi rangiranjem automobila po raznim faktorima, Kinder Cars Index, nedavno je odabrao automobile koji imaju minimalan utjecaj na životinjski svijet i okoliš. Očekivano, velika većina automobila na listi su elektrificirani.

Primjerice, električni Polestar 2 koristi unutrašnjost prilagođenu 'veganima' – PVC materijal na bazi vode, otporan na prljavštinu i vlagu, koji se inače koristi na ronilačkim odjelima. Budući da je bez životinjskih proizvoda, Polestar je dobio nagradu 'Compassionate Business Award' od PETE.

10. Honda e

image
Honda e
Honda

Prema Kinder Cars Indexu, kabina Honde e jedna je od najljepših koju su vidjeli. Sjedala od tkanine dokaz su da koža nije uvijek potrebna, a nadzorna ploča obložena je drvetom. Digitalni zaslonu su u isto vrijeme moderni i retro. Međutim, upravljač obložen kožom dolazi u standardu.

9. Hyundai Kona Electric

image
Hyundai Kona Electric
Hyundai

Proizvodnja grijanog upravljača koji nije presvučen kožom pravi je izazov. Elon Musk je prije 2 godine rekao: 'Vjerujem da smo bili blizu da imamo grijani upravljač bez kože. No postoje neki izazovi pri zagrijavanju materijala koji nije koža'. Zbog ovog razloga mnogi automobila na ovoj listi imaju upravljač presvučen kožom.

8. Nissan Leaf

image
Nissan Leaf
Nissan

Čak i kada je riječ o automobilu sa 100-postotnim veganskim interijerom, tu su druge komponente koje mijenjaju stvar. To su primjerice gume koje sadrže loj, tvrdu tvar napravljenu od topljene životinjske masti. U nekim dijelovima svijeta Michelin koristi stearinsku kiselinu koja se dobiva iz drugih izvora. No ne postoji jamstvo da će gume biti eco-friendly.

7. BMW i3

image
BMW i3
BMW

BMW-ov električni crossover dostupan je s Deka tkaninama za sjedenje, ali opcijski M Performance upravljač koristi vunu. Ostatak kabine, oko 80 posto, izrađen je od recikliranih materijala obnovljivih izvora.

6. Mercedes EQC

image
Mercedes EQC
Mercedes-Benz

Olla Kallenius, voditelj 'trokrake zvijezde', izjavio je u razgovoru s PETA-om kako je njihov posao u kompaniji redefinirati moderni luksuz. 'Sigurno je da atraktivan, suvremeni luksuz mora biti održiv – i održivo fascinantan'.

5. Opel Corsa-e

image
Opel Corsa-e
Opel

Interesantno je da iako Opelova električna Corsa uzima relativno nisko mjesto na ljestvici, njegovom sestrinskom automobilu, Peugeotu e-208, nema ni traga ni glasa. Zaista, električni 208 dostupan je sa sjedalima koja koriste efekt kože, tkanine i alkantare.

4. Volkswagen ID.3

image
Volkswagen ID.3
Volkswagen

Volkswagen ID.3 koristi sjedala izrađena kombinacijom Sumba Flow tkanine i ArtVelours mikrofliša, što ga čini izvrsnom opcijom za vegane. Nažalost, tu je grijani upravljač kojem je beskompromisno potrebna koža, a isti je standardan u ID gami. Zbog toga – četvrto mjesto.

3. Polestar 2

image
Polestar 2
Polestar

Kad je u pitanju koža u kabini, Polestar je eco-friendly da bolje ne može biti. Volvo je materijal nazvao 'nusproizvodom' mesne industrije, te je razvio WeaveTech kao dostojnu alternativu. 'Naša briga za okoliš nadilazi lanac električnih pogona. S Polestarom 2 osmislili smo našu ponudu interijera kako bismo promicali i ubrzali prelazak automobilske industrije prema interijerima bez kože', izjavio je Thomas Ingenlath, direktor Polestara.

2. Renault Zoe

image
Renault Zoe
Renault Hrvatska

Sjedala Renaultovog gradskog mališana u Iconic izvedbi izrađena su od 100 posto recikliranog materijala, dok GT Line koristi kombinaciju reciklirane tkanine i sintetičke kože. Čak je i upravljač ukrašen sintetičkom kožom. Međutim, ako ste vegan, izbjegavajte Winter Pack koji koristi kožni upravljač.

1. Renault Twizy

image
Renault Twizy
Renault Hrvatska/Renault

U suštini, Twizy je četverocikl a ne automobil, no malo ćemo mu sada popustiti. U ovom trenutku ovaj jednosjed je najviše ekološki osviješteno vozilo kojeg novac može kupiti. Naša pretpostavka je da će Polestar, Tesla, Bentley i Mercedes-Benz u bliskoj budućnosti napraviti još veći pomak prema održivim vozilima i materijalima u njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:42