novosti

Trčali pred rudo: Ništa od Volkswagen ID. Buzz kampera, bio bi navodno pretežak...

Ukupna masa bi lako mogla premašiti 3500 kilograma, što je gornja granica za B kategoriju vozačke dozvole

VW ID.Buzz Ilustracija

 VW

Volkswagenov kamper California na bazi Volkswagen Multivana već je desetljećima vrlo uspješan i jako dobro prodavan model, pa su se nakon premijere ID.Buzza odmah pojavile glasine da stiže još jedna California, na osnovi popularnog električnog kombija.

Volkswagen je ubrzo potvrdio da razmišlja o tome, ali prema novom izvješću Edison Media koje citira dužnosnike tvrtke, čini se da je električna verzija kampera odgođena zbog problema s prevelikom težinom.

Aktualna VW California na bazi starog Multivana je jako težak automobil s 2300 do 2600 kilograma, ovisno o verziji. Velika masa posljedica je brojnih kamperskih dodataka i nadogradnji. Produženi ID Buzz bez ikakvih nadogradnji već sam po sebi ima više od 2,5 tona.

Kada se na to dodaju nadogradnje poput podiznog krova, kreveta, kuhinje i hladnjaka, masa ID. Buzza, tvrdi Edison Media iznosila bi oko 3000 kilograma bez putnika. Kada se tome doda vozača, putnike i prtljagu, ukupna masa bi lako mogla premašiti 3500 kilograma, što je gornja granica za B kategoriju vozačke dozvole.

Sve iznad toga formalno spasa u C kategoriju i vlasnici bi tako trebali polagati vozački za kamion! Jasno da bi samim time auto izgubio svoj smisao i velik dio potencijalnih kupaca.

Volkswagen će uskoro predstaviti novu Californiu, no ona će, kao i do sada, biti temeljena na Multivanu. Premijera će se dogoditi krajem mjeseca na sajmu Caravan Salon u njemačkom Düsseldorfu. Nova California temeljit će se na plug-in hibridnoj verziji Multivana s dugim međuosovinskim razmakom, a proizvodnja bi trebala započeti u prvom dijelu iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:05