VRHUNSKO UBRZANJE

Video: U lovu na rekord Jay Leno Teslom Model S Plaid prešao četvrt milje za 9,24 sekundi!

Prema onome što je Leno nakon pokušaja rekao, rekord je postavljen s vremenom od 9,24 sekunde za četvrt milje
Jay Leno prilikom obaranja rekorda
 YouTube Screenshot

Tesla Model S Plaid električni je automobil s više od 10 godina istraživanja i razvoja 'na leđima'. Tri elektromotora koji zajedno proizvode 1015 KS (745,7 kW) nagovještavaju 'ozbiljno' vrijeme ubrzanja. Poznato američko TV lice Jay Leno odveo ga je na praznu pistu kako bi postavio novi rekord brzine serijskog automobila.

image
Jay Leno pokušava oboriti rekord u Tesli Model S Plaidu
YouTube Screenshot

Prema onome što je Leno nakon pokušaja rekao, rekord je postavljen s vremenom od 9,24 sekunde za četvrt milje (0.40 kilometara). Drugi automobili koji pripadaju 'klubu od 9 sekundi' su Bugatti Chiron, McLaren P1 i Dodge Challenger Demon.

image
Tesla Model S Plaid
Tesla

Tesla Model S Plaid ima domet od 628 kilometara, pri čemu se 300 km dobiva punjenjem od 15 minuta, no možda je najbolja brojka Model S Plaidovih specifikacija upravo ubrzanje. EV hvata 60 milja na sat (96.5 km/h) za samo 1,99 sekundi, na putu do maksimalne brzine od 322 km/h (ako imate odgovarajući paket guma).

image
Tesla Model S Plaid
Tesla

Pogonski sklopovi Plaida i Long Ranga sa sobom nose i ažuriranu arhitekturu baterija, a koeficijent otpora od 0,208 čini Plaid model jednim od najučinkovitijih cestovnih automobila na svijetu – idealnim za utrke ubrzanja.

image
Tesla Model S Plaid
Tesla

Sve to ima svoju cijenu. Tesla Model S Plaid počinje od 130.000 američkih dolara (803.000 kuna), što ga stavlja u isti segment u kojem se nalazi Porsche Taycan 4S i Audi RS E-Tron GT o kojim se nedavno mnogo piše.

image
Tesla Model S Plaid
Tesla

Međutim, kad bismo ga uspoređivali s Bugatti Chironom koji košta 1,8 milijuna dolara (11.123.000 kuna), stvari počinju imati smisla. Međutim, ovaj automobil je vjerojatno samo zabava prije dolaska Tesle Roadstera, koji će sa SpaceX paketom igru ubrzanja dignuti na potpuno novu razinu. Pogledajte video u nastavku:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:26