PRISJETIMO SE

Vremeplov: Volkswagen je 2018. želio kupiti Alfa Romeo, ali FCA je rekao ne. Dobar potez?

Prije tri godine, Diess se sastao s tadašnjim izvršnim direktorom Fiat Chrysler Automobilesa Mikeom Manleyem
Sjedište Volkswagena u Wolfsburgu
 Profimedia

Dugi niz godina, Alfa Romeo bila je meta Volkswagena, ali bezuspješno. 2011. godine je tadašnji predsjednik kompanije Ferdinand Piëch je na uvodnom govoru na salonu automobila u Ženevi izjavio kako će 'Alfa Romeo procvjetati pod Volkswagenovim kišobranom, tako da će se prodaja učetverostručiti u roku od pet godina'.

image
Ferdinand Piech, bivši predsjednik Volkswagena
Profimedia

Njemački automobilski konglomerat čak je u planu imao dati Alfi Porscheove nove turbopunjene bokser motore, no Alfa je odmah odgovorila: 'Zatvorili smo vrata njihovim licima, i oni sada pokušavaju ući kroz prozor'.

image
Sjedište Volkswagena u Wolfsburgu
Profimedia

2018. godine, Volkswagen je ponovno pokušao ispuniti dugogodišnji san pokojnog Piëcha. Naime, Herbert Diess 'smatrao je kako je njegova dužnost ispuniti želju pokojnog predsjednika Volkswagena', navodi Autocar.

image
Autokuća FCA u Turinu
Profimedia

Prije tri godine, Diess se sastao s tadašnjim izvršnim direktorom Fiat Chrysler Automobilesa (FCA) Mikeom Manleyem, pri čemu ga je pitao o prodaji Alfe Romeo. Još jednom, FCA je rekao ne, navodeći kako 'FCA još nije zainteresirana za rastanak s Alfom'.

image
Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio
Alfa Romeo

Ove godine je Stellantis naveo kako će svaka marka u njezinom asortimanu imati koristi od ulaganja od sljedećih 10 godina, čak i Lancia koja je nedavno doživjela preporod. Drugim riječima, Stellantis očito ne razmišlja o prodaji ni jedne od svojih marki, a Piëchov san se vjerojatno u bliskoj budućnosti neće ostvariti.

image
Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio
Alfa Romeo

No zamislimo da je prodaja dogovorena, koju poziciju bi Alfa Romeo zauzela u Volkswagenovoj ponudi? Vjerojatno bi služila kao jeftinija alternativa Porscheu, koji svakim modelom postaju sve skuplji. Volkswagen je 'magistrirao' predstavljanje 'istog' automobila pod različitim značkama, stoga bi vjerojatno pronašao način da Alfu ugura u obitelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:44