PREMIJERA

Za 333 najbržih: Aston Martin predstavio najbrži i najsnažniji Vantage ikad sa 700 KS i 753 Nm

Brojke snage i momenta su samo dio priče: V12 Vantage je olakšan kako bi ostvario omjer snage i težine od 390 KS po toni

2022. Aston Martin V12 Vantage

 Aston Martin

Aston Martin šalje V12 Vantage "u mirovinu", ali sa stilom, jer je upravo predstavila potpuno novi model ograničene serije, koji je najbrži i najsnažniji Vantage ikada stvoren. Počevši od motora, britanski coupe dobiva 5,2-litreni twin turbo V12 koji proizvodi okruglih 700 KS (515 kW) i 753 Nm okretnog momenta.

image

2022. Aston Martin V12 Vantage

Aston Martin

To je za 190 KS (140 kW) i 68 Nm više od V8 Vantagea, a dodatna snaga omogućuje modelu sprint do stotke za 3,4 sekunde, na putu do maksimalne brzine od 322 km/h. Ove brojke samo su dio priče jer V12 Vantage dobiva niz mjera za uštedu težine kako bi ostvario omjer snage i težine od 390 KS po toni, što je povećanje od 20 posto u odnosu na standardni model.

image

2022. Aston Martin V12 Vantage

Aston Martin

Kako bi se taj broj postigao, automobil je opremljen brojnim komponentama od karbonskih vlakana, uključujući poklopac motora, prednji branik i bočne pragove.

Njima se pridružuju kompozitni stražnji branik i stražnji poklopac te središnje postavljeni dvostruki ispušni sustav. Potonji je izrađen od nehrđajućeg čelika, što mu omogućuje da teži 7,2 kilograma manje od ispušnog sustava na standardnom Vantageu.

image

2022. Aston Martin V12 Vantage

Aston Martin

Dok su prethodne verzije V12 Vantagea bile opremljene ručnim mjenjačem, posljednji član obitelji dolazi s automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa iz V12 Speedstera i Vantagea F1 Editiona.

Dok će automatik razočarati neke obožavatelje, Aston Martin navodi kako "novi mjenjač ima jedinstvenu kalibraciju koja poboljšava odziv i interakciju s vozačem". Također obećava da će biti u pravoj brzini u pravo vrijeme, a pritom je i profinjeniji od mjenjača s dvostrukom spojkom.

image

2022. Aston Martin V12 Vantage

Aston Martin

Promjene ovjesa uključuju tvrđe opruge čije se stope povećavaju za 50% sprijeda i 40% straga. Pridružuju im se nove šipke protiv prevrtanja koje su za 5% tvrđe sprijeda i 41% mekše straga.

Krutost karoserije povećana je za 8%, dok se bočna krutost penje za 6,7%, zahvaljujući dodavanju dodatnih ploča stražnjem nosaču ovjesa i nosačima spremnika goriva. Ostale značajke uključuju diferencijal s ograničenim proklizavanjem i kalibrirani sustav upravljanja koji nudi poboljšani osjećaj i odziv.

image

2022. Aston Martin V12 Vantage

Aston Martin

Inženjeri su također opremili V12 Vantage karbonsko-keramičkim kočionim sustavom koji štedi 23 kilograma težine i otporan je do 800 stupnjeva. Sustav sadrži čeljusti sa šest klipova koje se hvataju za prednje diskove od 410 mm, dok se straga čeljusti s četiri klipa hvataju za manje diskove od 360 mm.

image

2022. Aston Martin V12 Vantage

Aston Martin

Dizajn daje do znanja da ovo nije standardni model, jer novi V12 Vantage dobiva 25% veću rešetku za bolje hlađenje. Pridružuju mu se istaknuti prednji razdjelnik i ventilirana napa s dizajnom "potkovice".

Tu je i široki bodykit te veliko stražnje krilo koje doprinosi potisnoj sili od 204 kg pri najvećoj brzini. Iako je krilo funkcionalno, Aston Martin će dopustiti kupcima da ga se odreknu radi suptilnijeg izgleda. Lukove kotača potpunjuju 21-inčni naplatci u crnoj obradi. Kupci također mogu odabrati lagane naplatke koji štede 8 kg težine.

image

2022. Aston Martin V12 Vantage

Aston Martin

Kabina je u velikoj mjeri ostala ista, uz nove V12 oznake na središnjoj konzoli, kao i Sports Plus sjedala od poluanilinske kože s grijanjem i podešavanjem u 16 smjerova.

Dostupan će biti niz opcija uključujući vrhunski audio sustav, obloge od karbonskih vlakana i sjedala od istog materijala s izloženom školjkom i ručnim podešavanjem u šest smjerova. Kupci također mogu odabrati lagani materijal na upravljaču, oblogama i neke detalje u boji. Aston Martin je rekao: "S toliko dostupnih kombinacija dizajna, ne bi bilo iznenađenje da nema dva ista automobila".

image

2022. Aston Martin V12 Vantage

Aston Martin

Proizvodnja će biti ograničena na 333 jedinice na globalnoj razini, ali tvrtka je zabilježila "neviđenu potražnju" otkako je automobil službeno najavljen u prosincu prošle godine.

Izvršni direktor Aston Martina Tobias Moers primijetio je da "svaka velika marka sportskih automobila ima svog heroja", a za Aston Martin to je V12 Vantage. "Sada je vrijeme da ovu krvnu lozu privedemo kraju, primjereno najspektakularnijim primjerom do sada".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:39