NA PUTU PREMA DOLJE

Samo da se proda: Fisker je u raspadu, zaposlenima nude aute u bescjenje

Fisker ima još solidnu zalihu neprodanih automobila i sada ih se pokušava riješiti nudeći ih zaposlenicima za manje od trećine cijene

Fisker Ocean

 Fisker Inc.

Američka marka Fisker je imala planove postati jedan od najvećih svjetskih proizvođača električnih automobila, no zbog velikih problema s kvalitetom SUV-a Ocean sve je propalo i Fisker je sada pred bankrotom i gašenjem. Da bi barem nešto prodali prije nekoliko mjeseci su skoro prepolovili cijene svojih automobila, no to nije previše potaklo prodaju i proizvodnja je morala biti potpuno zaustavljena i vjerojatno se neće više pokrenuti. Fisker ima još solidnu zalihu neprodanih automobila i sada ih se pokušava riješiti nudeći ih zaposlenicima za manje od trećine početne cijene.

image

Fisker Ocean

Fisker Inc.

Kopija nedavnog e-maila koji je Fisker poslao svom osoblju nedavno je podijeljena na Redditu. U poruci piše da zaposlenici mogu naručiti Ocean One, Ocean Extreme ili Ocean Ultra za samo 20.000 dolara. Ocean One je bila prva verzija ponuđena u Sjedinjenim Državama i isprva je koštala 68.999 dolara, Ocean Extreme je u početku imao cijenu od 61.499 dolara, a Ocean Ultra je koštao 52.999 dolara, pa je jasno koliko su ovi popusti ogromni.

image

E-mail zaposlenicima Fiskera

Reddit Screenshot

Iako kupnja luksuznog velikog električnog SUV-a s tako velikim popustom zvuči kao dobra prilika, sumnja se da će zaposlenici navaliti na ovu ponudu. Koliko kupnja može biti riskantna potvrđuje i činjenica da Fisker u e-mailu napominje da "ne daje nikakve izjave o tome koje će jamstvo biti dostupno u budućnosti, te hoće li usluge, dijelovi i/ili ažuriranja biti dostupni."

image

Fisker Ocean

Fisker Inc.

Da kupnja novog Oceana, čak i po toliko sniženoj cijeni nije najpametnija odluka, potvrđuju i cijene rabljenih primjeraka. Zbog ranijih popusta i kriminalne kvalitete Ocean nakon samo dva mjeseca gubi pola svoje vrijednosti! Neizvjesna budućnost tvrtke sve samo dodatno pogoršava.

image

Fisker Ocean

Fisker Inc.

U svakom slučaju, budućnost je vrlo mračna za Fisker. Od početka ove godine dionice tvrtke su postale gotovo bezvrijedne pa su uklonjene s burze, tvrtka kasni s plaćanjem kredita i kamata, austrijska tvrtka Magna Steyer u kojoj se auto proizvodio je prekinula proizvodnju, austrijska podružnica tvrtke je bankrotirala, a tvrtka je i pod istragom u SAD-u zbog potencijalno neispravnih kočnica. Sada se samo čeka bankrot ili neko čudo koje bi možda spasilo tvrtku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 14:28